Efter 'Murer Mettes' opråb: Nu kan håndværkere gå i bad bag en låst dør

Murer Mette Schak Dahlmann var fredag vært for en særlig skare af gæster på Annasvej i Hellerup nord for København. Det var ikke de hvide villaer ved Strandvejen, der var dagens højdepunkt.
- Normalt holder man åbent hus, men jeg holder åben skurvogn, siger Mette Schak Dahlmann.
LÆS OGSÅ: Danmark mangler unge faglærte: Løsningen ligger i storbykommunerne
Hun viser sit entourage - bestående af blandt andre beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og ordførerne for støttepartierne Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten - ind i skurvognen, der holder foran nummer 14. Til højre er der en dør. Med en lås. Bag låsen er et baderum. Dagens højdepunkt.
- Så kan du tage et bad i fred bag en låst dør, samtidig med at dine kollegaer har adgang til toilet, omklædning, medicinskab og spiserum, siger Mette Schak Dahlmann.
Lige om lidt får alle kvindelige murere, elektrikere og malere den samme mulighed over hele landet.
Akavede og ubehagelige situationer
Det skyldes ikke mindst den 30-årige Mette Schak Dahlmann, der for to år siden besluttede, at den mulighed i dagligdagen var værd at kæmpe for.
Gennem mange år oplevede hun flere akavede og ubehagelige situationer, fordi hun er kvinde i et fag, der traditionelt er domineret af mænd. Det gør hun stadig. Når hun skal i bad i skurvognen efter en lang dag med mørtel og mursten, er hun kun dækket af et badeforhæng.
- Ikke nok med at det er træls, så gør det også mig som kvinde til en belastning og udgift for arbejdsgiveren, inden jeg overhovedet er mødt op på byggepladsen, fordi kvinder og mænd har ret til egne skurvogne, siger Mette Schak Dahlmann.
Så her var noget, der skulle ændres.
Først kontaktede hun skurvognproducenten Scanvogn og overbeviste dem om, at en dør med lås er løsningen på det problem. Dernæst gjaldt det 3F, Dansk Byggeri og daværende beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V).
Det resulterer nu i en bekendtgørelsesændring fra 1. juli 2020. Den betyder, at skurvogne produceret efter 1. juli 2021 skal leve op til de nye regler om, at det skal være muligt at gå i bad og klæde om bag en aflåselig dør. Skurvognene produceret før den dato skal leve op til de nuværende regler.
‘fedt’ og ‘forbilledligt’
Mette Schak Dahlmanns engagement og initiativ begejstrer beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard. Han beskriver initiativet som ‘fedt’ og ‘forbilledligt’ og fortæller, at hvis hun ikke havde råbt op om problemet, så havde Christiansborg formentlig aldrig hørt om det.
- Det er et lille skridt på vejen til at skabe et bedre arbejdsmiljø for kvindelige håndværkere. Det kan forhåbentlig tiltrække og fastholde flere kvindelige håndværkere i fremtiden, siger Peter Hummelgaard.
Mette Schak Dahlmann ser tilbage og fortæller, hun forhåbentligt har nedbrudt en barriere og fået italesat de problemer, hun og hendes kolleger oplever ude på byggepladserne.
- Det kan forhåbentlig gøre, at vi indretter byggepladserne bedre, så det i fremtiden bliver nemmere at rekruttere kvinder til håndværksfagene, siger Mette Schak Dahlmann.
LÆS OGSÅ: DM i Skills: 'De sejlivede myter skal aflives'
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard fortæller ligeledes om nødvendigheden af at høre kvinder som Mette Schak Dahlmanns stemmer i debatten, så deres synspunkter bliver hørt.
- Ellers hører vi ikke om de konkrete, praktiske problemer, de oplever ude på landets arbejdspladser, siger Peter Hummelgaard.
Både Mette Schak Dahlmann og Peter Hummelgaard ser frem til at diskutere barsel som det næste, der skal drøftes på arbejdsmarked- og ligestillingsområdet.