Portræt: Der hersker to meget forskellige fortællinger om den nye forligsmand

20230216-151837-L-1920x1280we
Forligsmand Jan Reckendorff skal i de kommende uger lede overenskomstforhandlingerne på det private område i mål. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Opgaven er noget mindre end forudset, når forligsmand Jan Reckendorff nu overtager ansvaret for at lede overenskomstforhandlingerne i mål. Han beskrives af nogle som en skarp analytiker, der skaber et gunstigt forhandlingsrum, men som ifølge flere andre kilder langt fra imponerede med sin viden om arbejdsmarkedsforhold under OK20.

Der er to fortællinger om den nye forligsmand Jan Reckendorff efter hans første overenskomstforhandling i 2020.

Den ene handler om en kontant, dygtig og knivskarp analytiker, som forstod den særlige disciplin at være forligsmand til punkt og prikke. En mand, der så lige igennem politisk spil og som med humor og en stil, hvor der tales lige ud af posen, skabte et godt forhandlingsrum. En velforberedt leder med en god evne til at finde parternes reelle smertegrænser, som trods svære forudsætninger bestod i første hug.

Og så er der den anden.

Den handler om en usikker og famlende forhandlingsleder, der hurtigt kom på dybt vand, når diskussionerne gik ned i protokollaternes materie. En mangel på viden, der gjorde ham passiv, hvorfor han sjældent lykkedes med at lede forhandlingerne fremad.

Eller som en kilde kort opsummerer: “Jeg har prøvet det, der var bedre”.

Fortællingerne er stykket sammen af adskillige samtaler med kilder på begge sider af forhandlingsbordet og med tæt kendskab til Forligsinstitutionen, som A4 Overenskomst har haft de seneste uger.

Fælles for kilderne er, at de udtaler sig anonymt på grund af de igangværende overenskomstforhandlinger. Jan Reckendorff selv har ikke ønsket at blive interviewet til portrættet.

Fra moslerier med bz’ere til juraens top
Jan Reckendorff tog egentlig sine første skridt ad en helt anden sti end den juridiske.

Danskstudiet var første trædesten, men det blev droppet for politiskolen. Siden fulgte et par år som gadebetjent.

“Jeg var blandt andet med nytårsaften 1983 i Baldersgade, da det gik fuldstændig agurk, og de smed store murbrokker ned i hovedet på os fra 5. sal,” sagde han i 2018 til Politiken.

Politiskolens juridiske fag tændte dog en interesse for andet end at uddele bøder og fange banditter.

Via et par års kvote 2-ansøgninger, lykkedes det for den i dag 65-årige søborggenser at klemme sig ind på jurastudiet. Siden da er karrieren gået i en lige linje mod toppen af paragraffernes land, hvor titlen nu er af rigsadvokat.

Her vakte han hurtigt opmærksomhed, da han i sit tiltrædelsesinterview med Politiken udtalte, at rigsadvokaten "skal være en dygtig og aktiv medspiller i forhold til at få implementeret ministerens og regeringens politik”.

“Jeg synes, han har misforstået magtens tredeling,” lød den skarpe reaktion fra Eva Smith, juraprofessor emerita ved KU: “Anklagemyndigheden skal ikke gøre, som regeringen gerne vil have det – anklagemyndigheden skal følge landets love,” sagde hun ligeledes til Politiken.

I 2018 blev Jan Reckendorff også formand for Forligsinstitutionen og overtog dermed ansvaret for at lede overenskomstforhandlingerne i mål. 

Ingen-pis-attitude spiller ham god
De tunge poster betyder også, at meget er skrevet om Jan Reckendorff.

Generelt klæber stereotype beskrivelser fra tiden som gadebetjent til ham: En hård, kontant og til tider temperamentsfuld “Mr. No Bullshit”.

Den kontante stil spiller dog Jan Reckendorff god i den særlige rolle som forligsmand, hvor det at tale lige ud af posen er en kvalitet.

Men Jan Reckendorff er mere nuanceret end en bad cop i forhandlingerne, fortæller kilder. De beskriver ham derimod som en humorfyldt, moderne leder, som inddrager parterne mere end en, der tager politistaven i hånden og dikterer en retning.

“Og det er jo positivt, at folk får en chance for at nuancere deres holdninger,” lyder det fra en.

