EL-profil vil have minister i arbejdstøjet: Det haster voldsomt, hvis vi skal redde dagpengesystemet

20200617-105346-L-1920x1277we
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

Lizette Risgaard slår igen til lyd for, at det nu haster voldsomt, hvis vi skal redde dagpengesystemet. Det er vi i Enhedslisten meget enige i. Det er på tide, at også beskæftigelsesministeren kommer i arbejdstøjet.

I en ny analyse lavet af FH anslås det, at der i 2020 var 187.000 fuldtidsansatte der gik fra beskæftigelse til ledighed. Antallet, der blev berørt af ledighed, er formentligt langt større, men tallet fra FH burde være skræmmende nok til, at beskæftigelsesministeren skulle ønske at handle.

LÆS OGSÅ: Ny dagpenge-analyse får fagbevægelsen til at efterlyse handling: 'Helt ærligt: hvad venter Christiansborg på?'

Vores fleksible arbejdsmarked gjorde det nemt at fyre de pågældende, da corona holdt sit indtog. Men den sikkerhed, som vores arbejdsmarkedsmodel burde indeholde, er så gennemhullet, at det ikke længere er et reelt sikkerhedsnet for de mange, der har mistet deres arbejde. Det skyldes blandt andet, at dagpengenes værdi systematisk er udhulet gennem de sidste 20 år.

Derfor har Enhedslisten gennem hele foråret presset på for at finde løsninger på, at fleksibiliteten og sikkerhedsnettet må hænge uløseligt sammen, hvis den danske model skal overleve. Vi har stillet spørgsmål, lavet beslutningsforslag, foreslået forhandlinger, men lige lidt har det hjulpet. Regeringen vil ikke tage initiativ til at løse problemet.

Der skal findes en løsning nu. Hvis ikke, bliver ’den danske model’ noget, som man kun kan læse om i historiebøgerne
Jette Gottlieb, arbejdsmarkedsordfører Enhedslisten

Udhulingen af dagpengene har menneskelige konsekvenser. For de fleste dækker dagpengene i dag kun ca. halvdelen af den hidtidige indtægt. Når de faste udgifter  - og især huslejen - er faste, ja så må der spares andre steder.

Danske A-kasser har lavet en undersøgelse af, hvad der spares på, når ens løn pludselig reduceres til det halve. 69 pct. af ledige med børn svarer, at de i høj grad eller nogen grad må spare på mad og dagligvarer. 53 pct. svarer at de i høj grad eller nogen grad sparer på børnenes social- og fritidsaktiviteter. Og 81 pct. af forældrene sparer på egne sociale- og fritidsaktiviteter.

At det står så galt til, ved de fleste a-kassemedlemmer godt. Tegnene på, at det haster er, at allerede over 300.000 lønmodtagere har tegnet en lønforsikring som supplement til (eller i stedet for) dagpengene. Antallet af folk, der fravælger a-kassen er stigende.

LÆS OGSÅ: Rekordmange danskere forsikrer sig mod ledighed

Regeringen ved det også: I alle hjælpepakker - også til folk på arbejdsfordeling og til de små selvstændige - har man brugt et højere beløb som en rimelig erstatning for tabt arbejdsfortjeneste, nemlig 23.000 kr. om måneden i stedet for de 19.332 kr., som den maksimale dagpengesats er på i 2021.

Vi deler derfor FH’s opfordring: Der skal findes en løsning nu. Hvis ikke, bliver ’den danske model’ noget, som man kun kan læse om i historiebøgerne.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR