EU-lande enige om første skridt mod klare regler for platformsarbejde
For første gang er EU-landene blevet enige om regler angående platformsarbejde på det europæiske arbejdsmarked.
Europa-Parlamentet og EU-Rådet vedtog nemlig torsdag en foreløbig aftale.
Det oplyser Europa-Parlamentet i en pressemeddelelse.
"Vi håber, at aftalen kan blive det første skridt mod bedre beskyttelse af platformsarbejdere," skriver det belgiske formandskab for EU-Rådet på det sociale medie X.
Aftalen gør det blandt andet klart, at en person ikke må blive fyret udelukkende på baggrund af en beslutning af et automatiseret system - altså en algoritme. Der skal med andre ord være et menneske inde over.
Med kun en foreløbig aftale i hus vil der dog formentlig være en række detaljer, der skal forhandles helt på plads i de kommende uger.
Selvstændig eller ej?
Kernen i problematikken om platformsarbejdere er, hvorvidt eksempelvis Uber-chauffører og Wolt-bude skal kategoriseres som selvstændige eller ansatte med de vilkår, der følger med.
Derfor er det et centralt element i den nye aftale, at man er kommet nærmere en definition på, hvornår en person er ansat eller selvstændig. I pressemeddelelsen skriver parlamentet således, at en person anses som værende ansat, når der er faktorer, som indikerer kontrol og styring, til stede.
De enkelte medlemslande bliver - hvis aftalen går endeligt igennem - hver især pålagt at overføre den formulering til deres respektive nationale lovgivning og overenskomster. Hvorvidt definitionen så bliver stadfæstet af alle lande, er dog usikkert.
Lobbygruppen Move EU, der blandt andet repræsenterer Uber, beskriver ifølge Euronews torsdagens aftale som et resultatet af en forhastet proces, der bør blive kigget grundigt igennem og afvist af de enkelte lande.