Fængselsformand vil have opgør med store forbunds dominans i FH

Bo_Yde_i_farver
Bo Yde Sørensen er netop blevet genvalgt som formand for Fængselsforbundet. Foto: Fængselsforbundet
Forløbet, der førte til Lizette Risgaards afgang, er endnu et eksempel på, at Fagbevægelsens Hovedorganisation er "de store forbunds private legeplads". Det mener Fængselsforbundets netop genvalgte formand, Bo Yde Sørensen.

Fængselsforbundets formand lægger ikke skjul på, at han er utilfreds med forløbet, der kulminerede med, at formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) gik af dagen før 1. maj. 

“Jeg synes, det er problematisk, at ganske få forbund - nuvel store og vigtige forbund, men ikke desto mindre få - bringer sig i en situation, hvor de afgør, hvem der ikke skal være formand. Lizette Risgaard var formand for 65 forbund. Hun var ikke formand for HK," siger Bo Yde Sørensen. 

Han forholder sig ikke til den konkrete sag om upassende adfærd, som han "intet aner om", og som i øjeblikket er genstand for en advokatundersøgelse.

Men forløbet bærer ikke kun præg af, at der blev "stormet ud i skuret for at finde høtyv og reb frem", den afslører også et mere grundlæggende problem i måden, Fagbevægelsens Hovedorganisationen er skruet sammen på.

Det var et af budskaberne, Bo Yde Sørensen havde med, da han blev genvalgt som forbundsformand på Fængselsforbundets kongres 11. og 12. maj. Og det budskab slår han nu to streger under i et interview med A4 Overenskomst:

"Alle kan jo gå ud og skabe sig fuldstændig åndssvagt. Men vi er nødt til at tage et opgør med, at FH er de store forbunds private legeplads, mens vi små forbund er med til at betale festen og rydde de tomme flasker op bagefter."

De store forbund og alle de andre

Ifølge Bo Yde Sørensen bliver afgørende politiske og økonomiske beslutninger alt for ofte truffet hen over hovedet på mindre forbund. 

Som formand for Fængselsforbundet er han ikke med i det 25 personer store forretningsudvalg, der udgøres af FH-formanden, de to næstformænd og 22 formænd for medlemsforbund, men i hovedbestyrelsen, som han påpeger er øverste myndighed mellem kongresserne. 

“Nu har jeg siddet i hovedbestyrelsen i 4,5 år. Det kan godt være, jeg er fra provinsen, men jeg kan faktisk godt regne ud, hvordan mekanismerne fungerer. For os er det afgørende, at FH får en mere inkluderende og respektfuld tilgang til medlemsforbund, uanset hvor små de er."

Men kan man sammenligne det meget usædvanlige forløb omkring Lizette Risgaards afgang med den overordnede tilstand i FH?

“Jeg kan bare konstatere, at hovedbestyrelsen - som er den forsamling i FH, der er beslutningskompetent - først bliver indkaldt, da det hele er afgjort," siger Bo Yde Sørensen og fortsætter:

“Jeg tror, vi som fagbevægelse er nødt til at komme ud over, at der sidder enkelte store forbund i lokalet, og så er der alle os andre. Den her sag har for mit vedkommende gjort, at den følelse er blevet bøjet i neon.” 

"Det er jo konklusionen"

Kritikken er ikke ensbetydende med, at Fængselsforbundet med omkring 3.000 medlemmer skal have samme indflydelse som et forbund med 300.000 medlemmer, understreger Bo Yde Sørensen:

"Men vi betaler altså det samme i kontingent som alle andre. Så gider jeg sgu ikke sidde og føle, at mine kolleger betaler for at være med til en fest, hvor folk griner af en, når man går ud af døren igen. Jeg vil ikke længere finde mig i at blive belært om, hvordan man driver fagforening af fagforbund, der har en organiseringsgrad under 50.” 

Adspurgt om konkrete tilfælde eller episoder, hvor en lille håndfuld af de største FH-forbund har svunget taktstokken uden hensyn til de mindre, svarer forbundsformanden, at han har "et hav af eksempler," men at han i første omgang har tænkt sig at holde dem for sig selv.

"Jeg vil nøjes med at sige, at når hovedbestyrelsen bliver indkaldt, er det som regel kun for at blive orienteret om, hvad andre har besluttet," siger han. 

Han vil undre sig, hvis ikke andre forbundsformænd har det på samme måde. Og derfor er fagbevægelsen nødt til at tage diskussionen.

"Og den skal føre forandringer med sig. For hvis vi ikke får gjort et eller andet ved den følelse, tror jeg, FH går trange kår i møde," siger Bo Yde Sørensen. 

Kan du forstå, hvis nogen tænker, at du siger det her, fordi du som formand for et mindre forbund øjner chancen for at få mere indflydelse?

“Jamen, det er vel egentlig det, jeg siger, når jeg efterlyser, at FH bliver mere inkluderende og respektfuld over for mindre forbund. Det er jo konklusionen."

GDPR