A4 Aktuelt
Køb abonnement

Byggedirektør spår lavere lønstigninger efter corona-overenskomst: 'Vi er fløjet direkte ind i et uvejr'

Tema: OK 20|
20. april 2020 kl. 7.39
Administrerende direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen under et pressemøde ved startskuddet til OK20. | Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Scanpix
Hos Dansk Byggeri er der tilfredshed med, at årets overenskomstforhandlinger endte med et ja. Administrerende direktør Lars Storr-Hansen frygter dog, at en langvarig coronakrise kan koste lønstigninger i byggeriet.

Den eneste ansvarlige løsning. 

Sådan lyder dommen over resultatet af årets overenskomstforhandlinger fra administrerende direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen.

LÆS OGSÅ: Metal-formand: Jeg tror ikke en meter på, at der ikke vil blive givet en millimeter ved lokale lønforhandlinger

Overenskomstforliget blev stemt hjem med et rungende ja fra næsten 80 pct. af lønmodtagerne, mens der i sidste ende var tale om et noget mere afmålt nik fra arbejdsgiversiden.

Her har man kun kunnet se til, mens årets aftale er blevet en dyrere og dyrere omgang for landets virksomheder, i takt med at coronakrisen har ædt store lunser af dansk økonomi. 

Hos Dansk Byggeri er der tilfredshed med årets aftale, men Lars Storr-Hansen understreger også, at et forlig, der var blevet født nu, hvor coronakrisen har sat sine tydelige negative aftryk på arbejdsmarkedet, formentlig havde set anderledes ud. 

- Lige nu har vores virksomheder først og fremmest brug for stabilitet i en kaotisk tid, og det er den her aftale med til at give. Så vi er glade for, at det blev et ja. Det giver gode rammer for virksomhedernes videre udvikling, siger Lars Storr Hansen til A4 Arbejdsliv. 

- Når det er sagt, så er der nok ingen tvivl om, at vi var landet på et lidt andet resultat, hvis forhandlingerne var startet i den økonomiske virkelighed, vi står i i dag, tilføjer direktøren. 

Lavkonjunktur vil påvirke lønnen

Med overenskomstresultatet i hus er der nu aftalt forbedringer af lønnen for mere end 60.000 ansatte i byggebranchen.

Fra centralt hold er der aftalt en stigning af mindstelønnen på 7,50 kroner over 3 år, mens også de såkaldte prislister, der har betydning for håndværkere på akkordaftaler, ryger i vejret med lidt over 6 procent i overenskomstperioden. 

Forude venter dog stadig lokale lønforhandlinger i de knap 16.000 byggevirksomheder, der er omfattet af overenskomsten mellem 3F og Dansk Byggeri. 

Her forudser Lars Storr-Hansen, at en langvarig økonomisk coronaopbremning kan betyde, at landets håndværkere må kigge langt efter lønstigninger udover det allerede aftalte. 

- Hvis den her krise kaster Danmark ud i en langvarig lavkonjuktur, så vil det også sætte sig i løndannelsen. Det er givet. Det er ansvarlige virksomhedsledere, der sidder derude, og de vil jo se på, hvad der er råd til, siger Lars Storr-Hansen. 

Fløjet direkte ind i et uvejr 

Selvom coronaens hærgen i Danmark særligt har kostet dyrt for hotel-, restaurations- og rejsebranchen, kan den også mærkes i byggeriet. 

Tidligere i denne uge kunne A4 Arbejdsliv fortælle, at ledighedskurven i 3F's byggegruppe nærmest er gået lodret op i løbet af den seneste måned. 

Samtidig viser Dansk Byggeris egne prognoser, at coronakrisen i løbet af de næste tre måneder vil koste op mod 17.000 job i byggebranchen.

- Det er umuligt at sige, hvor dyb den her krise bliver. Vi er fløjet direkte ind i et uvejr uden at vide, hvor langt der er, før vi kommer ud på den anden side, siger Lars Storr-Hansen.

LÆS OGSÅ: Der er akut behov for at holde hånden under AMU-uddannelser 

- På nuværende tidspunkt er vi nok ikke den branche, der er hårdest ramt. Men byggeriet bliver ikke uden grund kaldt økonomiens kanariefugl, for vi har det med at dratte ned af pinden, når økonomien lider, og vi ser ind i perioder med stigende arbejdsløshed og faldende vækst, tilføjer direktøren. 

GDPR