Men de fleste A4 Overenskomst har talt med savnede, at den nye forligsmand var mere kontant. Forstået som at forligsmanden på et tidspunkt skal sige “nok er nok”, skære igennem og flytte forhandlingerne fremad.

“Reckendorff er utrolig behagelig type. Men du har brug for et skub, når du sidder i forligsen. Det vil jeg håbe, at der kommer mere af.”

Jensens tunge arv
Ligesom enhver anden lider Jan Reckendorff under vægten fra fortidens mand på posten, Asbjørn Jensen, der i 26 år sad for bordenden i Forligsinstitutionen. Asbjørn Jensen var netop karakteriseret ved at styre forhandlingerne med hård hånd og udstikke præcise retninger for, hvad parterne nu skulle få styr på.

Det kunne han, fordi han var så skarp, at han “nogle gange kendte detaljerne i vores overenskomster bedre end os selv”:

“Det var lidt anderledes med Jan Reckendorff. Han var mere famlende,” siger en kilde.

For hvor alle er enige om, at den nye forligsmand gik professionelt til opgaven, så udtrykker nogle en mangel på dybere forståelse:

“Det var ikke det dybdegående kendskab til arbejdsmarkedet, der imponerede mest. Det var tydeligt, at det var første gang i manegen,” som en formulerer det.

Problemet ved ikke at kunne protokollaterne ud til fingerspidserne er, at usikkerheden gør en mere passiv. Der savnede nogle en forligsmand, der tog fat, ledte processen og kunne finde ideer til at løse hårdknuderne. I 2020 blev Jan Reckendorff oplevet som “usikker og svingende”.

Den oplevelse bestrides dog af andre.

De roser Jan Reckendorff for at afpolitisere rollen “meget dygtigt” ved at lade sin personlighed træde i baggrunden og lade parterne ordne sagerne i modsætning til tidligere tiders dirigenter. Og derudover hurtigt at kunne sætte sig ind i problemstillingerne - kort sagt, var forhandlingsrummet konstruktivt, og Reckendorff var en god lytter, der delte sol og vind lige.

"Ja, jeg har faktisk kun gode ting at sige om ham," lyder det fra en central forhandler ved OK20.

Coronapres kunne mærkes
11. marts 2020 er kradset ind i hukommelsen hos alle, som dagen hvor landet lukkede ned.

For Jan Reckendorff fik nedlukningen større betydning end de fleste. Midt i sin første opgave som forligsmand skulle han med et også tænke på politiets rolle i håndhævelsen af coronarestriktioner. Som rigsadvokat var det nemlig sideløbende hans opgave at sikre, at politiet levede op til de konstant skiftende regler i bestræbelserne på at holde coronavirussen nede. 

Og det kunne mærkes, bemærker flere kilder.

“Han var under hårdt pres. Så hans hoved var også et andet sted, fordi han havde et helt politikorps, der skulle håndhæve forsamlingsforbud,” lyder det fra en, mens en anden indvender, at han var "mere embedsmand end forligsmand" i den første tid.

I de kommende uger skal Jan Reckendorff så i skyggen af tårnhøj inflation stå sin prøve for anden gang.

Men som overenskomstforhandlingerne er skredet frem med forlig på de centrale områder, er opgaven blevet mere overkommelig - særligt på grund af byggeriets aftale, fremhæver lektor og arbejdsmarkedsforsker ved Københavns Universitet Christian Lyhne Ibsen, der har skrevet ph.d. om Forligsinstitutionen.

"Men det betyder ikke, at der ikke kommer til at være aktivitet. Det er bare nogle mindre parametre, han skal arbejde indenfor, fordi linjen allerede er lagt i de toneangivende forlig," siger Christian Lyhne Ibsen.

Kilderne bag den rosende fortælling er sikre på, at Jan Reckendorff også fremadrettet er den rigtige mand til jobbet. Under svære forudsætninger løste den “knusende dygtige“ forligsmand sin vigtigste opgave - at gennemskue politisk spil og finde de reelle grænser for de stridige parter.

Og selvom oplevelsen fra 2020 mildt sagt var splittet, er den endelige dom om Jan Reckendorff ikke ude endnu: 

“For corona gjorde det selvfølgelig heller ikke nemt for ham,” siger en kilde.

GDPR