Langt de fleste unge melder sig ind i en fagforening - udfordringen er at få dem til at blive dér

unnamed
Foto: Jesper Ludvigsen, FH
28. okt. 2022 06.00
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
Fortællingen har længe været, at faldende medlemstal i fagforeningerne i høj grad skyldes dårlig rekruttering blandt unge. Men tal fra FH’s kongresprojekt viser, at hele 80 procent af de unge er eller har været medlemmer, skriver FH-formand Lizette Risgaard.

”FAGBEVÆGELSEN har ikke fat i de unge.”

Sådan lyder det ofte fra kommentatorer og eksperter, når det faldende medlemstal skal forklares. Og det er der bestemt også noget sandt i. Alt for få unge lønmodtagere er med i fællesskabet, og det skal vi have vendt. Men sandheden er mere nuanceret, end den bliver fremstillet.

Tal fra FH’s kongresprojekt, som bliver fremlagt på FH’s kongres i starten af næste uge, viser, at hele 80 procent har været betalende medlemmer af en overenskomstbærende fagforening, inden de fylder 30. Det er enormt positivt, at OK-fagbevægelsen faktisk har så godt fat i de unge.

Her må vi på baggrund af resultaterne i kongresprojektet konstatere, at der er noget at arbejde med
Lizette Risgaard, formand for FH

At fire ud af fem unge på et tidspunkt vælger fagforeningen til, gør mig glad og slår fast, at der er en stor mulighed for at styrke organiseringen i den gruppe. Men den anden side af mønten er naturligvis, at så mange falder fra igen.

KUN 36 PROCENT af de 30-årige er medlemmer af et FH-forbund i dag, og det er organisationerne enige om skal ændres. Derfor er det helt afgørende, at forbundene i den kommende kongresperiode bliver langt bedre til at vise de unge, hvad de får ud af deres medlemskab.

Organisering af medlemmer er naturligvis forbundenes ansvar, men de faldende medlemstal er ikke isoleret til enkelte forbund eller sektorer. Det er et problem for hele fagbevægelsen, og derfor lægges der op til, at der i kongresperioden kan arbejdes med forpligtende fællesskab om organisering.

LÆS OGSÅ: Se listen: FH-forbund mister medlemmer - gule fagforeninger går frem

Og kongressen skal behandle et forslag fra hovedbestyrelsen om at oprette en pulje på 10 millioner fra FH’s formue, hvorfra forbundene kan søge midler til organiserings- og fastholdelsesinitiativer rettet mod unge.

Og i det arbejde, vi skal i gang med nu, kan den nye viden fra kongresprojektgruppen bl.a. om de unges mønstre hjælpe os rigtig meget. Når 80 procent af dem på et tidspunkt har truffet et aktivt valg om at melde sig ind, betyder det, at de unge ser fagforeningen som relevant.

DET VISER, at de unge har en opfattelse af fagligt medlemskab som noget rigtigt og vigtigt. Derfra er det jo så også fagforeningens opgave at vise dem, hvad de får for kontingentet og være så tætte på dem, at de bliver i fagforeningen, også når de bliver ældre.

Her må vi på baggrund af resultaterne i kongresprojektet konstatere, at der er noget at arbejde med. Kort sagt har fagbevægelsen en fastholdelses- og rekrutteringsudfordring med rigtigt mange på arbejdsmarkedet.

Men forbundenes fokus gør mig fortrøstningsfuld, for jeg er ikke i tvivl om, at både de unge og alle andre får en masse værdi ud af at være med i de faglige fællesskaber.

LÆS OGSÅ: Svigter lønmodtagerne fagbevægelsen? Eller fagbevægelsen lønmodtagerne?

Og i en tid, hvor arbejdsmarkedet bliver mere prekært, og hvor inflationen gør mange usikre på fremtiden, er det vigtigere end nogensinde at have den sikkerhed og støtte, fagforeningerne kan levere.

Det skal vi vise dem! Opgaven er klar! Og jeg er sikker på, alle FH-forbundene også er det!

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].