Antal dødsulykker falder, men til samme niveau, som de seneste 10 år

20191229-101159-L-1920x1280we__1_
Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix
Antallet af arbejdsrelaterede dødsulykker i 2023 er faldet til 31 fra 43 i 2022, viser nye tal. Men ekspert mener ikke, det skyldes et bedre arbejdsmiljø, men blot tilfældig variation. Statistikken har nemlig stort set ikke rykket sig i 10-15 år.

Der var 31 arbejdsrelaterede dødsulykker i Danmark sidste år.

Og ifølge A4 Arbejdsmiljøs oplysninger er op mod fem yderligere dødsulykker i øjeblikket under vurdering, i forhold til om de ligeledes skal regnes som arbejdsrelaterede dødsulykker eller ej, hvilket altså kan bringe tallet for 2023 endnu højere op op. 

Til sammenligning lå antallet af dødsulykker i 2022 på 43, hvilket er det højeste niveau set i 14 år. 

Det viser tal fra Arbejdstilsynet, som A4 Arbejdsmiljø har gennemgået.  

Artiklen fortsætter under grafikken

Men selvom tallet er faldet, er der ikke umiddelbart nogen grund til at klappe i hænderne, siger seniorforsker Kent J. Nielsen, der gennem 20 år har forsket i arbejdsulykker ved Regionshospitalet i Gødstrup. 

"Vi er tilbage på et forventeligt niveau, men det niveau er desværre en stabilisering. Det er ikke lykkedes os siden 10'erne at få antallet til at falde. De sidste 10-15 år har det ligget på et stabilt niveau, og det er et problem," siger han til A4 Arbejdsmiljø. 

LÆS OGSÅ: Arbejdsulykker koster milliarder: Eksperter er skuffede over 10 års politiske aftaler

Kent J. Nielsen mener, at det høje antal dødsulykker sidste år sandsynligvis skyldes en "tilfældig variation", og at der altså ikke er noget, der tyder på, at vi i 2023 har været bedre til at forebygge dødsulykker. 

"I og med at vi har med små tal at gøre, så går statistikken hurtigt op og ned med for eksempel fem dødsfald," siger han. 

Siden 2016 er der i gennemsnit sket 33 arbejdsrelaterede dødsulykker om året. 

Antallet er faldet stabilt

Hvis man gransker statistikken over dødsulykker over en længere historisk periode, så er antallet imidlertid faldet markant fra 70'erne og frem. 

Artiklen fortsætter under grafikken

graf 

Kent J. Nielsen mener dog ikke, at faldet i antal dødsulykker historisk set alene kan tilskrives et bedre og mere sikkert arbejdsmiljø. I stedet peger han på, at vi er blevet bedre til at lave biler, og det er det, vi kan læse i statistikkerne. 

"En af de væsentligste grundne til faldet fra 90'erne og 00'erne er sandsynligvis trafikulykker. Vi har simpelthen fået sikrere biler med ABS-bremser, airbags og så videre. Hvis vi kigger på tallene, er antallet dødsulykker i trafikken generelt faldet markant over de sidste 30-40 år," fortæller han. 

Du kan læse hele historien på A4 Arbejdsmiljø.

GDPR