Gitte Redder: ’Gule’ Søren Pape indleder ny kold krig mellem fagbevægelsen og blå blok
DE BORGERLIGE PARTIER og den danske fagbevægelse har aldrig rigtigt været perlevenner. I årtier har der været slagsmål om blandt andet længden af og størrelsen på dagpenge, for slet ikke at nævne retten til skattefradrag for det fagforeningskontingent, som mange af os stadig betaler.
LÆS OGSÅ: Gitte Redder: Vi skaber et nyt proletariat af chauffører og bude
Men trods armlægninger har der i nyere tid været et respektfuldt forhold mellem de ideologiske arvefjender. Både daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) anlagde en pragmatisk linje i erkendelse af, at man kommer længere ved forhandlingsbordet end på slagmarken.
Men med den konservative partileder Søren Pape Poulsens frontalangreb på dansk fagbevægelse i denne uge, er der lagt op til en ny kold krig mellem dansk fagbevægelse og blå blok.
SØREN PAPE POULSEN SER sig selv som feltherre i et slag mod det, som han anser for at være en rød og altødelæggende kraft på det danske arbejdsmarked.
Det er ikke bare et historieløst og naivt felttog, som Søren Pape er ude i.
Fortællingen er også bygget på en forkert analyse af, at det danske arbejdsmarked i dag er en slagmark med konstante overenskomststridige arbejdsnedlæggelser og ’strejker’ orkestreret fra førerbunkerne i 3F og FH.
Intet kunne være mere forkert.
SØREN PAPE RØG ligesom flere andre borgerlige politikere til tasterne på Facebook i kølvandet på den overenskomststridige arbejdsnedlæggelse blandt bagagemedarbejderne i Københavns Lufthavn sidste weekend.
LÆS OGSÅ: Hård armlægning i lufthavnen: Forstå hele sagen bag SAS-konflikten
”Det er langt fra første gang, at vi ser fagbevægelsen begå ulovligheder,” hed det blandt andet. ”Fagbevægelsens magt er blevet for stor”, rasede Søren Pape i sit opslag, der efterlader indtrykket af, at dansk fagbevægelse ikke bare styrer men ødelægger det danske arbejdsmarked.
Klummen fortsætter efter Facebook-opslaget
Søren Pape hidser sig også op over, at Socialdemokratiet og venstrefløjen forholder sig tavse. ”Måske fordi vi også har en beskæftigelsesminister, som er overordentligt tæt forbundet med lige præcis 3F i Kastrup,” skriver han og forsøger at provokere Peter Hummelgaard til at gå ind i hundeslagsmålet.
DET VAR LIDT af et selvmål fra Papes side og tilmed en plat kommentar. For det er da ikke Hummelgaard, som er ansvarlig, når arbejdet en sjælden gang nedlægges i strid med overenskomsterne rundt om i landet. Det svarer lidt til påstå, at det er De Konservatives og Søren Papes skyld, når Danske Bank og andre store virksomheder medvirker til hvidvask og ulovligheder, som en bruger på Facebook sarkastisk formulerede det på Søren Papes egen Facebook-profil. Den svarede Søren Pape i øvrigt ikke på!
Som bekendt er det farligt at kaste med sten, når man selv bor i et glashus. For er Søren Pape ikke selv lidt for tæt forbundet til de gule fagforeninger?
Spørgsmålet er relevant, for dengang Søren Pape Poulsen arbejdede i shippingafdelingen på Grundfos for år tilbage, meldte han sig ind i Krifa. Han kunne ikke se sig selv i HK, fortalte han i et opsigtsvækkende interview i Ugebrevet A4 i august 2014.
Tilsyneladende har Søren Pape ikke lært meget om det danske arbejdsmarked, mens han har siddet i både Folketinget og i regering
Gitte Redder, faglig kommentator
Her foreslog den netop udnævnte partiformand også, at gule fagforeninger som Krifa og Det Faglige Hus bør have forhandlingsret på lige fod med 3F og andre fagforbund.
”Jeg mener, at Krifa og de andre såkaldt gule fagforeninger gør et ordentligt stykke arbejde. Vi har da også hørt om arbejdspladser, hvor det er flertallet af de ansatte, der er medlemmer af de andre fagforeninger, og så har jeg det altid sådan, at vi bør give dem forhandlingsretten. Det må da være den bedste måde at få testet på, om det er en såkaldt rigtig fagforening at give dem forhandlingsretten og se, om de kan forhandle noget hjem til deres medlemmer”, fastslog han i Ugebrevet A4.
MEN AT GIVE de gule fagforeninger forhandlingsret er det samme som at aflive den danske model og indføre en helt anden model, hvor der ikke må konfliktes, lød arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensens vurdering.
Det er snart otte år siden, at Søren Pape Pousen roste de gule fagforeninger og kom med det kontroversielle forslag om at give blandt andre Krifa forhandlingsret.
Søren Pape har indledt en uintelligent krig, som han ikke vil vinde. Dertil er der for mange kloge hoveder i den blå blok, der kan se fordelene ved den danske model
GItte Redder, faglig kommentator
Men tilsyneladende har han ikke lært meget om det danske arbejdsmarked, mens han har siddet i både Folketinget og i regering. Den danske model er en konkurrencefordel for Danmark og dansk erhvervsliv, skaber ro og tager sammen med arbejdsgiverne ansvar for langsigtede løsninger og kompetenceudvikling til blandt andet den grønne omstilling. Eller som Lars Løkke Rasmussen fastslog, da han endnu var statsminister:
”Danmark er velsignet med fagforeninger, der har perspektiv på tingene. I stedet for at blokere vejene, leder fagbevægelsen efter et spor ind i fremtiden,” lød det fra Løkke i 2018.
Søren Pape har indledt en uintelligent krig, som han ikke vil vinde. Dertil er der for mange kloge hoveder i den blå blok, der kan se fordelene ved den danske model, hvor vi både sikrer gode forhold for virksomhederne og lønmodtagerne. Til gavn for Danmark.