Dansk Metal: Arbejdsgivere overser arbejdskraften i egne seniormedarbejdere

Senior_h__ndv__rker_Anders_Kristensen_Ritzau_Scanpix
Det kræver ikke store strategier og hundredvis af konsulenttimer at lave en lokal senioraftale. Det kræver lydhørhed, skriver hovedkasserer i Dansk Metal John Larsen Foto: Arkivfoto Anders Kristensen / Ritzau Scanpix
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
Kun hver tredje tillidsrepræsentant i industrien beretter om en lokal senioraftale, og dermed taber man en stor ressource i de ældre medarbejdere, skriver John Larsen fra Dansk Metal.

MEDIERNE ER IGEN FYLDT med historier fra arbejdsgivere, der siger, de ikke kan finde medarbejdere. Mangel på kvalificeret faglært arbejdskraft er en dagsorden, der optager os meget, da det kan koste arbejdspladser og vækst, hvis virksomhederne siger nej til ordrer. Men virksomhederne har desværre svigtet ved ikke at ansætte nok lærlinge de seneste år, og det ser vi konsekvensen af nu.

LÆS OGSÅ: Forbundsformænd: Dette må ikke glemmes i debatten om mangel på arbejdskraft

Ofte lyder recepten fra arbejdsgiverne, at det skal være lettere at få udenlandsk arbejdskraft til landet. Men er det i virkeligheden så svært? At rekruttere arbejdskraft fra andre EU-lande kræver blot, at virksomhederne slår stillingerne op på engelsk.

Og hvis der er ønske om at rekruttere faglærte medarbejdere uden for EU, så kræver det blot, at man har ansat en lærling, så er der fri adgang for stillinger med mangel på arbejdskraft. Og vil virksomheden ikke det, så kræver det blot, at virksomheden årligt betaler 445.000 kr. i bruttoløn.

Det kan være svært at se sig selv fortsætte til folkepensionsalderen, hvis man som 65-årig skal arbejde på samme måde, som da man var 25
John Larsen, hovedkasserer, Dansk Metal

I VORES OPTIK er der langt flere elementer at skrue på: Alt for mange arbejdsgivere overser nemlig den løsning, som er lige foran dem - deres egne seniormedarbejdere. Vi ved, at der er mange medlemmer af Dansk Metal, som gerne vil blive længere på arbejdsmarkedet. Langt de fleste er nemlig rigtig glade for deres arbejde og deres kolleger – og det stopper altså ikke bare, fordi man har rundet de 60.

Men det kan være svært at se sig selv fortsætte til folkepensionsalderen, hvis man som 65-årig skal arbejde på samme måde, som da man var 25.

LÆS OGSÅ: Arbejdsmiljøforsker: Hvordan sikrer vi, at et langt arbejdsliv afslutter på en værdig måde?

Derfor er der behov for større fleksibilitet, og det kan en senioraftale give. Ønskerne til indholdet af senioraftalerne er hverken store eller komplicerede. Når vi i Dansk Metal spørger vores tillidsvalgte i industrien, hvad der kunne forlænge kollegernes arbejdsliv, så peger 9 ud af 10 på muligheden for nedsat arbejdstid, og 7 ud af 10 på behovet for mindre fysisk eller psykisk nedslidende arbejdsopgaver.

Det kræver altså ikke store strategier, hundredvis af konsulenttimer eller glittet papir i printeren at lave en lokal senioraftale. Det kræver derimod lydhørhed over for nogle meget jordnære ønsker
John Larsen, hovedkasserer, Dansk Metal

Det kræver altså ikke store strategier, hundredvis af konsulenttimer eller glittet papir i printeren at lave en lokal senioraftale. Det kræver derimod lydhørhed over for nogle meget jordnære ønsker, som langt flere arbejdsgivere bør kunne imødekomme.

Desværre melder kun lige under hver tredje af vores tillidsrepræsentanter i industrien, at der er en lokal senioraftale på deres virksomhed. Det er ærgerligt. Men på den positive side, så er der her en lavthængende frugt, som rigtig mange arbejdsgivere let kan plukke.

LÆS OGSÅ: Hverken tak eller farvel: Coronakrisen snyder seniorer for en ordentlig afsked på jobbet

I takt med, at vi beder danskerne om at udsætte deres pension, så bliver flere arbejdsgivere også nødt til at give deres medarbejdere rammerne til rent faktisk at fortsætte til og endda også længere end folkepensionsalderen. Det gavner både den enkelte medarbejder og virksomhed.

I Dansk Metal vil vi derfor opfordre til, at flere chefer sætter sig sammen med medarbejdernes repræsentanter og laver lokale senioraftaler, når de alle snart er tilbage fra sommerferien. Det vil kunne forlænge medarbejdernes arbejdsliv og være med til at løse manglen på arbejdskraft.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR