Dansk Arbejdsgiverforening vil fjerne 21.000 offentlige arbejdspladser

20191205-091956-L-1920x1281we
Antallet af offentligt ansatte er vokset betragteligt under coronakrisen - nu skal antallet reduceres kraftigt, mener DA. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Rekordhøjt antal offentligt ansatte koster arbejdspladser i det private, mener Dansk Arbejdsgiverforening, der vil nedlægge 21.000 stillinger inden udgangen af 2022.

Mens virksomhederne skriger på arbejdskraft, er 862.000 danskere offentligt ansatte - flere end nogensinde før.

Antallet er steget markant gennem det sidste halvandet år, og det koster job i den private sektor, mener Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

LÆS OGSÅ: Grete og Jan er gået i krig – den ene taber og den anden ligner en vinder

Derfor bør man nedlægge 21.000 stillinger i den offentlige sektor ved udgangen af 2022, lyder det fra DA's administrerende direktør Jacob Holbraad.

- Det er ekstremt afgørende, at vi begynder at slanke den offentlige sektor, så vi sikrer, at der er medarbejdere til rådighed for virksomhederne. Konsekvensen af, at vi ikke gør noget her og nu, er, at vi producerer mindre, at vi bliver fattigere, og så er der en risiko for, at virksomhederne flytter produktion ud af landet, siger han til Børsen.

Med udgangspunkt i nyeste rekrutteringsundersøgelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering vurderer DA, at manglen på arbejdskraft har kostet Danmark 38.000 private job i løbet af det seneste halve år.

Økonomiprofessor: Behøver ikke betyde 21.000 fyresedler

Finansministeriet anslog i maj 2021, at antallet af offentligt ansatte ville ligge på 841.000 i slutningen af 2022.

Det er 21.000 færre end i dag, og det er de 21.000 stillinger, Dansk Arbejdsgiverforening mener, skal fjernes over det næste års tid.

Professor i økonomi ved Aarhus Universitet og tidligere overvismand Michael Svarer er enig i, at den offentlige sektor ikke bør være større end Finansministeriets egen fremskrivning.

LÆS OGSÅ: Håndværkere udsat for asbest: Brugte hverken beskyttelsesdragt eller åndedrætsværn

Han mener derfor, at politikerne allerede i efterårets forhandlinger om næste års finanslov bør frigive medarbejdere fra det offentlige til det private.

Selvom det er svært at forestille sig 21.000 færre offentligt ansatte uden afskedigelser, behøver et sådant greb ikke nødvendigvis betyde 21.000 fyresedler, fortæller Michael Svarer. Der vil nemlig være en naturlig afvandring til det private, i takt med, at økonomien bedres.

- Det, vi har set tidligere, er, at man søger ind i det offentlige, når det går skidt for økonomien, og der er krise, og når det så går godt igen, så søger man væk igen, siger den tidligere overvismand til Børsen.

Regeringen har ikke et mål for antallet af offentligt beskæftigede, men vil i forbindelse med Økonomisk Redegørelse i august 2021 offentliggøre opdaterede skøn for udviklingen i den offentlige beskæftigelse i 2021 og 2022, oplyser Finansministeriet i et skriftligt svar til Børsen.

GDPR