Dansk Metal til industrivirksomheder: Ansæt nu en lærling mere!

20131001-155101-5-1920x1280we__1_
Virksomhederne løfte deres del af ansvaret og ansætte flere lærlinge, mener Dansk Metal. (Arkivfoto) Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

DEBATTEN OM MANGEL på kvalificeret faglært arbejdskraft har allerede taget fart. Intet tyder på, at udfordringerne bliver mindre, for om 10 år vil problemet være meget større, hvis ikke både det politiske system og arbejdsmarkedets parter omgående tager skeen i den anden hånd. Men her må virksomhederne løfte deres del af ansvaret. Det er dem, der skal stille praktikpladser til rådighed og ansætte lærlinge. Det gør de ikke godt nok i dag.

LÆS OGSÅ: Metal-formand langer ud efter store virksomheder: De burde skamme sig

Industrivirksomhederne her i region Hovedstaden skiller sig desværre ikke ud fra resten af landet på det område. Der er dog nogle virksomheder, der virkelig forstår at tage ansvaret seriøst. Hos Emil Nielsens Smedeværksted i Gentofte ser de værdien af lærlinge og op mander nu til 10 lærlinge mod tidligere 8. Det er desværre bare ikke alle virksomheder i region Hovedstaden, der deler den indstilling.

Den årlige undersøgelse blandt Dansk Metals tillidsrepræsentanter i industrien viser, at knap hver femte tillidsrepræsentant i region Hovedstaden meddeler, at deres virksomhed har færre lærlinge i dag sammenlignet med for et år siden. Derudover forventer lidt under halvdelen, at virksomheden, de arbejder på, vil ansætte færre lærlinge i det kommende år. Det er møgærgerligt, og det skal der gøres noget ved.

LÆS OGSÅ: Arbejdsgivere rystede: Regeringen sender milliardstor coronaregning for elever og lærlinge

I Danmark har vi en stærk konkurrenceposition over for udlandet, men vi konkurrerer ikke på løn eller billige produkter. Tværtimod. I Danmark opretholder vi konkurrencen med tårnhøj produktivitet, der skabes af ny teknologi og en dygtig faglært arbejdskraft. Det gør, at der produceres varer i høj kvalitet, som sælges til høje priser. Den gunstige konkurrencesituation afhænger af, at vi også fremover kan og vil uddanne den nødvendige mængde arbejdskraft. Og her har virksomhedspraktikken en afgørende betydning. I 2016 blev der indgået en trepartsaftale med en målsætning om, at der skulle oprettes flere praktikpladser. Helt konkret mellem 8.000 til 10.000 pladser årligt, og det er vi langt fra at nå.

LÆS OGSÅ: Murermesters opråb går viralt: Hvorfor hylder vi ikke erhvervsskole-eleverne?

For nyligt viste en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, at vi kommer til at mangle ca. 100.000 faglærte om mindre end 10 år. Dansk Energi følger trop og peger på, at alene på baggrund af de planlagte grønne investeringer kommer vi til at mangle 28.000 smede. Konsekvensen er, at debatten om manglende faglærte vil fortsætte, men hvad værre er, så kommer det til at gå ud over både produktion og velfærd i det danske samfund. Tag nu skeen i den anden hånd og løft ansvaret, som de gør hos Emil Nielsens Smedeværksted, og ansæt en lærling mere.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR