DA advarer mod forhøjede dagpenge: - Det helt forkerte forslag på det helt forkerte tidspunkt
775.000 danskere kan få svækket de økonomiske incitamenter til at tage et job, hvis regeringen kommer igennem med sit forslag om at hæve dagpengene i de første tre måneders ledighed.
Det viser en analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA), skriver Berlingske.
LÆS OGSÅ: Forsker: Højere dagpenge får næppe stor effekt på arbejdskraft
Forslaget er en del af de nuværende forhandlinger om reformudspillet "Danmark kan mere I". De maksimale dagpenge er i dag på 19.351 kroner om måneden, og regeringen foreslår at hæve det til 24.500 kroner i de første tre måneder af ledighedsperioden.
Ifølge DA's analyse vil 1,3 millioner danskere få ret til de øgede dagpenge, hvis de mister jobbet. Og 775.000 af dem vil altså få svækket deres incitament til at tage et arbejde betydeligt, hvis dagpengene forhøjes, konkluderer DA.
- Grundlæggende står vi i den situation, at det absolut største problem for virksomhederne er mangel på medarbejdere. Her står vi med et forslag, der vil gøre den udfordring endnu større. Det helt forkerte forslag på det helt forkerte tidspunkt til et meget presset arbejdsmarked. Hvis man som ledig kan få 24.500 kroner i dagpenge, så kan det blive svært at få de ledige til at tage et job til en overenskomstmæssig løn til 22.000 kroner, siger administrerende direktør i DA, Jacob Holbraad, til Berlingske.
Han peger på, at det dermed kan blive endnu sværere at få nogen til at gøre rent, arbejde på restaurant eller udføre plejeopgaver.
Formand i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) Lizette Risgaard afviser resultaterne i analysen fra DA. Hun mener ikke, at forslaget handler om incitamentet til at søge arbejde, men derimod om at gøre dagpengeforsikringen bedre for lønmodtagere, der hver måned betaler deres kontingent til a-kassen.
- Tror DA virkelig selv, at der findes medarbejdere, som har været i job i årevis, som pludselig vinker farvel til kolleger og fast indkomst, bare fordi dagpengene er højere i tre måneder? Den indstilling er desværre et udtryk for et temmelig arrogant syn på lønmodtagernes arbejdsmoral, siger FH-formanden til Berlingske.