Aktivister vil udskifte hele DSR-ledelsen til kredsvalg: - Det ligner jo en revolution
Podcasten kan høres gratis hos Itunes eller Spotify.
Opdateret: Tidligere fremgik en formulering, der kunne tolkes som, at kredsformand Kristina Robins betegnede alle "aktivister" i DSR som rabiate. Det direkte citat fra Sundhedsmonitor er blevet tilføjet.
- Det er historisk. Vi ser sygeplejerskerne i åbent oprør, og de skyder på alt og alle - også deres egen formand. Jeg har ikke i mine 35 år som arbejdsmarkedsjournalist set noget lignende.
Sådan betegner Gitte Redder, A4's faglige kommentator, den nuværende situation i Dansk Sygeplejeråd i podcasten 'Fagbevægelsen uden Filter'.
Listen to "[3] Borgerkrig i Dansk Sygeplejeråd (23.09.21)" on Spreaker.
Oprørske sygeplejersker fortsætter med at trodse både formand Grete Christensens opfordring og Arbejdsrettens påbud om at indstille de overenskomststridige arbejdsnedlæggelser.
LÆS OGSÅ: Mangel på arbejdskraft lægger pres på FH: "De kæmper for, at det bliver Luigi frem for Lyaksandro"
Samtidig vil flere af de centrale græsrodsaktivister, der på fjerde uge står bag arbejdsnedlæggelserne på landets hospitaler, stille op til centrale poster i forbundets kredsbestyrelser.
- Vi går efter alle poster. Vores mål er at ændre hele ledelsen i DSR, siger talsmand Luca Pristed til Sundhedsmonitor.
Den unge sygeplejerske, der er involveret i koordineringen af arbejdsnedlæggelserne, stiller op som formand for DSR's Kreds Hovedstaden - en post, der automatisk udløser et sæde i DSR's hovedbestyrelse.
- Det ligner jo en revolution nedefra - ikke kun rettet mod Grete Christensen, men hele topledelsen i Dansk Sygeplejeråd, siger Gitte Redder i A4's podcast 'Fagbevægelsen Uden Filter' - et ugentligt program om magtkampe, interessekonflikter og dramatik blandt arbejdsmarkedets parter.
Mens Luca Pristed i Sundhedsmonitor bruger ord som "levebrødspolitikere" om den etablerede fagforeningsledelse, bruger kredsformand i hovedstaden Kristina Robins ordet 'rabiat':
- Vi ønsker allesammen det samme, men der er en grupper, der har en mere rabiat tilgang lige nu med de overenskomststridige arbejdsnedlæggelser. Jeg mener, at der skal være en god balance, siger Kristina Robins til Sundhedsmonitor.
Valget løber indtil 7. november.
- Det er frygtelig lang tid i en organisation, der er i kaos, og hvor topledelsen er udsat for så massiv kritik, siger A4's faglige kommentator, der mener, man kan tale om en begyndende borgerkrig i DSR.
Samtidig ser det ud til, at der er indgået en valgalliance mellem strejke-aktivisterne og Foreningen af Danske Sygeplejersker, der er blevet tildelt en stor del af ansvaret for, at sygeplejerskerne endte i konflikt, konstaterer Gitte Redder og medværten, A4-journalist Kristoffer Nordskov.
Slagter-formand vil fortsætte Arne-kampen på arbejdspladserne
Udsendelsen runder også Fødevareforbundet NNF's kongres, der starter torsdag, hvor formand Ole Wehlast kan sole sig i succes oven på Arne-pensionen.
Hans medlemmer - slagterne - er om nogen blevet billede på den hæderlige, nedslidte arbejder, der må tage smertestillende for at klare sig gennem arbejdsdagen og derfor får nytte af retten til tidlig tilbagetrækning.
Men slagternes formand - der i øvrigt er bager - er på ingen måde færdig med kampen for Arne, fortæller Gitte Redder, der er kommet i besiddelse af et udspil, der vil blive præsenteret på NNF-kongressen.
I det seneste afsnit af 'Fagbevægelsen Uden Filter', der udkommer hver torsdag, gør værterne også status på formandsvalget i HK, nu hvor kandidaternes valgkampsturné er afsluttet.
LÆS OGSÅ: Madsen: Hvis HK vil være synlige, må de give den nye formand mere magt
Selv om det stadig først og fremmest er et valg mellem forandring eller bevarelse af det nuværende HK, er kandidaterne begyndt at markere sig på forskellige mærkesager; Martin Rasmussen på arbejdsmiljø og Anja C. Jensen på uddannelse, fortæller Gitte Redder.
Hun forudser stadig et valg, der bliver så tæt, at det - som tidligere set - kan blive afgjort af valgtalen på selve kongressen i slutningen af oktober.