Organiseringen falder på det danske arbejdsmarked

20190501-184001-L-1600x1064we
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Under halvdelen af lønmodtagerne i det private er organiseret i et overenskomstbærende fagforbund.

1,1 million lønmodtagere i Danmark nyder godt af overenskomster på jobbet uden selv at være medlem af de forbund, som har forhandlet dem på plads.

Nogle står helt uden fagforening, mens andre er medlemmer i de såkaldt gule fagforeninger, som ingen eller meget få overenskomster har.

Det viser en ny rapport fra Fagbevægelsens Hovedorganisation, skriver Politiken.

Det er særligt i det private, at der er sket et skred. 54,5 procent af dem, der arbejder under overenskomst, på det private område betaler ikke kontingent i en overenskomstbærende fagforening. I 2010 var tallet 45,2 procent. I blandt andre hotel- og restaurationsbranchen, landbruget og rengøringsbranchen er det under hver tredje lønmodtager, der er organiseret under de røde faner.

Og det risikerer at udfordre den danske model, forklarer lektor og centerleder ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier, Søren Kaj Andersen.

"På et tidspunkt må man spørge sig selv, om fagbevægelsen kan blive så udfordret af sit medlemstab, at vores aftalemodel ikke længere er tilstrækkelig. Sker det, kan vi stå i en situation, hvor arbejdsmarkedet skal reguleres ved lov, der hvor aftaler mellem arbejdsmarkedets parter ellers har sikret den fleksibilitet, som alle parter i dag er begunstiget af", siger Søren Kaj Andersen til Politiken.

GDPR