S-borgmester om udenlandsk arbejdskraft: Jeg er fuldstændig enig med Dansk Industri

20180111-124512-L-1920x1243we
Birgit Stenbak Hansen, der er socialdemokratisk borgmester i Frederikshavn, er en af de borgmestre, der retter kritik af Christiansborg-politikerne. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Oprøret ulmer i det socialdemokratiske bagland. To S-borgmestre retter en skarp kritik af Christiansborgs manglende resultater, når det gælder udenlandsk arbejdskraft. Finansordfører Christian Rabjerg Madsen sender ansvaret videre.

Regeringen får nu kritik fra egne rækker for ikke at have landet en aftale, der sikrer mere udenlandsk arbejdskraft til landet.

Flere borgmestre har de seneste dage langet ud efter politikerne på Christiansborg for nøleri, og nu kommer kritikken også fra det socialdemokratiske bagland, hvor blandt andre Frederikshavns borgmester, stemmeslugeren Birgit Stenbak Hansen, i klare vendinger efterlyser handling.

LÆS OGSÅ: Analyse: Derfor har borgmestre fået nok af Folketingets nøleri

- Det skriger til himlen, at de ikke kan lande en aftale. Kravl nu ned fra de træer. Vi er et helt samfund, der sidder og kigger på jer. Jeg vil kraftigt advare mod, at Folketinget ikke tager sine opgaver på sig, så virksomhederne kan rekruttere udenlandsk arbejdskraft. Jeg er fuldstændig på Dansk Industris side: Vi bliver nødt til at få udenlandsk arbejdskraft hertil, sagde borgmesteren til A4 Beskæftigelse torsdag.

Med i ryggen har hun et kor af andre borgmestre fra flere partier, der står frem i NB-Økonomi

Jeg kan garantere både de røde og blå borgmestre om, at vi mødte frem og var parate til at forhandle 
Christian Rabjerg Madsen, finansordfører (S)

I sidste uge indgik regeringen en aftale om økonomiske reformer med SF, De Radikale, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne. Men reformaftalen indeholdt ikke en sænkelse af beløbsgrænsen, og nu står rød og blå blok med hvert sit forslag og afviser at indgå et kompromis om øget udenlandsk arbejdskraft.

Hos regeringspartiet forstår finansordfører Christian Rabjerg Madsen (S) godt det kommunale baglands frustration. 

- Jeg er lige så frustreret, som borgmestrene er over, at det ikke lykkedes at få de blå partier til at møde op med forhandlingsvillighed. Der er ingen tvivl om, at der er behov for arbejdskraft. Jeg kan garantere både de røde og blå borgmestre om, at vi mødte frem og var parate til at forhandle. 

Fire dage efter reformaftalen blev præsenteret, gik Venstre, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Nye Borgerlige sammen om deres eget udspil til en sænkelse af beløbsgrænsen. De mener, at grænsen for, hvor meget en udlænding, der kommer til landet for at arbejde, skal have i årlig lønindkomst, skal sænkes fra 448.000 kroner til 360.000 permanent.  

Regeringens udspil var at sænke grænsen til 375.000 kroner for en toårig periode. 

Vil finde en statsministerkandidat

Christian Rabjerg Madsen, den blå alliance har lagt op til nye forhandlinger. Hvorfor er I ikke villige til det? 

- Med al ære og respekt, så er det helt barokt, at de kommer fire dage, efter vi sammen har siddet i forhandlingslokalet, og præsenterer et udspil. De sagde, de ikke ville være med til at forhandle om udenlandsk arbejdskraft, fordi der er flere elementer i reformpakken, som de ikke vil være med til. Men udenlandsk arbejdskraft forhandles separat for pakken. Vi tilbød dem udelukkende at være med til den del, siger finansordføreren.

En anden socialdemokratisk borgmester, der også rettede kritik i A4 Beskæftigelse torsdag, er Hans Stavnsager, socialdemokratisk borgmester i Faaborg- Midtfyn. 

det tyder på, at det i højere grad handlede om at komme med et bud på en statsministerkandidat frem for at lande en aftale
Chrisian Rabjerg Madsen, finansordfører (S)

- Der er gået Christiansborg-politik i den, hvor det mere handler om at positionere sig. Det virker, som om de er ved at varme op til et folketingsvalg. Vi kender det i kommunerne. To måneder op til at valg bliver det sværere og sværere at forhandle. Men på Christiansborg har man indtryk af, at valgkampen varer et år, lød det fra borgmesteren.

Christian Rabjerg Madsen, passer det, at der gået valgkamp i den, og det derfor er svært at få forlig igennem?

- Vi er lykkedes med at lande en betydelig aftale på dagpengeområdet og med store investeringer i klima og uddannelse. Det viser, at regeringen i dén grad har snuden i sporet.

LÆS OGSÅ: Borgmestre til Folketinget: Kom nu i gang med aftale om arbejdskraft

- Vi kunne se til forhandlingerne, at de to store blå partier ikke ville forhandle i egen ret. De ville forhandle med de mindre blå partier, og det tyder på, at det i højere grad handlede om at komme med et bud på en statsministerkandidat frem for at lande en aftale. 

GDPR