300.000 arbejder på nul-timers-kontrakter i Danmark, mener tænketank: Eksperter er kritiske

20200317-173209-L-1920x1280we
Usikre ansættelser er især udbredt i hotel- og restaurationsbranchen, hvor mange tjenere, køkkenmedhjælpere, rengøringsfolk og andet serveringspersonale arbejder på nul-timers-kontrakter, viser undersøgelsen fra Cevea. (Arkivfoto) Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Eksperter kritiserer nu tænketankens Ceveas konklusioner om, at Danmark har 300.000 daglejere.

300.000 danske lønmodtagere er ansat på nul-timers-kontrakter.

Sådan lød konklusionen forleden i en stor kortlægning af arbejdsmarkedet for løsarbejdere, som Cevea stod bag. Nu sætter eksperter, der har læst rapporten, spørgsmålstegn ved konklusionerne. Det skriver Berlingske.

LÆS OGSÅ: 300.000 arbejder på nul-timers-kontrakter i Danmark: - En gave for arbejdsgiverne

- Jeg tager ikke blot rapporten med et gran salt. Jeg tager den med et halvt kilo salt. Der er så mange uklarheder i de metodiske aspekter, at jeg ikke tror på tallene. Det er et problem, når rapporten har haft så kæmpestor gennemslagskraft derude, siger Henning Jørgensen, der er arbejdsmarkedsforsker og professor emeritus ved Aalborg Universitet, til avisen.

Kortlægningen er udarbejdet af tænketanken Cevea på baggrund af svar fra 1500 repræsentativt udvalgte danskere. Den viser, at knap 11 procent af alle beskæftigede, eller næsten 300.000 danske lønmodtagere, er ansat på nul-timers-kontrakter.

Henning Jørgensen mener, at tallene er overdramatiserede, fordi selvstædnige, freelancere, vikarer, fleksjobbere og lærlinge også kan tælle med. Han efterspørger, at Cevea fremlægger det statistiske materiale bag analysen. Martin Vinæs Larsen, der er professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, kalder i Berlingske også materialet for 'usikkert'.

Cevea afviser over for Berlingske, at tallene skulle være overdramatiserede.

Cevea-direktør Asbjørn Sonne Nørgaard skriver til Berlingske, at tænketanken er så sikker, 'som man kan være på grundlag af den første systematiske undersøgelse på området'. 

'Vi ser frem til, at der kommer en meget større og dyrere undersøgelse. Vores er foreløbig den eneste og det bedste estimat,' lyder det ifølge Berlingske fra Asbjørn Sonne Nørgaard.

GDPR