Portræt:
Alternativets nye børneordfører har selv mærket presset: “Der er alt for mange børn til alt for få voksne”
Nogle regnede helt ved siden af, da Alternativet bookede lokalet til sin valgfest.
For festen i det hippe Kødbyen var allerede helt tætpakket, da klokken slog otte og den første exitpoll med 3,9 procent af stemmerne viste, at Alternativet havde brudt med de dødsdomme, som alt og alle havde udstedt i månederne op til 1. november.
Seks mandater var der udsigt til.
Da storskærmen i det svedige lokales senere slog fast, at et af disse kom fra Nordsjællands storkreds, opstod en klynge af jubel og kys midt i menneskemylderet.
I centrum stod Helene Liliendahl Brydensholt med buldrende hjertebanken og en realisering af, at hun som storkredsens spidskandidat formentlig var på vej i Folketinget.
Trods en filosofi om at lade livet føre sig i den retning, det nu vil - med en ‘carpe diem’ tatovering fra ungdommen som vidnesbyrd - var det ikke et øjeblik, den 35-årige mor til to havde forberedt sig ordentligt på.
“Det var virkelig overvældende at forholde sig til. Der var lige pludselig et pres, som kom ind over mig, fordi så repræsenterede jeg jo rigtig mange mennesker,” siger Helene Liliendahl Brydensholt på sit nye kontor ud mod Christiansborgs ridebane.
Turbulent start
Efter en forholdsvis rodet landing i et Folketing uden både regering og eget kontor er Helene Liliendahl Brydensholt så småt i gang med tilværelsen som politiker.
Og det endda som gruppeforperson for Alternativet.
Hvordan er det at komme ind i sådan en rolle?
“Det er da noget særligt. Jeg havde egentlig troet, jeg ville blive lidt starstruck, men det bliver jeg ikke. Folk er virkelig søde. Man tænker måske, at de må være sådan lidt arrogante. Men dem, jeg har mødt har været imødekommende og hjulpet mig med det parlamentariske arbejde,” siger Helene Liliendahl Brydensholt og fremhæver særligt Peder Hvelplund (Ø) og Leif Lahn (S).
Udover at holde styr på tropperne i folketingsgruppen skal Helene Liliendahl Brydensholt blandt andet være Alternativets stemme på børne- og familieområdet.
Udfordringerne i børneinstitutionerne kender hun ganske udmærket, for sideløbende med universitetsstudiet arbejdede hun som pædagogmedhjælper:
“Så jeg har selv set, hvordan folk der arbejder i børnehaver gør deres allerbedste, men bare er mega pressede, fordi der er alt for mange børn til alt for få voksne. Og så oven i det får man så også en forholdsvis dårlig løn,” siger Helene Liliendahl Brydensholt.
Bedre løn og mere frihed
Mærkesagerne på området er bedre normeringer, arbejdsvilkår og højere løn. Hvilket måske har en snert af SF over sig.
Men Helene Liliendahl Brydensholt fremhæver, at der også er uenigheder. Eksempelvis når det gælder institutionernes frihed og ønsket om mindre statslig indblanding.
Som eksempel “er det gået lidt for vidt med alle de læreplaner”.
“Det tager jo også tid fra børnene, hvis man skal sprogteste alle børn, når nu pædagogerne godt kan vurdere, at det måske kun er tre børn, der har behov for det. Hvorfor skal de så bruge så mange timer på at sprogteste alle, fordi det står i en lovgivning?” siger Helene Liliendahl Brydensholt.
Det er dog ikke nyt at arbejde politisk med børne- og familieområdet for Helene Liliendahl Brydensholt. Hun har nemlig været med til at udvikle Alternativets politik på området.
Blå bog: Helene Liliendahl Brydensholt
- Helene Liliendahl Brydensholt er 35 år og bor i Helsingør. Hun er uddannet antropolog og arbejdede før folketingsvalget som kommunikationschef i en mindre tøjvirksomhed i København.
- Medlem af Alternativet siden 2017. Stillede op til kommunalvalget i 2021 i Helsingør Kommune, hvor hun med 269 personlige stemmer ikke opnåede valg.
- Nyvalgt gruppeforperson i Alternativet og ordfører for områderne: børn, dyrevelfærd, familie, indfødsret, integration og udlændinge.
Langt fra ideologisk kriger
Da Helene Liliendahl Brydensholt på valgaftenen jublede i en klynge med sine nærmeste, var det kulminationen på en rullesten, der blev sat i skub i 2017.
Her meldte hun sig ind i Alternativets lokalafdeling i Valby. På ingen måde fordi hun drømte om en plads i Folketinget, men blot for at vise sin opbakning til det “fede projekt”.
Og til det var et medlemskab på 30 kroner en overkommelig størrelse.
Indtil da havde Helene Liliendahl Brydenholts politiske barometer vekslet mellem flere partier. Hun havde dog aldrig været medlem af et parti - mest af alt, fordi hun har svært ved deres ideologiske ophav.
“Det er nok det, der har tiltalt mig ved Alternativet. Der er ikke ideologier bag, men nogle værdier i stedet for”.
Hvad er forskellen? Man kunne også sige, at en ideologi blot koncentrerer et værdisæt?
“Det bliver meget karikeret, hvis man skal sige, at en socialist er på den her måde, synes jeg. Og lidt fastlåst, når fagbevægelsen for eksempel står stærkt hos Enhedslisten, der udspringer af mange kommunistiske partier. Der giver et grundlag på værdier mere handlerum,” siger Helene Liliendahl Brydensholt.
Engagementet i det grønne parti voksede, og Helene endte i lokalbestyrelsen i sin nye hjemby, Helsingør.
Men i takt med at hun blev mere og mere involveret, gik det kun en vej for partiet.
Ned.
Det rigtige parti på et dårligt sted
Nedturen startede i 2019, da en gruppe topfolk med Uffe Elbæk i spidsen pakkede deres ting og smuttede, da Josephine Fock overraskende blev valgt som politisk leder. Ni måneder senere nåede de bunden, da selvsamme Fock trådte tilbage og efterlod partiet i ruiner.
Alligevel holdt Helene Liliendahl Brydensholt fast. Politikarbejdet, der skulle supplere enmandshæren Gejl, var sjovt og lærerigt, og hun og de øvrige tilbageværende medlemmer var fulde af gejst.
I 2021 stillede hun op til kommunalvalget. Valgkampen var dog mest en forsvarstale for, hvorfor hun stillede op for et “klovneparti”, der i manges øjne var dødt i stedet for at bruge talentet i Enhedslisten eller Radikale Venstre.
“Jeg syntes jo, at jeg var i det rigtige parti - det var bare et rigtig dårligt sted,” siger hun.
Men det var hårdt til tider, indrømmer hun.
“Selvfølgelig var der øjeblikke, hvor jeg gik og overvejede, om jeg ville lægge flere kræfter i det her. Det tror jeg næsten, at vi alle sammen har gjort på et tidspunkt,” siger Helene Liliendahl Brydensholt og indskyder:
"Men nu er jeg selvfølgelig glad for, at jeg blev. Og glæder mig til alt det arbejde, vi skal lave på børneområdet i de kommende år".