Usikre barselsforhold er en hindring for kvindelige iværksættere

karoline_debois
Foto: Privatfoto
2. nov. 2023 06.00
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
Barsel for selvstændige er bøvlet, uigennemskueligt og usikkerhedsskabende. Hvis man fra politisk hånd gerne vil i mål med ambitionen om at sikre flere kvindelige iværksættere, så er det et sted, man bør sætte ind, lyder det i dette debatindlæg.

I DANMARK UDGØR KVINDER kun 27 procent af selvstændigt erhvervsdrivende, og der er politisk ønske om, at se flere kvindelige iværksættere. Men når man har den målsætning, undrer det mig, at der ikek fra politisk hold kigges på, hvordan man som selvstændig er stillet i forbindelse med barsel. Systemet har for mig vist sig bøvlet, uigennemskueligt og usikkerhedsskabende, og jeg har mødt tre konkrete benspænd. 

Første benspænd: Ingen ved, hvor meget du får

At blive forælder er stressende nok, men som lønmodtager kan du gå på borger.dk og få hjælp til at planlægge barslen og ”lege med fordelingen af orlovsuger”, som der står. Dette er dog ikke muligt, hvis du er selvstændig. 

Ved både min første og anden barsel har det været en stor udfordring, at jeg ikke har kunnet få svar på, hvad jeg ville få i barselsdagpenge. Jeg har forsøgt flere gange ved at kontakte Udbetaling Danmark, som står for udbetalingen, men hver gang har svaret været, at satsen udregnes på baggrund af min seneste årsindtjening, og at jeg ville få svar, når jeg havde søgt om barselsdagpenge – hvilket tidligst kan gøres fire uger inden termin. 

LÆS OGSÅ: Regeringen lægger op til at sikre far mere løn under barsel

Jeg undrer mig over, at man som selvstændig ikke har mulighed for at kunne få lagt en foreløbig barselsplan, hvor man oplyser firmaets økonomi og får et overslag over, hvad man kan regne med i barselsdagpenge. På Virk.dk findes en oversigt med kompensationssatser før skat, baseret på årsindtægt, men jeg har ikke følt mig sikker på, hvad der skal og ikke skal regnes med i årsindtjening, samt hvor meget skat jeg kan regne med at skulle betale af barselsdagpengene.

Det kan ikke forventes, at jeg som almindelig borger skal kunne gennemskue et system, hvor ikke engang dem, der arbejder med det, kan give mig et klart svar.     

Andet benspænd: Kvinder rammes ekstra hårdt af udgifter under barsel

For familier, hvor far (eller medmor) er selvstændig, er det muligt at overdrage den øremærkede barsel til moderen i erkendelsen af, at det kan være for indgribende i familiens økonomi, hvis en selvstændig erhvervsdrivende skal på barsel. Men hvis den selvstændige part er en ammende mor, og man vil følge anbefalingerne og amme sit barn, er overdragelse ikke på samme måde mulig.

LÆS OGSÅ: Barselsregler udfordrer ligestilling: Arbejdsgivere løber tør for refusion

Jeg følte ikke, jeg som ammende kunne komme udenom at tage størstedelen af barslen. Resultatet har været, at vi har været nødt til at stramme bæltet gevaldigt ind, da min indtjening har taget et stort dyk nedad i barselsperioderne. 

Hvis vi som samfund ønsker flere kvindelige iværksættere kræver det ordentlige barselsforhold, der tager højde for, at ammende mødre ikke bare kan overdrage al deres barsel. 

Tredje benspænd: Ingen støtte til hurtig opstart efter barsel

Som selvstændig i min branche betyder en barsel, at klienterne har måttet søge videre, og man starter derfor forfra med at opbygge et klientel. Efter min første barsel havde jeg regnet med at kunne komme hurtigt i gang ved hjælp af supplerende dagpenge – et tiltag a-kassen har taget for at hjælpe folk hurtigere i gang med egen virksomhed og ikke hænge fast i dagpengesystemet. Men jeg kunne ikke få supplerende dagpenge, da mit firma var oprettet, inden jeg gik på barsel, selvom der ingen aktivitet havde været under barslen. 

”A-kassemanden”, som måtte oplyse mig om dette, mens jeg græd af frustration i telefonen, gav mig ret i, at det var uheldigt og absurd, men det hjalp ikke på min situation: Jeg kunne kun få støtte, hvis jeg lukkede mit firma, men hvis jeg lukkede det, måtte jeg ikke åbne virksomhed igen før efter seks måneder. Det ødelagde fuldstændig mine virksomhedsmuligheder, og de planer jeg havde om at komme hurtigt i gang med at tjene mine egne penge. 

LÆS OGSÅ: Dansk Erhverv: Der er behov for en kulturændring, hvis vi skal have flere kvindelige iværksættere

Derfor efterlyser jeg en starthjælp, som kan støtte selvstændige, der efter endt barsel har et opbygningsarbejde og ikke har den store indtjening i opbygningsfasen. Det ville kunne hjælpe små selvstændige som mig hurtigere tilbage, i stedet for at ligge systemet til last.

Alle disse barselsbump har fået mig til at tænke: Hvor er tiltagene, der støtter og fastholder de kvinder, der vælger at blive selvstændige og fastholder at være det gennem barsel? Hvis man ønsker at se flere kvinder gå iværksættervejen, er der et stort arbejde i at sikre, at udrydde nogle af de økonomiske benspænd, der er, når man som kvinde med egen virksomhed skal på barsel – både i planlægningsfasen, under barslen og i tilbagevendingen.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].