EU-chef i Dansk Metal: Den nye udenrigspolitiske strategi rimer på arbejdspladser

Johan_Moesgaard_Dansk_Metal_1650_px
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

REGERINGEN HAVDE HEVET sit helt tunge skyts frem mandag eftermiddag på Marienborg. Statsminister Mette Frederiksen, udenrigsminister Jeppe Kofod og forsvarsminister Trine Bramsen stod klar til at parere krudt og kugler foran den danske verdenspresse, da de sammen præsenterede Danmarks nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi.

Den nye aftale rimer altså på klima, sikkerhed og danske arbejdspladser – og er dermed godt nyt for medarbejderne ude på de eksporterende virksomheder i Produktionsdanmark
Johan Moesgaard, EU-chef i Dansk Metal

Optakten til strategien har i høj grad handlet om de eksplosive konflikter i Afghanistan og Ukraine. Men læser man ned bag om strategien, er der faktisk flere områder, hvor strategien er rigtig godt nyt for både virksomheder og lønmodtagere.

LÆS OGSÅ: Er det nemmere at eksportere den danske model til Kenya end til Østeuropa?

FOR DET FØRSTE er strategien et lille handelspolitisk nybrud. Fremover vil regeringen gøre den danske arbejdsmarkedsmodel til en form for eksportvare. Hvor Danmark tidligere har haft ren vækst som omdrejningspunkt i handelspolitikken, vil man gennem en såkaldt tredobbelt bundlinje i vores økonomiske diplomati nu forsøge at eksportere den danske model og styrke rettigheder for lønmodtagere i den tredje verden. Det er godt nyt for dem. Og i virkeligheden også godt nyt for danske lønmodtagere. Vi vil nemlig ikke konkurrere med resten af verden på lave lønninger og dårlige rettigheder – tværtimod. Her har den socialdemokratiske regering fået sat et ret klart aftryk på det økonomiske diplomati.

FOR DET ANDET har klimadiplomati nu fået sit helt eget kapitel i strategien. Mens ordet ”klima” blev nævnt 24 gange i Anders Samuelsens gamle udenrigsstrategi, nævner den nye strategi ”klima” hele 115 gange. Her er der altså tale om en femdobling, og kan udenrigsminister Jeppe Kofod omsætte ord til handling, er det godt nyt for både klima og arbejdspladser.

LÆS OGSÅ: Dansk Metal i klima-opråb: - På en død planet er der ingen arbejdspladser

Når vi i Dansk Metal spørger vores tillidsfolk, svarer knap 2 ud af 3, at grøn omstilling er en gevinst for netop deres arbejdsplads. En grønnere kurs globalt kan altså give arbejde til endnu flere smede, svejsere og industriteknikere på de grønne virksomheder ude i Produktionsdanmark. Det ligger godt i tråd med analyser fra Europa-Kommissionen, som viser, at en ambitiøs grøn kurs i EU kan sikre 1 million nye arbejdspladser i 2030 og 2 millioner nye arbejdspladser i 2050.

I dag omsætter danske virksomheder i forsvarsindustrien for mellem 3 og 4 milliarder kroner om året. Det kan blive til endnu mere og sikre nye danske arbejdspladser, hvis regeringen får succes med at binde forsvarspolitik og industripolitik bedre sammen
Johan Moesgaard, EU-chef i Dansk Metal

FOR DET TREDJE slår strategien klart fast, at Danmark skal komme tættere på at bruge 2 procent af vores samfundskage på forsvarsområdet. Akkurat som vi lovede vore NATO-kollegaer for år tilbage på topmødet i Wales. Her bliver det spændende at se, hvor langt det politiske Danmark kan trække forsvarsbudgetterne op i det kommende forsvarsforlig. Her taler meget for, at vi lige skal have overstået et Folketingsvalg først. Men investerer vi klogt, kan sikkerhed og arbejdspladser godt gå hånd i hånd. I dag omsætter danske virksomheder i forsvarsindustrien for mellem 3 og 4 milliarder kroner om året. Det kan blive til endnu mere og sikre nye danske arbejdspladser, hvis regeringen får succes med at binde forsvarspolitik og industripolitik bedre sammen. For kan vi flytte flere medarbejdere over i den meget højteknologiske forsvarsindustri, venter der flere vellønnede og mindre nedslidende arbejdspladser rundt om hjørnet. Også her kan man altså se klare socialdemokratiske aftryk.

Den nye aftale rimer altså på klima, sikkerhed og danske arbejdspladser – og er dermed godt nyt for medarbejderne ude på de eksporterende virksomheder i Produktionsdanmark.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR