103 borgere fik ulovligt afslag på kontanthjælp: Nu får de 7 millioner tilbage

FotoBenteJ__ger--57_arbejdsl__s-mand__3_
Det er en uoverkommelig opgave for mange hjemløse at fremskaffe dokumentation på, at de har opholdt sig i Danmark i ni ud af de sidste ti år, mener de hjemløses landsorganisation Sand. (Arkivfoto) Foto: Bente Jæger
I 103 sager har Københavns Kommune givet ulovligt afslag på kontanthjælp, som borgerne nu derfor får med tilbagevirkende kraft.

Nu får 103 borgere penge tilbage, fordi de har fået ulovligt afslag på kontanthjælp i Københavns Kommune.

Beskæftigelses- og integrationsforvaltningen i Københavns Kommune betaler i alt syv millioner kroner tilbage til borgere, der har fået afslag på kontanthjælp for i stedet at blive tilkendt den væsentlig lavere integrationsydelse, der egentlig er tiltænkt udlændinge. Det skriver Politiken.

LÆS OGSÅ: Kommission vil skære i psykisk syges kontanthjælp: - Vil betyde at nogle ikke har råd til medicin

Hjemløse Allan Birk er en af de borgere, der nu har fået penge tilbage. Han klagede over kommunens afgørelse, og i oktober sidste år fik han medhold hos Folketingets Ombudsmand. Derfor har kommunen nu gennemgået over 1.100 sager, hvor der er givet afslag på kontanthjælp og har altså indtil videre fundet frem til 103 borgere, der har krav på kontanthjælp med tilbagevirkende kraft.

Kommunen var dog blevet advaret om, at der kunne være et problem. De hjemløses landsorganisation Sand skrev allerede i november 2019 til beskæftigelse- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V), da organisationen så en markant stigning i antallet af hjemløse, der fik afslag på kontanthjælp, fordi de ikke kunne dokumentere, at de havde opholdt sig i Danmark i ni ud af de sidste ti år. Det er en uoverkommelig opgave for mange hjemløse at fremskaffe eksempelvis forsikrings- og skatteoplysninger, påpegede Sand i sit brev til borgmesteren, ligesom organisationen i brevet også gjorde opmærksom på, at andre kommuner ikke har samme krav til hjemløse. Beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard afviste dog i et svar, at der skulle være problemer.

Hun har ikke ønsket at stille op til interview med Politiken, men henviser i stedet til ydelseschef Dorthe Vang Kristensen, der afviser, at kommunen har siddet en advarsel overhørig.

- Ankestyrelsen har frem til Ombudsmandens redegørelse holdt fast i, at Københavns Kommune forvaltede lovgivningen, som de mente, at vi skulle, og vi har ikke haft grund til at tro, at de fejlfortolkede kravet om dokumentation. Det er utrolig sjældent, at Ankestyrelsen på den måde bliver underkendt af Ombudsmanden, siger hun til Politiken.

GDPR