Ørskov erkender inhabilitet, da DLF bevilgede 900.000 kr. til Cevea

20200923-201152-L-1920x1280we
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
DLF's formand skulle have erklæret sig selv inhabil og forladt lokalet, da hovedstyrelsen i DLF besluttede at indgå samarbejde med Cevea, siger eksperter.

Gordon Ørskov Madsen er foruden at være formand for Danmarks Lærerforening også bestyrelsesmedlem i tænketanken Cevea.

Alligevel deltog han i beslutningen, da hovedstyrelsen i DLF for nylig indgik et samarbejde med tænketanken, som betyder, at Cevea får 900.000 kroner for at udarbejde analyser for lærerforeningen.

Det er en problematisk dobbeltrolle, lyder det fra flere eksperter i foreningsret, skriver Skolemonitor.

- Den rette fremgangsmåde ville være at trække sig helt fra selve behandlingen af punktet, siger Rasmus Kristian Feldthusen, der er professor med speciale i foreningsret på Københavns Universitet, som understreger, at han udtaler sig generelt om habilitet i bestyrelsesarbejde.

Samme toner lyder fra Lotte Hebel Andersen, som er advokat og partner i advokatfirmaet Svendsen, der har speciale i foreningsret.

- Hvis en forening giver en anden forening noget, og formanden repræsenterer begge foreninger, bør vedkommende trække sig fra beslutningen. Man giver jo noget til sig selv. Så min anbefaling ville være, at man forlader lokalet, så man ikke påvirker beslutningen, siger hun.

Ørskov erkender fejl

Skolemonitor har talt med yderligere to andre advokater, som fortæller det samme.

Gordon Ørskov Madsen skulle med andre ord ikke alene have erklæret sig selv inhabil, han skulle også være trådt uden for døren under punktet, fordi han med sin tilstedeværelse kan påvirke beslutningen.

I et interview med Skolemonitor erkender lærerformanden da også sin egen inhabilitet i sagen.

- Det gik lidt for hurtigt for mig. Hvis jeg havde tænkt mig om lidt før, så skulle jeg have forladt lokalet, inden punktet kom til behandling, siger Gordon Ørskov Madsen.

Danmarks Lærerforening offentliggør ikke deres referater fra hovedstyrelsens møder, og Skolemonitor har heller ikke fået lov til at se referatet fra det pågældende møde.

Men Gordon Ørskov Madsen fortæller, at indstillingen til samarbejdet og bevillingen kommer fra foretningsudvalget i DLF, som, foruden formanden selv, består af næstformand Dorte Lange, formand for overenskomstudvalget Morten Kvist Refskov, formand for undervisningsudvalget Regitze Flannov og formand for arbejdsmiljø- og organisationsudvalget Thomas Andreasen.

- Indstillingen er kommet fra vores forretningsudvalg efter henvendelse fra Cevea. Så har Dorte Lange fremlagt sagen på hovedstyrelsesmødet. Da hun er færdig, spørger hun, om der er spørgsmål og kommentarer, og det er der ingen, der har, siger Gordon Ørskov Madsen.

Spørgsmål: Fremgår det af indstillingen, at du sidder i bestyrelsen for Cevea?

- Det er tydeliggjort i sagsfremstillingen og i den mundtlige fremstilling fra næstformanden. Og det er almindeligt kendt. Du kan spørge enhver i hovedstyrelsen. Det er hovedstyrelsen, som har besluttet, at jeg skal sidde der i forbindelse med konstitueringen, og der har jeg siddet længe før, jeg blev formand, siger Gordon Ørskov Madsen.

Spørgsmål: Var der enstemmighed om beslutningen?

- Ja.

Spørgsmål: Så du stemte ja?

- Ja, det gør jeg. Vi havde ikke en formel afstemning, skal jeg dog sige.

Spørgsmål: Erklærer du dig på noget tidspunkt inhabil?

- Nej.

Spørgsmål: Befandt du dig i lokalet under drøftelse og beslutningen?

- Nu var der ingen drøftelse, fordi der ikke blev stillet nogen spørgsmål, men ja, jeg blev i lokalet.

Spørgsmål: Synes du, at 900.000 kroner er et betydeligt beløb i budgettet for DLF?

- Det er det.

GDPR