Tillidsfolks krav til OK23: Indfør fordele til fagforeningsmedlemmer i overenskomsten

20200311-103224-L-1920x1336we
Ved overenskomstfornyelsen i 2020 endte flere områder i Forligsinstitutionen. Til januar går det løs igen. Arkivfoto fra faglig demonstration. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
25. nov. 2022 06.30
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
Overenskomsten skal indeholde goder, der kun kommer de betalende medlemmer af en rigtig fagforening til gode, skriver 17 tillidsrepræsentanter på tværs af fagforbund.

SOM MEDLEMMER af overenskomstbærende fagforeninger mener vi, det er på tide, at vores overenskomster tilgodeser os, der rent faktisk betaler og bidrager til fællesskabet.

Der er ingen tvivl om, at fagbevægelsen i disse år står på en brændende platform. Den årelange medlemstilbagegang truer nu for alvor vores fællesskab. Et fællesskab, der ikke kun bidrager fagligt, åndeligt og solidarisk, men et fællesskab, der i over 100 år har holdt hånden under alle danske lønmodtagere og skabt tryghed i og uden for arbejdslivet.

LÆS OGSÅ: Inflationskrise og medlemsfald udløser fyringsrunde i Fagbevægelsens Hovedorganisation

Det er vores medlemskaber af de rigtige fagforeninger, der har gjort det muligt at yde hjælp til de enkelte – men også i et større perspektiv bidraget til de politiske kampe om dagpenge, ferierettigheder og pension. Vores velfærdssamfund ville være en hel del fattigere og meget mere utrygt, hvis ikke det havde været for fagbevægelsen og os medlemmer.

MEN ALT DETTE er truet af den medlemsflugt, vi har oplevet de sidste mange år. Der er forskellige grunde til, at færre er organiserede. De gule ikke-overenskomstbærende ’fagforeninger’ lokker mange. Og mange – især unge, kan ikke se fidusen i at være medlem af en fagforening.

Vi ønsker på ingen måde at klandre hverken de unge eller vores kolleger, der har valgt medlemskab hos de gule, eller helt har fravalgt at være organiseret. Men vi ønsker inderligt, at fagbevægelsen igen bliver relevant for alle. Og et sted, som alle vores kolleger – unge som gamle – kan se sig selv i.

I en tid, hvor flere og flere vælger at melde sig ud fagforeningen – for det meste af økonomiske grunde – er det altså nødvendigt, at indføre rettigheder og goder, som der kan mærkes

Det kræver, at vi begynder at se indad. Ønsker man, at ting skal være anderledes, må man gøre noget anderledes. Vi ser næste års overenskomstforhandlinger - OK23 - som en oplagt mulighed for at gøre noget anderledes.

VORES KRAV er, at der skal oprettes en fond, der kommer fællesskabet til gode. En fond, hvor arbejdsgiverne indbetaler et beløb per præsteret arbejdstime for alle ansatte. Pengene fra fonden kan så bruges til forskellige goder og tiltag, der kun kommer medlemmer og fællesskabet til gode.

Det kunne for eksempel være løn under sygdom, gratis tandlæge eller forhøjede pensionsindbetalinger. Det kunne være nedsat kontingent, organiserende og fællesskabsorienterede efteruddannelser og arrangementer. Eller det kunne slet og ret være lønkroner.

LÆS OGSÅ: Gitte Redder: Dramatiske og uforudsigelige overenskomstforhandlinger lige rundt om hjørnet

Til sammen vil det tilskynde flere lønmodtagere til at vælge en overenskomstbærende fagforening og fagbevægelsen vil kunne fastholde og generobre sin styrke. Mulighederne er mange. Men det er vigtigt, at medlemmerne denne gang får noget i deres overenskomst, der kun går til dem.

Som medlemmer er vi med til at betale til den fælleskasse, der i det hele taget gør det muligt, at forhandle overenskomster til gavn for alle. I en tid, hvor flere og flere vælger at melde sig ud fagforeningen – for det meste af økonomiske grunde – er det altså nødvendigt, at indføre rettigheder og goder, som kan mærkes.

TIDEN ER løbet fra skåltaler om solidaritet og historier om fortidens sejre. Lad os gøre OK23 et vendepunkt. Lad os gentænke overenskomsterne.

Vores opfordring til forhandlerne er: Opprioriter kravet om medlemsrettede goder.

Indlæggets afsendere er:

Paw Lynggaard, medlem af 3F, tillidsrepræsentant Jysk A/S
Jesper Juul, medlem af Dansk Metal, talsmand i teknisk afd. Schur Pack Denmark
Kent Alex Pedersen, medlem af HK, tillidsrepræsentant Rema 1000
Torben Cronof Rasmussen, medlem af 3F, tillidsrepræsentant Flügger
Thomas Flint Jensen, medlem af 3F, tillidsrepræsentant Agri-Norcold
Troels R. Larsen, medlem af 3F, tillidsrepræsentant Alfa Laval AB
Brian Bonderup, medlem af Dansk Metal, tillidsrepræsentant Alfa Laval AB
Thomas Ettrup Riis, medlem af 3F, tillidsrepræsentant Aalborg Portland A/S
Claus Rostgaard Sørensen, medlem af HK, fællestillidsrepræsentant Falck A/S
Tina Bjerre Tørring, medlem af HK, tillidsrepræsentant i Designa Køkken
Per Rene Nørgård Nielsen, medlem af 3F, tillidsrepræsentant Brunsgaard A/S
Otto Bjerre, medlem af 3F, tillidsrepræsentant Stena Recycling
Jesper Hansen, medlem af Malernes Fagforening, tillidsrepræsentant Malermester Mørk
Thomas Fisher, medlem af Dansk Metal, fællestillidsrepræsentant Siemens Wind Power A/S
Dan Solhøj Tolstrup, medlem af 3F, tillidsrepræsentant på Aalborg Portland
Kim Madsen, medlem af 3F, tillidsrepræsentant på Aalborg Portland
Kent Sørensen, medlem af Malernes Fagforening Øst/Vest, tillidsrepræsentant Knorr-Bremse Rail Systems
Danmark

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].