Tendens fortsætter: Danskerne flokkes mod seniorpension inden sløjfning

20180730-164229-4-1920x1281we
Antallet af nedslidte seniorer, der søger om at komme på seniorpension, fortsætter med at stige. Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix/genrefoto
Udviklingen fra december med en markant stigning i ansøgninger til seniorpension fortsatte i januar. Antallet af ansøgninger er mellem 40 og 46 procent højere end normalt, efter at regeringen har varslet en omlægning af tilbagetrækningsordningen.

Stakken af ansøgninger til seniorpensionen fortsætter med at stige.

I januar registrerede Udbetaling Danmark 1.719 ansøgninger, hvilket er knap 40 procent højere sammenlignet med gennemsnittet per måned i de første 11 måneder i 2022.

Stigningen sker, efter at regeringen har meldt ud, at den vil afskaffe seniorpensionen til fordel for en såkaldt ’Arne Plus’-ordning, der stiller nedslidte seniorer ringere. 

Allerede i december, hvor regeringsgrundlaget blevet præsenteret, blev der registreret en stor stigning i ansøgninger. Her var tallet 46 procent højere end i resten af 2022, og den udvikling fortsætter altså i første måned af 2023.

LÆS OGSÅ: Se hele listen: Her kommer seniorpensionisterne fra

Når folk i målgruppen for seniorpension ser, at deres tilbagetrækningsmuligheder bliver forringet, skynder de sig at søge. Det er den væsentligste grund til stigningen, vurderer Bent Greve, professor ved Institut for Samfundsvidenskab på Roskilde Universitet. 

”Det er den samme mekanisme, der gør sig gældende i forhold til prisstigninger. Når folk ved, at priserne snart vil stige, køber de varerne, inden det sker,” siger han til A4 Beskæftigelse. 

Økonomisk tryghed for seniorer

Bent Greve vurderer dog også, at en begyndende stigning i arbejdsløsheden kan være en forklaring. 

”Hvis man som senior vurderer ens chance for at få et job igen efter at være blevet fyret, kan seniorpensionen være en tilbagetrækningsmulighed, der giver økonomisk tryghed,” forklarer Bent Greve.

Hvor man med seniorpensionen kan trække sig tilbage seks år før folkepensionsalderen, bliver det med ’Arne Plus’ bare tre år før. Samtidig kommer ydelsen til at ligge på 15.000 kroner om måneden, hvilket er lavere end seniorpensionen, der giver 19.738 kroner om måneden for enlige.

SF’s beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge, har kaldt beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i samråd om de forringede vilkår for seniorpensionisterne. Samrådet finder sted i Folketingets beskæftigelsesudvalg den 22. februar.

GDPR