Borgmester efterlyser mindre kontrol i nyt sygedagpengesystem: ”Vi må leve med, at enkelte snyder”

BeFunky-collage__55_
”Grundlæggende er der på beskæftigelsesområdet en høj grad af mistillid til borgerne. Det er fordi, man vil være helt sikker på, at ingen snyder,” siger Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S). Foto: Bo Amstrup/Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Et nyt sygedagpengesystem bliver bedre af mindre kontrol med sociale ydelser. Det mener borgmester og fagforbund, der opfordrer politikerne på Christiansborg til at træffe et valg. Minister står fast på, at hammeren stadig skal falde, men hun er klar til at diskutere balancen mellem faglig frihed og kontrol.

Politikerne på Christiansborg står ved en skillevej. De må træffe et valg.

Det mener Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S), der fredag i sidste uge deltog i en paneldebat på et topmøde om sygedagpenge.

For skal sygedagpengesystemet blive bedre, er man nødt til at gøre op med det kontrolregime, kommunerne skal administrere efter, når de skal sikre, at ingen borgere fusker sig til ydelser.

”Min opfordring til politikerne skal være, at man må leve med, at der er nogle enkelte, der snyder, så man i stedet får hjulpet flest mulige med mest muligt værdighed,” sagde Peter Rahbæk Juel fra scenen i Eigtveds Pakhus i København, hvor topmødet fandt sted.

LÆS OGSÅ: Markant flere unge havner på førtidspension: Minister peger på en forklaring

Sygedagpengesystemet er gennemsyret af mistillid, hvor det antages, at borgeren som udgangspunkt snyder sig til en ydelse, mener borgmesteren. Kommunerne har i dag ansat medarbejdere til alene det formål at kontrollere, om sociale ydelser udbetales på et korrekt grundlag. Men det har den konsekvens, at alle skæres over samme kam - selv lønmodtageren, der altid har haft fast job, men som pludselig bliver uarbejdsdygtig på grund af en kræftsygdom.

”Grundlæggende er der på beskæftigelsesområdet en høj grad af mistillid til borgerne. Det er, fordi man vil være helt sikker på, at ingen snyder,” konstaterede Peter Rahbæk Juel.

Analysearbejde sat i gang

Forkvinde i Dansk Socialrådgiverforening Signe Færch erklærede sig enig med borgmesteren. 

”Jeg tror, vi skal træffe et valg: Vil vi skabe et system med mest mulig sikker grund under fødderne for de mennesker, der er i systemet, selvom der selvfølgelig er en risiko for, at der er nogle få, der vil udnytte det. Eller vil vi bibeholde et system, der i høj grad bygger på kontrol, og som er med til at gøre folk mere syge,” sagde Signe Færch, der ikke lagde skjul på, at hun ville vælge det første.

Regeringen har sat gang i et analysearbejde, hvor den vil afdække, om reglerne i sygedagpengesystemet virker efter hensigten. Formålet er at se på de problematikker, der opstår, når borgere kommer i klemme i systemet.

Selvfølgelig skal der stadig være kontrol i et system, hvor man udbetaler så mange milliarder kroner i ydelser. Men balancen skal vi helt sikkert diskutere
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S)

Fredagens topmøde, hvor Beskæftigelsesministeriet havde inviteret centrale aktører på området til en fælles drøftelse, var startskuddet til det arbejde.

Færch: Ny grænse stresser

I 2014 skærpede den daværende Thorning-regering reglerne for, hvor længe man kan være på sygedagpenge til 22 uger. Tidligere skulle en borgers sygedagpengeforløb typisk revurderes efter 56 uger.

Og det, at man allerede efter 22 uger kan miste sine sygedagpenge og i stedet overgå til en lavere ydelse, er med til at stresse borgerne, men også sagsbehandlerne ude i jobcentrene, mener Signe Færch.

”Den 22 ugers-grænse giver ikke mening. Grænsen præger hele forløbet med borgerne, og det skal vi have gjort noget ved. Enten ved at forlænge perioden, eller ved at gå ind og sige, at så længe du er uarbejdsdygtig, skal du have sygedagpenge, men hvor der selvfølgelig er tæt opfølgning,” lød det fra socialrådgivernes forkvinde.

LÆS OGSÅ: Minister blev udfrittet om seniorpensions fremtid: Her er fire ting, vi lærte af samråd

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) havde efter topmødet en hel blok med input og idéer til et nyt sygedagpengesystem.

Hun erkendte også, at området er fyldt med dilemmaer, som det tager tid at drøfte politisk, inden regeringen vil tage stilling til, om der er behov for en ny reform på området. Men noget kommer der til at ske, fortalte hun til A4 Beskæftigelse.

Minister: Vi rammer ikke balancen

Direkte adspurgt om hun er enig med Peter Rahbæk Juel og Signe Færch i, at man må acceptere en vis grad af snyd med ydelser for at få et bedre sygedagpengesystem, sagde hun:

”Vi skal diskutere, hvor meget vi skal processtyre og detailstyre, og hvor meget tillid vi giver til, at man kan bruge sin faglighed derude. Den balance rammer vi ikke bedst muligt med den lovgivning, vi har i dag.”

”Når jeg lytter til folk i dag, har jeg heller ikke indtryk af, at det er det, de oplever. Selvfølgelig skal der stadig være kontrol i et system, hvor man udbetaler så mange milliarder kroner i ydelser. Men balancen skal vi helt sikkert diskutere,” sagde Ane Halsboe-Jørgensen til A4 Beskæftigelse.

Ministeren fortalte, at ekspertgruppen, der lige nu brygger på nogle anbefalinger til et forbedret beskæftigelsessystem, også kommer til at diskutere sygedagpengeområdet.

GDPR