Oxfam IBIS praktiserer feministisk ledelse: Det gennemsyrer alt, vi laver

Lars_Koch_Generalsekret__r_Oxfam_IBIS_3
Lars  Koch er generalsekretær i Oxfam IBIS. Han praktiserer en række feministiske principper, der for ham handler om at udfordre magt og tale om inklusion og rettigheder. Foto: Pressefoto
Det handler om rettigheder, inklusion, magt og diversitet, når Lars Koch praktiserer ledelse efter feministiske principper. Det er vigtigt at have blik for sine egne styrker og svagheder, forklarer han. 

Når man arbejder i en organisation, der forsøger at forbedre levevilkårene for verdens fattigste, og som forsøger at udbrede sine værdier i hele verden, er man også forpligtet til at se sig selv og sin egen organisation efter i sømmene. 

Derfor har man i Oxfam IBIS en række feministiske principper, som organisationen arbejder efter.

"For mig handler feministisme om at udfordre magt og tale om inklusion og rettigheder. Vi sætter nogle værdier op, som vi synes er vigtige i vores arbejde og i vores organisation," siger Lars Koch til A4 Ligestilling. 

LÆS OGSÅ: Copenhagen Pride: Toneangivende politikere legitimerer homofobi

Og hver dag forsøger han at efterleve og bruge principperne, siger han:

"Det må aldrig bare blive noget, vi skriver på vores hjemmeside. Vi skal bruge dem og reflektere over dem hver dag. Hvis vi glemmer at have fokus på dem, så forsvinder de."

Et spørgsmål om magt

Lars Koch har været generalsekretær i udviklingsorganisationen Oxfam IBIS siden marts, men har mange års erfaring med udviklingsarbejde. Senest har han været politisk chef i Mellemfolkeligt Samvirke. 

For mig handler feministiske ledelse om at udfordre magt og tale om inklusion og rettigheder. Vi sætter nogle værdier op, som vi synes er vigtige i vores arbejde og i vores organisation
Lars  Koch, generalsekretær i Oxfam IBIS.

I sit tidligere job blev Lars Koch bekendt med feministiske ledelsesprincipper, og nu arbejder han for at ophøje Oxfam IBIS' feministiske principper til også at gælde for ledelsen. Han oplever, at mange i Danmark stejler, når man omtaler ledelsesprincipper som feministiske, men for Lars Koch handler det om at have fokus på diversitet, inklusion og ikke mindst magt.

"Det er særligt spørgsmålet om magt, der tænder mig personligt. Hvordan man bruger sin magt og sin indflydelse, og at man er opmærksom på sin egen bias og egne privilegier," siger han. 

11 feministiske principper

Den internale konføderation af udviklingsorganisationer, Oxfam, har opstillet elleve feministiske principper for deres arbejde. De kan læses her. 

1. Magtdeling. Det betyder, at man i Oxfam anerkender magt og privilegier på alle niveauer af organisationen

2. Det personlige er politisk. Det klassiske feministiske princip gælder også i udviklingsarbejdet, hvor Oxfam anerkender, at det private ofte påvirker ens muligheder i alle andre sfærer

3. Feminisme er en lokal-global bevægelse. Det betyder, at man i Oxfam ser feminisme som en global modstandsbevægelse, der kan se forskellig ud forskellige steder i verden

4. Intet om os uden os. En lidt interimistisk oversættelse kunne være, at de mennesker, som Oxfams arbejde berører, også indgår i beslutningerne

5. Feminisme er for alle. Helt kort betyder det, at mænd også skal med på vognen

6. Der er ingen retfærdighed uden retfærdighed for køn. Alle slags ulighed - økonomisk, social, etc. - har en forbindelse til kønnede uligheder

7. Inklusion og diversitet. Det gælder også på andre parametre end køn. Det er det, man kalder intersektionalitet. Nemlig opfattelsen af at alle former for diskrimination spiller sammen

8. Sikkerhed. Nultolerance over for alle former for misbrug og chikane - uanset om den er racistisk, sexistisk, fysisk eller psykisk

9. Omsorg og solidaritet. Alle medarbejdere passer på hinandens fysiske og psykiske velbefindende

10. Udvikling er frihed. Oxfam hylder retten til at udtrykke sig selv og sine holdninger uden at være bange for repressalier, da de anerkender, at alle er i gang med at lære

11. Eliminer kønnet vold. Oxfam ser kønnet vold som en af de mest påtrængende overskridelser af menneskerettigheder og arbejder med kvinderettighedsorganisationer og bekæmper sociale normer, der legitimerer vold

Kilde: Oxfam Ibis

"Oxfam IBIS har nogle feministiske principper, der gennemsyrer alt det, vi laver. Når man ser på fattigdom og ulighed globalt, så er de væsentligste uligheder dem mellem mænd og kvinder. Hvis man vil skabe forandringer, uanset om det er i Colombia eller i Sydsudan, så er det afgørende at se på mænds og kvinders roller," forklarer han.

