DI i åben strid med ministerium om arbejdsudbud: - Det er grinagtigt

20210918-145954-L-1920x1231we
Embedsmændene i Nicolai Wammens ministerium kommer frem til et andet resultat end DI, når de regner på, hvad en fordobling af efterlønspræmien kan betyde. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
DI og Finansministeriet er dybt uenige om, hvad effekterne vil være, hvis man fordobler efterlønspræmien.

En fordobling af efterlønspræmien kunne øge arbejdsudbuddet med 8.000 personer i 2022, forbedre de offentlige finanser med 900 millioner kroner og øge bnp med syv milliarder kroner.

Sådan lød det i august fra DI, der med forslaget ville give efterlønnere mulighed for at indkassere op til 360.000 kroner skattefrit ved at arbejde frem til folkepensionsalderen.

LÆS OGSÅ: 3F og Dansk Metal støtter DI-forslag: Dobbelt efterlønspræmie skal skaffe 8000 hænder

Men nu har Finansministeriet regnet forslaget igennem, og kommer frem til et noget andet resultat, skriver flere medier.

'Det er Finansministeriets vurdering, at DI's forslag om forhøjelse af efterlønspræmien er forbundet med en offentlig merudgift, og at den afledte virkning på arbejdsudbuddet er markant mindre end opgjort af DI,' lyder det i et svar til Folketinget underskrevet af finansminister Nicolai Wammen (S).

Ministeriets beregninger viser, at arbejdsudbuddet vil vokse med 100 personer, og altså ikke 8.000 personer i 2022. De offentlige finanser vil forværres, ikke forbedres, mens bnp vil vokse med 1 mia. kroner, og ikke de 7 mia. kroner, som DI kom frem til.

Forslaget fik ellers opbakning fra både fagvægelsen og flere partier i Folketinget.

DI afviser dog konklusionerne fra Finansministeriet.

- Det er grinagtigt, at Finansministeriet regner, som det gør. Vi arbejder på at finde konstruktive løsninger. Vi kan af og til være uenige med Finansministeriet, men dette ligner bestemt ikke en nøgtern vurdering af vores forslag, siger arbejdsmarkedspolitisk chef i DI, Steen Nielsen, til Finans.

GDPR