Positive, men også afdæmpede reaktioner på sygedagpengeaftale: “På papiret ser det fint ud”

herning_4_
Peter Rahbæk Juel, Mads Samsing og Maria Klingsholm er blandt dem, der har kommenteret den nye sygedagpengeaftale. Foto: Bo Amstrup/Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix/Pressefoto/FOA
Selvom både kommunerne og fagforeninger er positive over for ny aftale om justering af sygedagpengereglerne, så giver aftalen også anledning til bekymring for de sygemeldtes retssikkerhed.

En ny sygedagpengeaftale høster roser flere steder, mens den har skabt mere afdæmpede reaktioner andre.

I Kommunernes Landsforening (KL) er man tilfredse med aftalen. Kommuneforeningen er særligt glade for, at det generelle krav om at indhente lægeattester i alle sager, der skal behandles i rehabiliteringsteamet, bliver afskaffet, samtidigt med at kommunerne får større mulighed for selv at sammensætte de tværfaglige teams. 

“Jeg er rigtig glad for, at aftalepartierne i høj grad har lyttet til de forslag, KL har spillet ind med,” siger Peter Rahbæk-Juel, formand for KL’s arbejdsmarkedsudvalg, i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ: Sygedagpengeaftale medfører kun småjusteringer: De store beslutninger står på standby

Torsdag i sidste uge indgik regeringen og forligspartierne en aftale om at justere sygedagpengereglerne. Aftalen har til formål at forenkle reglerne og afbureaukratisere for at lette presset hos medarbejdere og sygemeldte borgere. I alt betyder den nye aftale, at der skal afholdes 60.000 færre samtaler i kommunerne. 

Den store øvelse venter

Selv om det lyder af meget, er det alt sammen kun småjusteringer. De større, strukturelle ændringer i sygedagpengesystemet skal man først forsøge at gennemføre, når regeringens ekspertgruppe på beskæftigelsesområdet afslutter sit arbejde til sommer.

Næstformand i Fagbevægelsen Hovedorganisation (FH) Nanna Højlund formulerer det således på det sociale medie X:

“Fint at fjerne unødige proceskrav i forhold til samtaler og rehabiliteringsteam i ny aftale om sygedagpenge. Men vi mangler at få lukket store huller i systemet, der får sygemeldte til at falde igennem. Vigtigt, at ekspertgruppen giver bud på det.”

LÆS OGSÅ: Overblik: Her er 10 interessante nedslag i ny sygedagpengeaftale

Fagforbundene FOA, HK og 3F er positive over for aftalen. De har dog alle sammen hver deres bekymringer, de lægger vægt på. 

”På papiret ser det fint ud for både kommuner og borgere, at de tunge sager nu kan behandles mere fleksibelt end i dag. Men papir er taknemmeligt, og tankerne bag forslaget er kun fine, hvis alle kommuner forstår deres opgave og tager hånd om borgeren," siger Marie Klingsholm, fagpolitisk ordfører i FOA, i en pressemeddelelse. 

Frygter spareøvelse

På LinkedIn kalder Mads Samsing, næstformand i HK Danmark, aftalen for “godt nyt". Han nævner dog også, at han gerne havde set, at aftalen lagde mere vægt på arbejdsgiverens ansvar for at fastholde langtidssygemeldte medarbejdere. 

Lene Krabbe Dahl, forbundssekretær i 3F, mener, at aftalen peger i den rigtige retning. Men hun er bekymret for, om afbureaukratiseringen ender som “en spareøvelse, der går ud over vores medlemmers rettigheder”.

Hun noterer sig også, at ekspertgruppen vil se videre på problemstillinger omkring sygemeldtes rettigheder.

GDPR