Forud for søgetal til kvote 2: FH advarer om "bombe under velfærden"

20230125-125848-2-1920x1280we
Onsdag eftermiddag udkommer søgetallene for årets kvote 2-ansøgninger. FH frygter, at lav søgningen til velfærdsuddannelserne sammenholdt med en stor andel af ældre medarbejdere kan udhule velfærden. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
De seneste år er søgningen til professionsuddannelserne styrtdykket, og inden længe vil 126.000 offentligt ansatte forlade arbejdsstyrken. Det er en bombe under velfærden, mener Fagbevægelsens Hovedorganisation.

I alt 126.000 offentlige ansatte er over 60 år og står derfor til at træde ud af arbejdsmarkedet inden for en årrække, viser en ny analyse fra Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).

Og holder man det op imod de seneste års dalende interesse for pædagog-, lærer-, sygeplejerske- og socialrådgiveruddannelserne, giver den en giftig cocktail.

“Det her er et kæmpe problem for fremtidens velfærd,” siger næstformand i FH Nanna Højlund. 

FH foreslår styrket rekruttering

Advarslen fra FH kommer forud for ansøgningstallene til kvote 2, som ventes offentliggjort onsdag eftermiddag.

Inden for en meget kort årrække vil omkring hver sjette medarbejder i den offentlige sektor ifølge FH gå på pension. Og i kombination med, at søgningen til pædagog-, lærer, sygeplejerske- og socialrådgiveruddannelserne i gennemsnit er faldet med 24 procent siden 2019, udgør det ifølge FH "en bombe under velfærden".

For at modvirke den udvikling foreslår FH derfor en trepart om styrket rekruttering til professionsuddannelserne. 

Via treparten med arbejdsgiverne og regeringen ønsker hovedorganisationen blandt andet at forbedre vejledningen på ungdomsuddannelserne og skabe flere attraktive karrieremuligheder inden for praksisområdet. 

FH mener desuden, at praktikken skal styrkes og prioriteres, og at der skal være en større anerkendelse af de erfaringer, som de uddannelsessøgende kommer med.

Velfærdens kernetropper på pension

Tallene i FH’s analyse viser, at der blandt offentlige ansatte over 60 år er 8.900 sygeplejersker, 14.500 sosu-medarbejdere, 5.200 skolelærere og 9.100 pædagoger.

Blandt andet derfor frygter man i FH, at det ikke vil være muligt at opretholde den velfærd, vi har i dag.

“Mens flere børn og ældre i forvejen sætter pres på velfærden over de næste år, vil rigtig mange personer med professionsuddannelser forlade arbejdsstyrken. Dermed kan det blive umuligt at opretholde den velfærd, vi kender i dag – for slet ikke at tale om at forbedre den,” siger Nanna Højlund. 

GDPR