Gratis e-bog om fire dages arbejdsuge

20210709-115901-3-1920x1279we
Få alle erfaringer, overvejelser og gode råd til fire dages arbejdsuge i en gratis e-bog på A4 Arbejdsmiljø (genrefoto). Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
25. feb. 2023 10.00
Der tales mere og mere om fire dages arbejdsuger på de danske arbejdspladser. A4 Arbejdsmiljø giver dig en 17 siders gratis guide med råd og vejledning.

Idéen om en arbejdsuge på fire dage breder sig. Medarbejdere og chefer i både det offentlige og det private taler om fire dages arbejdsuge, og mange er parate til at udfordre den traditionelle arbejdsuge på fem dage.

Vi har samlet erfaringer, overvejelser og gode råd i en 17 siders gratis e-bog. Den giver både ansatte og chefer et godt overblik. Du kan hente din gratis e-bog her

Hvis en virksomhed beslutter sig for at ruske op i den traditionelle arbejdsugen på fem dage, er der ikke et definitivt facit for, hvordan en arbejdsuge på fire dage skal se ud. Der er nemlig mange spørgsmål, der skal besvares: Skal de ansatte arbejde samme antal timer på færre dage? Hvordan fordeles timerne? Skal medarbejderne gå ned i timer? Og skal de ansatte gå tilsvarende ned i løn?

Udviklingen er gået én vej

I starten af 1900-tallet arbejdede den almindelige lønmodtager 60 timer fordelt på ugens syv dage.  Det kan virke absurd i dag, men det var ikke desto mindre tilfældet. 

Gennem tiden er den ugentlige arbejdstid kun gået én vej: For knap 100 år siden - i 1920 - arbejdede en ansat 48 timer fordelt på seks dage. Fra 1958 blev reduceredes arbejdstiderne reduceret med få års mellemrum frem til 1976, hvor lønmodtagerne nu skulle arbejde 40 timer.

På A4 Arbejdsmiljø har vi fulgt udviklingen i de senere år. Vi har talt med eksperter, og rapporteret om erfaringerne fra arbejdspladser, der forsøger sig med fire dages arbejdsuge. 

Få alle erfaringer, overvejelser og gode råd i en 17 siders gratis e-bog, som du kan hente her