KORT FØR STATSMINISTEREN trådte ud ad døren og udskrev folketingsvalg, blev Regeringen og arbejdsmarkedets parter enige om at forlænge trepartsaftalen om at styrke voksen-, efter- og videreuddannelsessystemet endnu et år.
LÆS OGSÅ: Overblik: Regeringen lander aftale om millionløft af AMU, VUC, EUD og TAMU
Hos Foreningen for de Private Uddannelsesudbydere, FPU, ser vi positivt på, at man valgte at udskyde drøftelserne til medio 2023 for at få den nødvendige tid til at få gennemtænkt en ny model for arbejdsmarkedsuddannelserne, der både er langtidsholdbar, og som er forholdsvis modstandsdygtig overfor eventuelle fremtidige konjunkturudsving. For det er nemlig selve hovedopgaven for en fremtidig model for AMU-området.
Vores erfaring er entydigt, at systemet trives bedst med stærke offentlige og private aktører i god og sund kollegial konkurrence
Foreningen for de Private Uddannelsesudbydere, FPU
Ligeledes vil vi gerne rose for at have fundet midlertidige løsninger på nogle af de massive udfordringer som især de offentlige skoler, der er på randen af kollaps, kan få gavn af. Det er rettidig omhu og meget værdsat på tværs af områdets aktører.
DEN SAMME RETTIDIGE OMHU håber vi også bliver udvist, når man frem mod den nye trepartsaftale i 2023 skal inddrage alle relevante aktører for at sikre, at vi også i fremtiden får skabt de bedst mulige rammer for at sikre kvalificeret arbejdskraft til erhvervslivet, som skriger på det. Vi ser ind i en fremtid, hvor vi mangler mange dygtige hænder derude i virkeligheden. Her skal arbejdsmarkedsuddannelserne spille en aktiv rolle. Uddannelser, som er til for både erhvervsliv og arbejdstagere, for det gode arbejdsliv kræver mulighed for løbende opkvalificering, og det gør samfundet også.
LÆS OGSÅ: Direktører og lærere med appel til partier: “Det er sidste udkald for AMU’erne”
FPU ser frem til at bidrage til det arbejde, og vi vil allerede nu opfordre alle kommende ordførere på området til at gå fordomsfrit og løsningsorienteret til opgaven. Det lykkes langt hen ad vejen ude i virkeligheden. Vores erfaring er entydigt, at systemet trives bedst med stærke offentlige og private aktører i god og sund kollegial konkurrence. Det viser al data i øvrigt også.
VI ER STADIG IKKE I MÅL, men erfaringerne fra trepartsaftalen i 2017 viser tydelige tendenser på potentialet i at ligestille offentlige og private aktører. Konkret i form af øget aktivitet og bedre uddannelser til gavn for arbejdstagere, arbejdsgivere og samfundet generelt. Og når nu flere områder af AMU har vist, at samspillet med private aktører er i stand til at øge det samlede aktivitetsniveau, så vil vi stærkt appellere til, at man inddrager de private AMU-udbydere, så man ikke presser aktører væk, der bidrager positivt til arbejdsmarkedsuddannelsernes vigtige funktion i samfundet.
Derfor ser vi frem til, at den kommende regering indkalder aktørerne og sætter det her vigtige arbejde i gang. Arbejdstagere og arbejdsgivere har brug for en langsigtet og holdbar model, og den slags tager tid. I FPU ser vi meget frem til at bidrage til arbejdet, og vi har en lang række af forslag, som vi glæder os til at præsentere.