3F's formandsvalg er afgjort, men spillet om magtfulde topposter er i fuld sving

20190926-094418-L-1920x1183we
Statsminister Mette Frederiksen (S) taler på forbundskongressen i 2019, flankeret af topfolk fra 3F's øverste ledelse. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
17. mar. 2022 06.05
Hvis ikke Henning Overgaard dummer sig gevaldigt, er han formand for 3F om tre uger. Men der lægges stadig kabale om en række tunge poster, fortæller faglig kommentator Gitte Redder i nyeste afsnit af podcasten 'Fagbevægelsen Uden Filter'.

Fagbevægelsen Uden Filter kan høres gratis hos Itunes eller Spotify.

- Hvis jeg var Henning Overgaard ville jeg gå ud og købe et slips, så det ligger klar, når han får brug for det. For det gør han. 

Sådan siger A4's faglige kommentator Gitte Redder om 3F-forbundssekretæren, der indtil videre som den eneste har meldt sig på banen som formandskandidat på den ekstraordinære forbundskongres 8. april. 

LÆS OGSÅ: Kølehus-socialisten, der kom ind fra kulden: Henning Overgaard vil være formand for 3F

Formandsvalget i landets største fagforening er reelt set afgjort, mener den erfarne arbejdsmarkedsanalytiker, selvom man aldrig kan være 100 procent sikker i det fagpolitiske univers.

- Men jeg vil sige så meget, at det er Henning Overgaards egen skyld, hvis han ikke bliver formand. Så skal han i løbet af de næste tre uger dumme sig gevaldigt. Det er ikke udelukket, at en lokal afdelingsformand stiller op i sidste øjeblik, men vedkommende vil have en ringe chance, siger Gitte Redder.

Når Henning Overgaard er den eneste kandidat, sker det nemlig med opbakning fra en række af 3F's absolutte topfolk.

Udløser fagpolitisk puslespil

- De har lagt kabale i toppen af 3F efter chokbølgen med Per Christensens dobbeltliv. Man sat sig ned i ledelsessekretariatet på femte sal, kigget hinanden i øjnene og spurgt 'hvordan kommer 3F videre fra det her?' 

Her har indflydelsesrige 3F-politikere som Industrigruppens formands Mads Andersen, forbundssekretær Søren Heisel og konstitueret formand Tina Christensen - der alle tre er blevet nævnt som mulige formandskandidater - forhandlet med Henning Overgaard og resten af 3F-toppen for at undgå et opslidende kampvalg. 

LÆS OGSÅ: Der lægges kongekabale i 3F: Ny formand kan blive kronet uden kampvalg

- Alle har haft interesse i at lægge skandalen bag sig og hurtigt genskabe et stærkt og sammenhængende 3F. Gruppeformændene og forbundsledelsen har sammen nikket til løsningen med Overgaard som formand, siger Gitte Redder.

Men at forbundsformandsposten er klappet på plads betyder ikke, at de fortrolige kaffemøder er holdt op. Overgaards forventelige opstigning den 8. april udløser nemlig et større fagpolitisk puslespil, fortæller A4's faglige kommentator.

En anden kongres får betydning

Først er der spørgsmålet om, hvem der skal overtage posten som forbundssekretær, hvis Overgaard rykker ned for enden af ledelsesgangen på forbundshusets femte sal.

Selvom posten forventeligt først bliver officielt besat på 3F's ordinære kongres i slutning af september, er det er ikke utænkeligt, at den allerede er blevet diskuteret som en del af formandskabalen, mener Gitte Redder.

LÆS OGSÅ: 3F's forbundssekretær Søren Heisel: Jeg er ikke formandskandidat

Men en anden kongres i efteråret kan også får stor betydning.

Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) vælger ledelse til oktober, og i øjeblikket drøftes det, om hovedorganisationen skal have færre end de nuværende fem næstformand.

3F er ikke længere repræsenteret i FH's formandskab, efter at Arne Grevsen gik på pension sidste år. Og derfor skal 3F-kabalen skal ses i sammenhæng med FH-kabalen, fortæller den faglige kommentator.

Spillet er langt fra slut

- I 3F's selvopfattelse hører de naturligt til i formandsskabet. Som landets største forbund vil det nærmest være utænkeligt, hvis deres kandidat ikke bliver valgt. Mit gæt vil være, at der rykker en 3F'er ind på Islands Brygge inden året er omme, siger Gitte Redder og fortsætter:

- Det skal helst være en af de tunge drenge fra Kampmannsgade. Vi ved ikke, hvem det bliver, for ingen har i 3F har lagt billet ind og kabalen er ikke lagt færdig. Men forbundssekretær Søren Heisel vil være en oplagt kandidat - hvis han ellers er interesseret. 

Dermed kan 3F stå i den situation, at begge de magtfulde forbundssekretærposter er ledige.

LÆS OGSÅ: Henning Overgaard afslører sin første opgave som 3F-formand

Samtidig forventes mangeårig hovedkasserer Ulla Sørensen ikke at genopstille, ligesom flere gruppeformænd ser ud til at falde for aldersgrænsen indenfor de næste par år. 

- Henning Overgaard kan godt begynde at øve sig på at binde en slipseknude, men spillet om de magtfulde topposter er langt fra slut, siger Gitte Redder.

'Fagbevægelsen Uden Filter' udkommer hver torsdag morgen og kan høres hos Itunes eller Spotify.