A4 Uddannelse udvider med tiltrængt fokus på professionshøjskoler og erhvervsakademier

DSC02681_redigeret_bg
Foto: A4 Medier
22. maj 2023 06.00
Professionshøjskolerne er blevet det glemte barn mellem universiteter og erhvervsskoler, selv om de er helt afgørende for velfærdssamfundets fremtid. Det laver A4 Medier om på nu.

Nu sætter A4 Medier fokus på nogle af de vigtigste uddannelser i Danmark: lærer-, pædagog-, sygeplejerske- og socialrådgiveruddannelserne - og resten af professionshøjskolernes katalog.

Samtidig vil vi have et særskilt fokus på de ofte glemte erhvervsakademier.

Og her er den bedste nyhed: Hvis du allerede er abonnent på A4 Uddannelse, så får du som tak adgang til alt det nye stof helt gratis.

Velfærdssamfundets vigtigste led

Professionshøjskolerne eller erhvervsakademierne får ikke den opmærksomhed, som de fortjener - hverken i den politiske debat og i medierne.

Professionshøjskolerne er første led i fødekæden til vores velfærdssamfund. Det er her, fremtidens lærere, pædagoger, sygeplejersker og socialrådgivere skal finde mening i en faglighed, som hele vores samfund skriger på.

Derfor er det katastrofalt, at netop de uddannelser, på trods af mange lokale succeshistorier, er i krise. Optaget falder - på nogle uddannelser dramatisk. 

Hvor skal fremtidens engagerede matematiklærer eller sygeplejersken, der elsker sit fag, komme fra? Det bliver ikke gennem udenlandsk arbejdskraft, for det er trods alt svært at sprogstimulere børn på et notorisk vanskeligt sprog, som man ikke selv taler. Og det bliver heller ikke foreløbig, at kunstig intelligens overtager.

Sporadisk opmærksomhed fra Christiansborg

Derfor kan det undre, at offentlighedens - og især politikernes - opmærksomhed i bedste fald er sporadisk. 

SVM-regeringen har helt uforståeligt valgt at gøre en reform af de lange videregående uddannelser til sin første prioritet. En helt hovedløs reform, der risikerer at svække netop professionshøjskoler og erhvervsakademier, fordi en række af deres stærkeste elever måske vil søge mod nye korte universitetsuddannelser i stedet. 

Imens er det længe ventede serviceeftersyn af pædagoguddannelsen sat på stand-by på ubestemt tid. 

Og erhvervsakademierne, der er en central leverandør af den eftertragtede arbejdskraft til særligt det private arbejdsmarked, er samtidig en nærmest ikke-eksisterende faktor i den uddannelsespolitiske debat. 

Nyt ugentligt nyhedsbrev

Det vil vi ændre på A4 Medier.

Vi fortæller på godt og ondt om succeser og fiaskoer på landets professionshøjskoler og erhvervsakademier. Vi afkræver politikerne svar på deres planer for at sikre rekruttering til velfærdssamfundets kerneopgaver. Og vi vil gerne være et forum for alle de gode ideer, som, vi ved, findes hos engagerede mennesker i hele uddannelsessektoren, i fagforbund, hos arbejdsgivere og hos kommuner og regioner.

Lasse Danielsen vil som redaktør vise dig det allervigtigste i et ugentligt nyhedsbrev - og selvfølgelig når de store nyheder finder sted.

Velkommen til - vi håber, at du vil læse med.