Advokatundersøgelsen om Lizette-sagen er færdig – og omgærdet af et kolossalt hemmelighedskræmmeri
På torsdag mødes de 24 medlemmer af forretningsudvalget (FU) i Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH, et pænt stykke uden for København. Foreløbig er den nøjagtige adresse et sted på Sjælland hemmelig og ikke meldt ud til FU-medlemmerne.
3F-formand Henning Overgaard, HK-formand Anja C. Jensen, FOA-formand Mona Striib, Dansk Metal-formand Claus Jensen og en stribe andre forbundsformænd vil blive bedt om at aflevere deres mobiltelefoner, inden de går ind i et lukket mødelokale, hvor der vil være dækket op med kaffe, brød og frugt samt notesblokke og kuglepenne.
Efter at fungerende FH-formand Morten Skov Christiansen har budt kort velkommen, får en advokat fra det store københavnske advokatfirma Kromann Reumert ordet for at afrapportere. På opdrag af FH har firmaet siden begyndelsen af maj undersøgt påstået grænseoverskridende adfærd udvist af tidligere FH-formand Lizette Risgaard, og hvordan de eventuelle forhold er håndteret i FH.
Nu er sandhedens time kommet. Kromann Reumerts undersøgelse er færdig. Lizette Risgaard har allerede via sin advokat fået præsenteret undersøgelsen og haft mulighed for at komme med indsigelser. Torsdag er det FH’s forretningsudvalg, der skal blive klogere på både de angivelige krænkelsers omfang og tidsforløb samt FH’s håndtering af sagerne.
Efter advokatens præsentation får forretningsudvalgsmedlemmerne mulighed for at dykke ned i rapporten og nærlæse den. Ifølge kilder vil de udleverede rapporter være nummererede og vil inden mødets afslutning blive indsamlet igen. Intet skriftligt må forlade rummet. Derfor er mobiltelefoner med kameraer bandlyst.
Advokatundersøgelsen er med andre ord hemmeligstemplet, som indeholdt den statshemmeligheder af allerfarligste kaliber.
FH’s hovedbestyrelse må nøjes med et resume af advokatundersøgelsen, hvilket allerede skaber frustrationer og blandt nogle af de mindre fagforbund bliver betragtet som mistillid. Medarbejderne i FH på Islands Brygge må også slå sig til tåls med resumeet og et personalemøde fredag, hvor de bliver orienteret.
Intet punktum med hemmelighedskræmmeri
Beskyldningerne om at Lizette Risgaard i flere tilfælde og igennem flere år har været for nærgående overfor yngre mænd ansat i fagbevægelsen, førte i løbet af få dage i april til hendes fald fra magtens tinder. Fredag 28. april stod flere unge mænd frem i Berlingske og Ekstra Bladet og fortalte om grænseoverskridende opførsel fra Lizette Risgaard. Søndag 30. april trak Lizette Risgaard sig fra posten efter et par kaotiske døgn, hvor fagforbundene i FH ragede uklare om processen, røbede hvad der var sagt på interne møder og underløb de aftaler, som de indgik med hinanden.
HK-formand Anja C. Jensen var den første til at trække støtten til FH-formanden, da hun få timer efter et FH-forretningsudvalgsmøde fastslog, at HK har nultolerance overfor seksuel chikane og derfor havde mistet tilliden til Lizette Risgaard. Flere forbund fulgte trop. Begyndelsen til enden for FH’s første formand.
Håbet i FH-fagbevægelsen er, at man med advokatundersøgelsen kan få lagt sagen bag sig, komme videre og få valgt Lizette Risgaards afløser. Krænkelses-sagen har skabt unødig turbulens og belastet fagbevægelsen i en tid, hvor man mere end nogensinde har brug for samling og muskelkraft for at tackle udfordringer med mangel på arbejdskraft, nyt beskæftigelsessystem, trepart om fordeling af lønmilliarder til den offentlig sektor og investeringer i både erhvervs- og professionsuddannelser.
Men der bliver helt sikkert ikke sat punktum for Lizette-sagen med det hemmelighedskræmmeri, som FH og Kromann Reumert lægger for dagen. Ikke bare Ekstra Bladet og Berlingske, men alle danske medier vil være på jagt efter advokatundersøgelsen og flere detaljer om, hvad der fældede Lizette Risgaard, og om andre i fagbevægelsens top belastes af undersøgelsen.
Lukketheden om undersøgelsen efterlader kun indtrykket af, at der er noget at skjule og mere at komme efter. Den mistanke risikerer at klæbe til og skade FH på Islands Brygge langt ud i fremtiden, medmindre man er langt mere åben omkring rapportens hovedkonklusioner.
Lizette Risgaard har et forspring
Dertil kommer, at den proces der er tilrettelagt omkring offentliggørelsen, udstiller et FH, der ikke har tillid til hverken sit eget forretningsudvalg eller hovedbestyrelse. Det ser ikke kønt ud, at man i en demokratisk medlemsorganisation vælger lukkethed fremfor åbenhed. Man risikerer både at miste troværdighed blandt medlemmerne og i offentligheden, men også at skabe interne magtkampe og splid mellem forretningsudvalg og hovedbestyrelse.
Præmissen for advokatundersøgelsen har været, at de personer, der har oplevet krænkelser, skal kunne forblive anonyme og i tryghed fortælle om deres oplevelser. Via whistleblowerordninger har personer ladet sig interviewe på betingelse af netop fortrolighed. Det skal naturligvis respekteres, og de interviewede beskyttes. Alligevel forekommer det absurd, at man ikke kan tilrettelægge større åbenhed omkring advokatundersøgelsen. Man får indtryk af, at Kromann Reumert og FH-toppen både har set alt for mange amerikanske advokatfilm og fået alt for meget dårlig medierådgivning.
Endelig skal vi ikke glemme hovedpersonen, som det hele handler om. Nemlig Lizette Risgaard. Hvis advokatundersøgelsen mere eller mindre frikender den tidligere magtfulde FH-formand, hvordan vil hun så reagere? Vil hun lægge sig fladt ned eller brøle højt og skabe nye problemer for fagbevægelsen? I flere fagforbund er man nervøse for, hvad Lizette Risgaard kan finde på for at rense sit eget navn, hævne sig eller noget helt tredje. Og Lizette Risgaard har et forspring, fordi hun har haft mulighed for at nærlæse advokatundersøgelsen allerede.
FH har indkaldt til ekstraordinær kongres i København torsdag 7. september. Her skal der vælges ny FH-formand. Der er ikke meget tid at løbe på, og derfor går der næppe mange timer eller dage efter advokatundersøgelsen er offentliggjort, til den første kandidat melder sig.
Lige nu er der kun to navne i spil. Fungerende FH-formand Morten Skov Christiansen, der har været vikar de seneste tre måneder, samt forbundsformand for Blik- og Rørarbejderforbundet Henrik W. Petersen.
Indholdet i advokatundersøgelsen kommer også til at spille en rolle for det magtspil, der nu går i gang. Er Morten Skov Christiansen pletfri, kan han meddele sit kandidatur til formandsposten. Og Henrik W. Petersen kan også på den anden side af torsdag, gøre op med sig selv, om han går efter den mest magtfulde post i dansk fagbevægelse.