Akademikerne har valgt ny formand

lintz
Overlæge Lisbeth Lintz er ny formand for AC Akademikerne. Foto: Joachim Rode
Overlæge Lisbeth Lintz afløser Lars Qvistgaard, når han træder tilbage til årsskiftet.

Når kalenderen om små to måneder byder os velkommen til 2022, så har Lars Qvistgaard været formand for hovedorganisationen AC Akademikerne i seks år.

Det er det højest tilladte, og derfor skulle der i går tirsdag vælges en afløser. Valget faldt på Lisbeth Lintz, der er formand for Overlægeforeningen. Det oplyser Akademikerne i en pressemeddelelse.

- Jeg glæder rigtig meget mig til at skulle stå i spidsen for Akademikerne. Samfundet og arbejdsmarkedet er under forandring. Komplicerede udfordringer kræver løsninger baseret på både viden og evnen til at samarbejde. Her har Akademikernes medlemmer en enorm betydning, udtaler hun.

Kritiker af dagpengeforslag

Lars Qvistgaard har været en synlig figur ved overenskomstforhandlinger i både 2018 og 2021, ligesom han har deltaget i flere trepartsforhandlinger. Senest ved de netop afholdte forhandlinger om udbud af arbejdskraft.

LÆS OGSÅ: Qvistgaard afviser Striibs håndsrækning: 'Det vil være en katastrofe'

På det seneste har han markeret sig som en af de stærkeste kritikere af regeringens forslag om at sænke dimittendsatsen på dagpenge - et forslag, som Fagbevægelsens Hovedorganisation ellers har taget godt imod.

På Twitter giver han udtryk for, at han er godt tilfreds med at overlade kampene til Lisbeth Lintz.

- Selvom det er lidt vemodigt, så er jeg rigtig glad for at vide, at Akademikerne er i trygge hænder, når min formandsperiode udløber ved årsskiftet. Tag godt imod Lisbeth Lintz, skriver han.

Lars Qvistgaard (t.v.) blev for alvor et kendt ansigt, da han ved overenskomstforhandlingerne i 2018 sammen med blandt andre lærernes Anders Bondo Christensen (i midten) pressede arbejdsgiverne ud i maratonforhandlinger. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Fokus på de unge

Akademikerne repræsenterer godt 450.000 danskere på både det private og offentlige arbejdsmarked. Medlemsorganisationer tæller fagforbund som DJØF, Dansk Magisterforening, lægerne, jordemødrene, psykologerne, journalisterne, præsterne og en række andre.

LÆS OGSÅ: Akademikernes formand: 'Uenighed om løn kan føre til konflikt'

I alt 28 faglige organisationer er med i hovedorganisationen, og Lisbeth Lintz betoner især, at hun skal kæmpe for de yngre medlemmers rettigheder.

- Som samfund har vi et særligt ansvar for at sikre et godt arbejdsliv for kommende generationer. Desværre oplever vi alt for ofte, at unges arbejdsliv, levegrundlag og uddannelse bliver nedprioriteret politisk. Den udvikling skal vi som fagbevægelse arbejde for at få vendt,” udtaler hun.

GDPR