Det var næsten symbolsk, at det i sidste øjeblik blev besluttet, at Ulighedens Topmøde afholdt af tænketanken Cevea skulle afholdes uden fysisk fremmøde. I stedet blev det et online-arrangement - på grund af risiko for coronaspredning.
LÆS OGSÅ: Fagligt aktive i opråb: Sexisme findes også i fagbevægelsen
For det var netop coronakrisen og dens betydning for fagbevægelsen, der først var til debat.
Vi har ikke oplevet det her som et tilbageslag, tværtimod har vi oplevet, at vores samfundsmodel, hvor vi har en stærk organisering på arbejdsmarkedet, har været langtidsholdbar
Camilla Gregersen, formand Dansk Magisterforening
Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening, mener, at fagbevægelsen har vist sit værd under krisen:
- Vi har ikke oplevet det her som et tilbageslag, tværtimod har vi oplevet, at vores samfundsmodel, hvor vi har en stærk organisering på arbejdsmarkedet, har været langtidsholdbar. Vi har ikke set, folk falde helt igennem sikkerhedsnettet, som vi har set i andre dele af verden, hvor folk sulter og mister deres forsørgelsesgrundlag, sagde hun.
I panelet sad også Danmarks Lærerforenings nye formand Gordon Ørskov Madsen, Ditte Brøndum, næstformand i Dansk Socialrådgiverforening, FOAs formand Mona Striib og Lene Roed, formand for HK Kommunal.
De var enige i, at fagbevægelsen netop har bevist sit værd under krisen.
Vi har lært at spare
De var også enige om, at udfordringerne omkring klima og velfærd, stadig skal og kan prioriteres på trods af krisen. Med forskellige bud på, hvor pengene skal komme fra.
- Coronakrisen har netop vist os, at der er steder, vi kan spare. Socialrådgiverne på jobcentret fandt ud af, at proceskrav var unødvendige. Pludselig kunne de tale med borgerne i øjenhøjde og finde gode løsninger. Og det er den slags kreativitet, vi får brug for i fremtiden. Også når vi ser på klimadagsordenen, sagde Ditte Brøndum.
Hvis vi alle betaler den skat, vi skal, og ikke smider dem i skatteskjul, eller snyder, som det sker i den finansielle verden, så ville vi have 35 milliarder mere, som velfærden kunne komme langt med
Mona Striib. formand FOA
HK’ernes formand for det kommunale område, Lene Roed, mener ikke, at man skal spare på det administrative område.
FOAs formand Mona Striib mente, at vi allerede har råd til at løfte både klimaet og velfærden:
- Det er en vigtig del, vi skal tage på os. Det nytter ikke at tale om velfærd, hvis kloden, vi skal drive velfærd på, smuldrer. Vi har også den pointe, at vi har råd. Også selvom vi kigger ind i økonomiske stramme tider. For krisen har vist, at når vi investerer i velfærd, så høster vi gevinster.
- En lille bitte ting, vi kan se, er, at hvis vi eksempelvis har fokus på, at hygiejnen er i orden, så sparer vi sygehusene for indlæggelser. Coronaen har også vist os, at når vi får faglighederne til at spille sammen på arbejdspladserne, så løfter vi kerneopgaverne med kvalitet og mere effektivt og i et mere sundt arbejdsmiljø. Så sparer vi også penge.
LÆS OGSÅ: Coronakontrol skærpes: Vi skal forhindre coronasmitte fra udenlandske arbejdere
Mona Striib pointerede også, at en stor del af økonomien til klima- og velfærdsløftet kan hentes ved at indkræve de penge, som skattekassen er blevet snydt for:
- Hvis vi alle betaler den skat, vi skal, og ikke smider dem i skatteskjul, eller snyder, som det sker i den finansielle verden, så ville vi have 35 milliarder mere, som velfærden kunne komme langt med. Vi har råd til alle elementerne, slog hun fast.