"Hvis det skal være troværdigt, så er vi nødt til at tage den tilgang med hjem i organisationen og lade den gennemsyre den måde vi arbejder på, også her i København."

Han fortæller, at man også i internationalt regi taler om magtdeling, hvor en større og større del af Oxfams arbejde forvaltes lokalt, og at mere og mere magt lægges ud til det globale syd.

Illegitim magt i mødestrukturer

Lars Koch er allerede i gang med at efterleve principperne, siger han.

Et at principperne lyder, at man skal reflektere over sin egen rolle og over, hvordan man selv agerer, eksempelvis når man tager ordet i større forsamlinger. 

"Når jeg taler om feministiske ledelsesprincipper, så er det ikke bare noget, der gælder for ledelsen. Det handler også om medarbejderne, og hvordan de interagerer med hinanden. Vi kender nok alle sammen, at der er nogen, der har noget illegitim magt, som taler for meget, fylder for meget og gør, at andre ikke kommer til orde," siger han. Oxfam IBIS er derfor begyndt at gå organisationens mødestruktur og -kultur efter i sømmene. Og han begynder  med at rette fingeren mod sig selv. 

"Det handler jo også om at udfordre den magt, man har som leder, også i uformelle magtstrukturer. Jeg er meget ekstrovert og snakkende, det betyder, at jeg tit kan komme til at tage for meget plads. Det, vi skal se på, er, hvordan vi sikrer, at der også er plads til de introverte medarbejdere. Hvordan sikrer vi, at både sociale strukturer og mødestruktur ikke forfordeler nogle grupper af medarbejdere?” siger Lars Koch.

LÆS OGSÅ: Svend Aage Madsen ser tilbage på mere end 25 år i kampen for mænds sundhed: Mændene mangler at finde deres frigørelsesprojekt

En anderledes mødestruktur er ikke kun godt for de medarbejdere, der ellers ikke kommer til orde. Det er også godt for organisationen, der ellers risikerer at overse kompetencer og gå glip af viden, forklarer Lars Koch, og bruger endnu en gang sig selv til at illustrere sin pointe. 

"Jeg er ikke så god til detaljer og til at afslutte projekter. Derfor har jeg brug for at have nogle mennesker omkring mig, der kan det. Det at være åben om sine svagheder - ikke mindst som leder - giver et rum for, at andre også kan. Det skal være legalt at sige, at ingen af os er verdensmestre alene. Vores medarbejdere er meget engagerede, men skal også være klar over, hvornår de skal træde tilbage og gøre plads for kolleger med andre kompetencer," siger han. 

Diversitet og bias 

Ønsket om at sikre en bred vifte af  kompetencer og viden hænger også sammen med princippet om at sikre en divers og inkluderende arbejdsplads. Det betyder, at man i Oxfam IBIS arbejder med at sikre diversitet, når man ansætter nye medarbejdere. 

I udviklingsbranchen er der overvægt af kvinder, fortæller Lars Koch, og derfor har han sikret, at der altid skal være ansøgere af begge køn med i ansøgerfeltet. "Vi sørger for at ansættelsesudvalget er diverst, og så har vi et motto om, at vi altid skal have den bedste mand med til samtalen," siger han. 

Det handler også om medarbejderne og hvordan de interagerer med hinanden. Vi kender nok alle sammen, at der er nogen, der har noget illegitim magt, som taler for meget, fylder for meget, og gør at andre ikke kommer til orde
Lars  Koch, generalsekretær i Oxfam IBIS.

Lars Koch drømmer om, at organisationen i højere grad afspejler den verden, de arbejder i. Særligt i forhold til etnicitet er det en udfordring i Danmark. I en global konfederation som Oxfam er repræsentationen i bedring, og repræsentanter fra det globale syd, hvor organisationen udfører sit arbejde, fylder mere og mere. 

Og det kan selvfølgelig også være en udfordring at implementere de feministiske principper i mere konservative lande.

"Nu har vi ikke talt om seksualitet, men i Ghana er man ved at vedtage en lov, der kriminaliserer homoseksualitet. Er der nogle af vores medarbejdere der, der ikke køber ind på vores principper? Det er der nok. Men jeg er stolt af at være med til at ændre og lægge pres på ved at vise vores værdier, og lytte til, hvordan de udfordrer andre. Og så er der selvfølgelig nogle principper, vi ikke giver køb på," siger Lars Koch.

GDPR