LO og FTF lægger stadig arm: Forbund bryder linjen med "usædvanlig" kritik af FH-toppen

podcast_artikel
Faglig kommentator Gitte Redder (tv.) og Kristoffer Nordskov (th.) analyserer hver uge arbejdsmarkedets sværdslag og håndslag i podcasten 'Fagbevægelsen Uden Filter.'
Diskussionen om FH's holdning til dimittendsatsen er blevet højspændt i denne uge, efter en række tidligere FTF-forbund har udtalt kritik i skarpe vendinger.

Fagbevægelsen Uden Filter kan høres gratis hos Itunes eller Spotify.

En række fagforbund, der åbenlyst går imod linjen og retter "usædvanlig" kritik af FH-toppen, afslører en tilbagevendende udfordring for Lizette Risgaard.

Det konstaterer A4's faglige kommentator, Gitte Redder, i nyeste afsnit af podcasten "Fagbevægelsen Uden Filter."

Listen to "[5] Tam Trepart Sender Aben Videre" on Spreaker.

Der var ellers udtalt begejstring - og visse steder ligefrem jubel - fra Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), da regeringen for en måned siden præsenterede sit reformudspil. Mens akademikerne i AC og Dansk Magisterforening tordnede mod at beskære nyuddannedes dagpenge, holdt FH-forbundene igen med kritikken. 

LÆS OGSÅ: Madsen: Dagpenge til nyuddannede ligner efterårets offer

I bytte for dimittendsatsen fik fagbevægelsen nemlig højere dagpenge til nyligt arbejdsløse, og regeringen havde derfor FH's stiltiende accept, fortæller Gitte Redder.

Men at det langt fra var hele FH, der var enige, er blevet tydeligt efter 14 forbund - herunder Dansk Socialrådgiverforening, FOA, Dansk Sygeplejeråd og Danmarks Lærerforening - har skrevet et åbent brev til Folketingets beskæftigelsesudvalg.

Splittelsen tog nye højder, da nogle af forbundsformændene i en artikel i Akademikerbladet retter kritikken mod Lizette Risgaards "blåstempling" af udspillet.

- Jeg og andre organisationer er særdeles utilfreds med FH’s linje, og det har vi også sagt i FH’s forretningsudvalg. Det her er en forringelse, som risikerer at gå ud over opbakningen til hele dagpengesystemet, og det er vi naturligvis stærke modstandere af, siger lærerformand Gordon Ørskov Madsen til Akademikerbladet.

FTF lægger stadig arm med LO

Det er langt fra hver dag, at en stribe af FH-forbund allierer sig med organisationer udenfor hovedorganisationen, siger A4's faglige kommentator.

- De her forbund danner alliance, fordi de føler sig kørt over. Og så svinger de sig altså op til at give Lizette Risgaard et par lussinger offentligt. Hun synes givetvis, det er træls, siger Gitte Redder og fortsætter:

- Det interessante er, at næsten alle de forbund, der bryder Lizette Risgaards linje, er gamle FTF-forbund. 

I forbindelse med fusionen mellem FTF og LO i 2019, var der netop bekymring for, om den nye FH-organisation ville være for bred til at være slagkraftig, og om den nye hovedorganisation ville ende med at være et forstærket talerør for LO.

LÆS OGSÅ: Aktivister vil udskifte hele DSR-ledelsen til kredsvalg: - Det ligner jo en revolution

Lizette Risgaard skal som FH-formand varetage interesserne for både offentligt og privat ansatte, men samtidig tale med én stemme for 1,3 millioner lønmodtagere. Det er et indbygget problem i konstruktionen, forklarer den faglige kommentator:

- Der har altid været interne uenigheder mellem offentlige og private forbund. Men i forbindelse med eksempelvis dette reformudspil kommer konflikterne op til overfladen. Og det vil ske igen, siger Gitte Redder i podcasten.

'Fagbevægelsen Uden Filter' udkommer hver torsdag morgen og kan høres hos Itunes eller Spotify.

GDPR