Venstres vil nedlægge jobcentre - men vil ikke give bud på, hvor mange der risikerer fyreseddel

20220815-141712-L-1920x1280we
Venstre præsenterede deres jobcenterudspil "En ny og mere fri beskæftigelsesindsat" mandag 15. august på Christiansborg. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Ifølge Venstres formand skal der ikke være lige så mange ansatte i det, Venstre vil erstatte jobcentrene med. Men partiet kan ikke sige, hvor mange jobcenteransatte, der skal finde nyt job.

12.500 jobcentermedarbejder kunne mandag lægge øre til, at Venstre vil nedlægge deres arbejdsplads. 

LÆS OGSÅ: Venstre vil nedlægge jobcentrene: "Der er ikke grund til at reparere på et system, der er gået i stykker"

Og de har god grund til at frygte, hvad der skal ske med deres job, hvis Venstre får regeringsmagten.

“Det er klart, at størstedelen af de her medarbejdere vil der stadig være brug for. Men det er klart, at når vi ser på, hvor mange mennesker, der er ansat i dag og sammenligner det med 2011, hvor der var væsentligt færre medarbejdere og flere ledige, så er det muligt at gøre det bedre. Så der kommer ikke til at være lige så mange ansatte i det, der skal erstatte jobcentrene," sagde partiets formand, Jakob Ellemann-Jensen, til pressemødet mandag eftermiddag på Christiansborg.

Der er mange dygtige dedikerede ansatte på landets jobcentre, men der bliver brugt for mange ressourcer
Jakob Ellemann-Jensen, formand for Venstre

Venstre henviste flere gange til, at Danmark har den dyreste beskæftigelsesindsats i Europa og bruger knap 12 milliarder om året på den aktive beskæftigelsesindsats.

Partiet mener at kunne spare tre milliarder alene på at lave en ny beskæftigelsesindsats, men har dog ikke defineret, hvor pengene specifikt skal frigøres fra, da det konkrete indhold af den nye indsats ikke er beskrevet. 

I udspillet skriver de, at der siden 2011 har været en stigning af jobcentermedarbejdere på 2.000 fuldtidsbeskæftigede. 

“Samtidig er ledigheden faldet med 50.000 ledige,” slog Troels Lund Poulsen, finansordfører for Venstre, fast. 

Der er opgaver nok

Ønsket fra Venstre om at nedlægge landets jobcentre skal ses som et led i en “Ny og mere fri beskæftigelsesindsats”, som det nye udspil hedder.  

Udspillet består af seks principper, der blandt andet handler om, at den ledige skal have frit valg til at vælge mellem forskellige aktører til at tage sig af den jobrettede-indsats. Det kan være “en privat aktør, en a-kasse eller det offentlige, der står for indsatsen. Det er op til den enkelte at afgøre,” står der i udspillet. 

Et af argumenterne for at nedlægge jobcentrene kom fra formand Jakob Ellemann-Jensen til pressemødet. 

“Der er mange dygtige, dedikerede ansatte på landets jobcentre, men der bliver brugt for mange ressourcer. Det kan vi se, når vi sammenligner os med andre lande,” sagde han.

Ingen af partimedlemmerne ville komme med et bud på, hvor mange jobcentermedarbejdere, der skal se sig om efter nyt arbejde, hvis udspillet bliver en realitet.

LÆS OGSÅ: Overblik: Sådan vil De Radikale øge beskæftigelsen

“Det er svært at sige, for det er kombinationen af en ny lovgivning og en ny måde at drive jobcenter på, vi ønsker,” sagde Hans Andersen, Venstres beskæftigelsesordfører, der henviste til, at Venstre vil afskaffe Lov om Aktiv Beskæftigelse (LAB-loven). 

Han gav dog udtryk for, at de ansatte ikke skal frygte ledighed “da der er opgaver nok”, hvis store dele af indsatsen rykker over på det private arbejdsmarked. 

Besparelsen på de tre milliarder kommer oveni den 1,1 milliarder kroner som et politisk flertal allerede har aftalt at spare på området for at finansiere af Arne-pensionen. 

GDPR