Helle Andreassen er årets tillidsrepræsentant: "Jeg er virkelig, virkelig rørt lige nu"

DSC00360
Helle Andreassen fra Solrød Kommunes hjemmepleje er Årets TR. Foto: A4 Medier/Eno Krogh
"At blive tillidsrepræsentant er ligesom at køre i sine forældres bil første gang efter et bestået kørekort," lød det fra en bevæget Helle Andreassen, der torsdag aften er blevet kåret som 'Årets TR'.

Stoltheden lyste ud af tillidsrepræsentant Helle Andreassen, der gik op på scenen til tordnende klapsalver og jubelbrøl.

"Æhm .... wuh! Ja, jeg blev bedt om at lave en takketale, der kun måtte vare 60 sekunder. Jeg ved ikke, hvor lang den er, for jeg havde sgu så meget at sige. Så nu vil jeg bare læse højt, for jeg er virkelig, virkelig rørt lige nu," lød det med en stemme, der knækkede over. 

Når social- og sundhedsassistenten vender tilbage til kollegerne i Solrøds kommunale hjemmepleje, er det med en helt ny titel: Helle Andreassen er årets tillidsrepræsentant 2022.

"Så I må bare høre efter og bære over med mig. Jeg er meget beæret og meget stolt," lød det fra den nykårede prisvinder, da hun fik overrakt prisen ved den store gallafest i DR's koncerthus torsdag aften.

Helle Andreassen takkede sine kolleger for deres tillid og mandat, for at holde hende til ilden og for at holde hjulene i gang under hende. 

"Uden jer er der ingen mig," sagde prisvinderen, der også sendte en speciel tak til sin familie: 

"Mit bagland derhjemme bakker mig 110 procent op. Min datter er lige startet i skole, og kommer hjem med tegninger, hvor der står 'mor' og 'FOA' på. Hun skal nok blive til noget."

Artiklen fortsætter efter videoen

Sådan så det ud i torsdags, da Helle Andreasen fra FOA blev kåret til Årets tillidsrepræsentant 2022. Læs artiklen om Helle Andreasen her: http://bit.ly/3giHl3P

Posted by A4 on Monday, November 21, 2022

Det vigtigste tandhjul

Flere hundrede dygtige tillidsfolk fra forskellige fag over hele landet har været indstillet til prisen som 'Årets TR' som A4 Medier har indstiftet for at hylde de tillidsrepræsentanter, der hver dag lægger sig i selen for kollegerne og får hjulene på det danske arbejdsmarked til at dreje rundt. 

Ud af de mange indstillinger fra kolleger og forbund, blev fem tillidsrepræsentanter udpeget som finalisterne. De andre var steward Casper Svanekjær Pedersen fra den københavnske metro, skolepædagog Jannie Green fra Sejs Skole i Silkeborg, værditransportør Mohamed Adan Noor fra Nokas i Aarhus og Karina Sørensen fra Jobcenter Viborg. 

De er blevet fremhævet på grund af deres ekstraordinære indsats i hvervet som tillidsrepræsentant.

"Tillidsrepræsentanter er det vigtigste tandhjul i fagbevægelsen. Derfor er det ikke bare én enkelt vinder, vi hylder i aften. Det er ikke blot de fem nominerede, der har udmærket sig. Det er alle Danmarks tillidsrepræsentanter," lød det fra Nanna Højlund, næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation, der overrakte prisen sammen med sidste års vinder, René Bøhm Jensen.

Landets højeste sygefravær banket ned

Helle Andreassens seks år som tillidsrepræsentant har ikke været rolige. I 2020 vandt arbejdspladsen et kedeligt danmarksmesterskab: Kommunens plejepersonale havde landets højeste sygefravær. 

Solrød Kommune valgte at frikøbe Helle Andreassen som tillidsrepræsentant på fuldtid i forsøget på at gøre indhug i den voldsomme mistrivsel. 

Det viste sig at være en god investering. Mens det gennemsnitlige sygefravær for plejepersonalet stiger på landsplan, bankes det nedad i Solrød Kommune. 

Men selv om Helle Andreassen egentlig får løn for at være TR på fuldtid, insisterer hun på stadig at tage vagter som social- og sundhedsassistent i weekenden.

En hel række af Helle Andreassens kolleger havde indstillet hende - blandt andet fordi, hun "har modet til at stå i frontlinjen i de svære situationer, og fordi hun aldrig føler sig højere hævet end dem på gulvet".

Og Helle Andreassen brugte da også meget af sin tale på at sende ros den anden vej. Og så fremhævede hun særligt én person for at være hendes mentor i FOA Køge:

"At blive tillidsrepræsentant er ligesom at køre i sine forældres bil første gang efter et bestået kørekort. Man laver fejl. Gearskiftet går i koks. Dækket punkterer. Og bilen skal have benzin på igen," sagde Helle Andreassen og fortsatte:

"Du er min benzin. Du fylder mig op. Du er min mekaniker. Du er min mor, der ejer bilen. Og du står ved siden af mig hele vejen. Tak, Maibritt. Vi har vundet i dag."

Med til sine kolleger har Helle Andreassen en check på 25.000 kroner - den følger med prisen og går til den faglige klub i FOA. 

Alle tillidsfolk er kolleger

Juryen bestod i år af 3F's næstformand, Tina Christensen, Louise Mønster Flyvbjerg Erichsen, der er sygeplejerske og TR på Rigshospitalet, HK-formand Anja C. Jensen, FOA's formand, Mona Striib, NNF-næstformand Jim Jensen, Camilla Gregersen, formand for DM, Flemming Henriksen, der er tillidsrepræsentant i Kemp & Lauritzen Pharma, BUPL's formand, Elisa Rimpler, og Marianne Fussing Ørsted, direktør for ledelsessekretariatet i PensionDanmark. 

René Bøhm Jensen, tillidsrepræsentant i Danmarks Radio - der sidste år vandt prisen som 'Årets TR' - har været formand for juryen.

Han fortalte på scenen, hvordan det føltes at uddele den pris, han modtog sidste år.

"Jeg er super stolt, og det er et stort skulderklap for en tillidsrepræsentant at stå heroppe," sagde den tekniske projektleder fra Dansk Metal klub 317 og glædede sig over, at skulderklappet nu kunne gives videre til en kollega.

"For vi tillidsrepræsentanter er kolleger på tværs af arbejdspladser, brancher og fagforeninger," påpegede han.

Du kan lære årets tillidsrepræsentant bedre at kende og høre, hvad hendes kolleger og chef siger, om hende i denne video. 

På et tidspunkt havde hjemmeplejen i Solrød landets højeste sygefravær og kommunen valgte at frikøbe Helle Andreassen fra FOA som tillidsrepræsentant på fuldtid. Alligevel insisterer Helle Andreassen på stadig at tage vagter som social- og sundhedsassistent. Det gør hun for at være tæt på de kolleger, der har valgt hende. Og efter flere års indsats er sygefraværet i hjemmeplejen banket ned. Derfor er Helle Andreassen blandt de fem nominerede finalister, når A4 uddeler prisen som 'Årets TR 2022' den 17. november for at hylde 'rygraden i den danske model' - tillidsrepræsentanterne. Læs artiklen om Helle Andreasen her: https://llk.dk/ow6bk5

Posted by A4 on Tuesday, November 8, 2022
GDPR