SVM vil genindføre retten til uddannelse på 110 procent dagpenge - midlertidigt

20220929-103358-L-1920x1280we
Der har været tvivl om, hvorvidt ordningen, hvor dagpengemodtagere kan få 110 procent af deres dagpengesats, hvis de går på en erhvervsuddannelse, ville fortsætte. Men det lægger SMV-regeringen nu op til, at den skal. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
21. mar. 2023 10.00
Regeringen vil igen indføre retten til at opkvalificere sig på 110 procent dagpengesats inden for brancher med mangel på arbejdskraft. I første omgang dog blot for en periode.

Det skal - igen - være mere økonomisk attraktivt for dagpengemodtagere at gå fra at være ufaglært til faglært.

Det mener regeringen, som derfor lægger op til, at dagpengemodtagere fra 1. juli atter engang skal få ret til at begynde på en erhvervsuddannelse på 110 procent dagpengesats, oplyser Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.

"Det er vigtigt for regeringen, at vi skaffer mere faglært arbejdskraft, og i det hele taget har regeringen stort fokus på uddannelse," siger beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i pressemeddelelsen.

Ordningen har eksisteret tidligere fra august 2020, men udløb 31. december 2022. Siden har der været tvivl om, hvorvidt ordningen ville fortsætte, men det har SVM-regeringen nu altså tænkt sig, at den skal.

Mange tager sosu-uddannelse

Mens retten var gældende i perioden 2020-2022, begyndte omkring 2.800 ledige et uddannelsesforløb under ordningen. De mest populære erhvervsuddannelser var social- og sundhedshjælper og social- og sundhedsassistent.

"Vi har set, at ordningen tidligere har gjort en forskel – for selvfølgelig er økonomien en faktor, når man vælger at kaste sig over en uddannelse og samtidig for eksempel har hus og familie."

"Jeg hæfter mig også ved, at mange vælger at læse til sosu-hjælper og sosu-assistent. Faggrupper som vi i den grad mangler," siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Dagpengemodtagere kan med ordningen få 110 procent af deres dagpengesats, hvis de er over 30 år og er ufaglært eller faglært med en forældet uddannelse. Regeringen lægger op til, at retten til uddannelsesløftet på 110 procent dagpenge indtil videre skal gælde fra 1. juli og resten af 2023.

Ærgelse over midlertidig ordning

I Blik- og Rørarbejderforbundet vækker det glæde, at retten til opkvalificering på 110 procent af dagpengesatsen genindføres. Til gengæld vækker det omvendt "stor skuffelse og undren", at der tale om en midlertidig ordning.

"Der er ingen tvivl om, at rekrutteringsudfordringerne på arbejdsmarkedet og behovet for reformer, der øger arbejdsudbuddet, er en vigtig prioritet for den nye regering. Derfor undrer det også, at netop denne regering ikke gør ordningen permanent, som den tidligere socialdemokratiske regering lagde op til”, siger Henrik W. Petersen, forbundsformand i Blik- og Rørarbejderforbundet, i en skriftlig kommentar.

Forbundsformanden hæfter sig ved, at den forhenværende socialdemokratiske regering ellers lagde op til – både i reformudspillet 'Danmark kan mere I' og i finanslovsudspillet for 2023 – at gøre ordningen permanent fra januar 2024.

"Retten til at tage en erhvervsuddannelse på 110 procent af dagpengesatsen er en investering i flere faglærte og den grønne omstilling, og jeg vil på det kraftigste opfordre regeringen til at gøre ordningen permanent”, siger Henrik W. Petersen.

Fra august 2020 til september 2021 var der 50 personer, der startede på VVS-energiuddannelsen og fik 110 procent af dagpengesatsen, viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.