Fagforbund vil trække stikket til boligjobordning: - Rammer socialt skævt

20181223-181528-L-1920x1280we
Det skal være slut med, at danskerne kan bruge et fradrag til at få renoveret deres boliger, mener fagforbund. Foto: Jonas Skovbjerg Fogh/Ritzau Scanpix
Fagforbundene 3F og Dansk Metal vil lukke ned for boligjobordningen. Regeringen afviser.

Boligjobordningens dage bør være talte.

Det mener fagforbundene 3F og Dansk Metal. De begrunder det med, at ordningen, hvor danskere kan få fradrag til boligrenoveringer og rengøringshjælp, rammer socialt skævt.

Det skriver DR.

- Der er en skæv fordelingsmæssig profil på fradraget. Dem, der i høj grad bruger den her ordning, er også dem, der har de højeste indkomster, siger Frederik I. Pedersen, cheføkonom i 3F, til DR.

Hensigten med boligjobordningen - eller håndværkerfraget - er at sætte gang i samfundsøkonomien ved, at folk bruger penge på at få nyt køkken eller renovere badeværelset.

Regeringen afviser

Både Dansk Metal og 3F vurderer dog, at ordningen er formålsløs, når der i forvejen er godt gang i byggebranchen efter corona.

At ordningen skulle være socialt skæv bakkes op af en opgørelse fra Skatteministeriet. Den viser, at ordningen i gennemsnit giver de ti procent rigeste en skattelettelse på 480 kroner. For de ti procent laveste indkomstgrupper er det en lettelse på 20 kroner.

Desuden bruges ordningen af danskere med de højeste indkomster.

Mens regeringens støttepartier er på linje med 3F og Dansk Metal, er regeringen uenig i, at tiden er inde til en afskaffelse af ordningen.

Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, siger følgende til DR:

- Jeg anerkender fuldt ud, at jobeffekten af boligjobordningen ikke er det vigtigste argument for nuværende, fordi dansk økonomi er kommet godt igennem corona. Men der er andre argumenter, der knytter sig til ordningen, som handler om effekter, man får ved klimareduktioner, når danskerne får et incitament til at klimarenovere deres huse, siger Christian Rabjerg Madsen.

GDPR