Dobbelt så mange rollemodeller på erhvervsskolerne

20151120-164122-3-1920x1280we
Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix
Ordningen med rollemodeller på erhvervsuddannelser har fået forlænget levetiden til 2026, og omfanget skal fordobles med ny bevilling.

Fremadrettet vil grundskoleelever fortsat kunne få ung-til-ung vejledning om erhvervsuddannelser.

Rollemodelindsatsen stod til at lukke i sommeren 2022, men Eud-aftalekredsen er nået til enighed om at forlænge indsatsen og endda udvide den.

LÆS OGSÅ: Erhvervsskoler i opråb: Vi får dårligere håndværkere

Projektet består i øjeblikket af 60-80 rollemodeller, som når ud til 10.000 elever. De tal forventes at blive fordoblet med den nye aftale, der sætter 21 millioner kroner af til netop det.

“Vi har hårdt brug for dygtige faglærte i fremtiden, blandt andet til den grønne omstilling. Derfor skal vi understøtte de indsatser, der giver unge smag for erhvervsuddannelserne," udtaler børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i en pressemeddelelse.

Åbne elevernes øjne

Bag aftalen står en bred kreds af partier fra SF til Liberal Alliance. Fælles for dem alle er en erkendelse af, at der i fremtiden kun vil blive større mangel på faglærte. Og det kan rollemodellerne være med til at afhjælpe ved at fortælle folkeskolens ældste elever om fordelene ved en erhvervsuddannelse.

Selvom det var skræmmende i starten at tale foran mange mennesker, så er det det hele værd, når jeg ser elever, der får løftet en byrde fra deres skuldre
Andreas Giehl Richardy, rollemodel

"Det er vigtigt for virksomhederne og for de unge, der i højere grad får øjnene op for, at der er andre muligheder end at sidde med næsen i bøgerne,” udtaler Henrik Dahl fra Liberal Alliance.

Formålet med “ung til ung” er, at grundskoleelever skal blive mere afklarede i deres valg af uddannelse, det foregår ved vejledning fra erhvervsuddannelseselever, som bruger deres personlige erfaringer og historier fra erhvervsuddannelsen. 

18-årig ville have ønsket sig en rollemodel

En af dem er 18-årige Andreas Giehl Richardy, der er i gang med at uddanne sig til karosseritekniker. I en video på Børne- og Undervisningsministeriets Facebook-side fortæller han om, hvorfor han bruger tid på arbejdet som rollemodel.

- Dengang jeg gik i folkeskole ville jeg ønske, at en rollemodel havde fortalt mig, at der var en anden uddannelsesvej end gymnasiet, siger han.

LÆS OGSÅ: Manglende sikkerhed på erhvervsskoler ender i ulykker

Han var den eneste i sin folkeskoleklasse, der valgte en erhvervsuddannelse, men han tror godt, at flere kunne have valgt samme vej, hvis en rollemodel havde fortalt dem om det.

- Det var derfor, jeg blev rollemodel. Selvom det var skræmmende i starten at tale foran mange mennesker, så er det det hele værd, når jeg ser elever, der får løftet en byrde fra deres skuldre, fortæller han.

EEO-formand er "stolt og lykkelig"

Det var Venstres Ellen Trane Nørby, der i sin tid som børne- og undervisningsminister satte gang i projektet, og hun var, nu som ordfører, selv med til at udvide ordningen.

"Ofte er de unge selv de bedste ambassadører for, hvor spændende og godt, det er at tage en erhvervsfaglig uddannelse. Evalueringen viser, at det har været en stor succes, som vi i den grad skal fortsætte,” udtaler hun.

LÆS OGSÅ: Direktør for erhvervsskolerne stopper: Forening vil have en anden profil

Det er Erhvervsskolernes Elevorganisation (EEO), der står for projektet. Formand Julie Kølskov Madsen skriver på Twitter, at hun er "så utroligt glad og stolt i dag".

- Vi er lykkelige for, at politikkerne vil støtte op om en løsning, vi kan se, der virker. Vores seje rollemodeller skubber hver dag til unges opfattelse af en EUD, skriver hun.

GDPR