Arbejdsgivere revser Hummelgaards forslag: Forbud mod aldersregistrering giver ingen mening
Mange ældre oplever at blive sorteret fra, når virksomhederne søger nye medarbejdere - alene på grund af deres alder.
Og det er 'grotesk', særligt når virksomhederne skriger på flere hænder, lyder det fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), der nu vil gøre det forbudt at spørge ind til alder i jobansøgnings-formularer.
LÆS OGSÅ: Ny undersøgelse blotlægger aldersdiskrimination hos virksomhederne
Forslaget skal til drøftelse i de igangværende trepartsforhandlinger om arbejdskraft, hvor både regeringen, fagbevægelse og arbejdsgivere sidder med til bordet.
Men hos Dansk Arbejdsgiverforening (DA) ser man ikke den store fidus i tiltaget. Det siger vicedirektør Erik E. Simonsen, der er chef for beskæftigelse og arbejdskraft i DA:
- Det giver jo ikke nogen mening, hvis man alligevel vedlægger et eksamensbevis, hvor man kan se, at ansøgeren var færdig med sin erhvervsuddannelse eller startede på universitetet i 1973.
- Det kan hurtigt blive en løsning, som mest af alt bare tilføjer mere bureaukrati uden reelt at løse noget problem. Og danske virksomheder har i hvert fald ikke brug for mere bureaukrati, tilføjer Erik E. Simonsen.
Torskedumt og ulovligt
Ministeren har overfor TV2 afvist argumentet om, at alder alligevel direkte eller indirekte fremgår af selve ansøgningerne:
- Ja, men allerede dér har vi vundet noget, fordi det har tvunget virksomheden til at kigge ned i dit CV og vurdere dig på dine kvalifikationer, siger Peter Hummelgaard (S) til TV2.
Ifølge fortalerne for et forbud mod aldersregistrering gør digitale ansøgningsformularer det muligt at 'maskinsortere' ansøgere, og sende et automatisk afslag til alle der eksempelvis er over 55 år gamle.
LÆS OGSÅ: Headhunter om aldersdiskrimination: 'Hvis de siger, de ikke har gjort det, er det løgn'
Men det vil beskæftigelsesministerens forslag ikke ændre ved, for det er nemlig allerede ulovligt ifølge Forskelsbehandlingsloven, siger Erik E. Simonsen.
- Hvis det finder sted, er det jo en massiv lovovertrædelse. Den form for diskrimination er forbudt, siger han og tilføjer:
- Derudover er det torskedumt at udelukke sig fra gode medarbejdere udelukkende på grund af deres alder - eller for den sags skyld religion, køn, etnicitet eller postnummer.
Brancheforeningen for rekrutteringsvirksomheder, Search, har tidligere afvist, at maskinsorteringen finder sted.
Gedigen huskekage
Men det er mere end hver femte private arbejdsgiver, der indrømmer den ulovlige aldersdiskrimination, konkluderer det kendte analyse- og rekrutteringsfirma Ballisager baseret på en undersøgelse blandt 1.000 virksomheder, der blev offentliggjort onsdag i denne uge.
Ejer og direktør Morten Ballisager var overrasket over omfanget og kaldte tallene 'alvorlige'. Han tror forslaget vil gøre en positiv forskel, selvom arbejdsgivere, der insisterer på alderssortering, stadig vil finde metoder til at praktisere det.
- Man kan altid diskutere, om forbud er den rigtige vej, men jeg tror faktisk, det vil kunne give en gedigen huskekage til dem, der sidder og rekrutterer, siger Morten Ballisager.
- Jeg tror, det kan hjælpe med at mindske aldersdiskriminationen, hvis alt flasker sig rigtigt. Når jeg siger flasker sig, er det fordi, det også skal sætte sig som en kultur, hvor det at fravælge folk efter kriterier som alder ikke er okay, tilføjer han.
Voldsomme fejlkonklusioner
Fredag kastede også Fagbevægelsens Hovedorganisation sig ind i debatten, hvor formand Lizette Risgaard netop fremhævede undersøgelsen fra Ballisager i et Facebookopslag, hvor hun kalder frasorteringen af de ældre for "uanstændig".
Ifølge Dansk Arbejdsgiverforening kan man dog ikke udlede af den undersøgelse, at der eksisterer stor aldersdiskrimination.
- Jeg synes, der er voldsomme fejlkonklusioner på baggrund af Ballisagers undersøgelse, siger Erik E. Simonsen.
For det første spørger undersøgelsen ind til alderssortering i det hele taget og ikke specifikt ældre.
Jeg synes ærlig talt, at det er trist, at arbejdsgiverne bruger antallet af sager som argument
Anja C. Jensen, næstformand, HK Privat
Morten Ballisager vil heller ikke konkludere, at det kun rammer seniorene. Men selvom også unge diskrimineres, er det hans fornemmelse, at det går mest ud over de ældre jobansøgere.
- Alene baseret på det forhold, at det er de unge recruitere, der alderssorterer mest, siger direktøren med henvisning til et af analysens resultater.
Erik E. Simonsens andet kritikpunkt er, at der kan være helt legitime og fornuftige grunde til at søge medarbejdere fra en vis aldersgruppe:
- Det kan være, man har et team, hvor der er mange unge og uerfarne medarbejdere, og man leder efter en mere erfaren medarbejder. Det kan også være en stilling med et vist juridisk alderskrav - eksempelvis servering af alkohol. Det er ikke ensbetydende med, at man fjerner ansøgningerne fra bunken, inden de er læst.
LÆS OGSÅ: Hummelgaard om jobcentrenes fremtid: Vi skal se på, om opgaverne er fordelt rigtigt
De tilfælde tæller ifølge vicedirektøren også med i de 22 procent af private virksomheder, der angiver, at de sorterer på baggrund af alder.
Alderspræferencer til en stilling kan da også være "helt fair", lyder det fra Morten Ballisager.
- Det er ikke sådan, at al aldersdiskrimination er amoralsk. Men man kommer ikke uden om, at det er et eklatant lovbrud.
Pokkers svært at føre sager
Helt overordnet har man i Dansk Arbejdsgiverforening svært ved at genkende, at ældre skulle have det svært på arbejdsmarkedet, siger vicedirektøren.
- Om aldersdiskrimination foregår konkret, har jeg ikke grundlag for hverken at afvise eller påvise. Men vi savner i hvert fald dokumentation for, at der er et problem. Ledigheden blandt de ældre aldersgrupper er ikke større end resten af befolkningen, og de kommer næsten lige så hurtigt i arbejde igen. Vi synes faktisk, det går rigtig godt, siger Erik E. Simonsen.
Vicedirektøren fremhæver også, at der føres få sager om forskelsbehandling på grund af alder.
LÆS OGSÅ: Hummelgaard om jobcentrenes fremtid: Vi skal se på, om opgaverne er fordelt rigtigt
Det lille antal sager er dog ikke bevis på, at problemet ikke er reelt, lyder modsvaret fra HK Privats næstformand Anja C. Jensen.
- Det er desværre pokkers svært at føre en sag om aldersdiskrimination i jobansøgningsprocesser, for hvordan beviser du, at du er blevet frasorteret på grund af din alder og ikke bare fordi, der er en bedre kandidat i bunken? Derfor har vi ikke så mange konkrete sager. Til gengæld ved vi fra vores medlemmer, der er kommet op i årene, at det er deres klare oplevelse, at de bliver sorteret fra, siger hun og tilføjer:
- Jeg synes ærlig talt, at det er trist, at arbejdsgiverne bruger antallet af sager som argument. Vi løser ikke nogen problemer ved at påstå, at de ikke findes.