Coronapassets genkomst åbner ikke for nye hjælpepakker

20210506-133900-L-1920x1303we
Der opstår ikke nye hjælpepakker for erhvervs- eller kulturlivet, selv om coronapasset bliver genindført. Det fortæller erhvervsminister Simon Kollerup (S). Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Selv om nogle erhverv fra fredag skal tjekke coronapas, fører det ikke til nye hjælpepakker, siger minister.

Fra fredag skal man vise coronapas, hvis man vil på restaurant, bar og museum.

Men selv om kravet om coronapas genindføres, følger der ikke nye hjælpepakker med til erhvervslivet.

Det siger erhvervsminister Simon Kollerup (S).

- Det, at der bliver indført krav om coronapas, er ikke i sig selv noget, der åbner nye hjælpepakker.

- Fordi coronapasset alene er en forsikring om, at de, der er på din restaurant eller dit museum, har en vaccine eller et negativt coronatest-svar, siger han.

Ministeren siger, at coronapasset skal gøre det mere trygt at gå ud, men han forholder sig ikke til, om det kan få besøgstallene til at dale i dele af erhvervslivet.

Der har under coronapandemien været en række forskellige hjælpepakker, der skulle understøtte dansk kultur- og erhvervsliv.

Virksomheder, der har en nedgang i omsætningen på 45 procent eller mere, kan dog stadig søge om hjælp til at dække faste omkostninger året ud.

Folketingets Epidemiudvalg har tirsdag bestemt at betegne covid-19 som en samfundskritisk sygdom, hvilket åbner for nye restriktioner.

Og coronapasset bliver indført fra fredag bestemte steder, blandt andet på restauranter.

Derfor mener Horesta, der er brancheorganisation for hotel-, restaurant- og turisterhverv, at der bør følge hjælp med til virksomhederne.

- Vi synes, det er helt naturligt, at når man kigger på, at corona igen er en samfundskritisk sygdom, der nødvendiggør restriktioner for dansk erhvervsliv, så bør der også følge de kompensationsmuligheder med, vi tidligere har haft, siger Kristian Nørgaard, der er politiske direktør i Horesta.

Han fremhæver særligt muligheden for at dække arbejdsgivernes udgifter til sygedagpenge fra første sygedag.

Det kan hjælpe, når en medarbejder må blive hjemme, fordi vedkommende selv, ens barn eller partner er syg med coronavirus.

- Fordi det jo netop er enormt vanskeligt at arbejde hjemmefra eksempelvis som kok eller tjener. Når corona er en samfundskritisk sygdom, og nogle må blive hjemme, må det være en regning, vi er fælles om, siger Kristian Nørgaard.

Man kan få et gyldigt coronapas, hvis man er færdigvaccineret mod coronavirus inden for det seneste år, har været coronasmittet inden for det seneste halve år eller har en nyligt negativ coronatest.

/ritzau/

GDPR