Inger Støjberg forlader Venstre

Inger Støjberg melder sig ud af Venstre og fortsætter som løsgænger i Folketinget. Det siger hun til Skive Folkeblad.
- Det er uendeligt tungt for mig, men det kan ikke være anderledes. I den periode jeg er i nu, er det at være løsgænger den bedste måde, jeg kan blive ved med at kæmpe for de værdier, jeg står for, siger Støjberg til Skive Folkeblad.
I over en måned har Støjberg overvejet sin fremtid i Venstre. Hun valgte kort før nytår at trække sig som partiets næstformand. Det skete på opfordring af formand Jakob Ellemann-Jensen.
Samarbejdet gik ikke, mente Ellemann-Jensen. Han kaldte blandt andet Støjberg illoyal.
I januar måtte Støjberg sande, at Venstre - et flertal af folketingsgruppen - stemmer for en rigsretssag mod hende. Det drejer sig om sagen fra 2016 om ulovlig adskillelse af asylpar, hvor Støjberg var udlændingeminister.
Ifølge Støjberg er det den største mistillidserklæring, hun kan få fra sine kolleger i Folketinget. Og fra sin egen partiformand.
I interviewet med Skive Folkeblad siger Støjberg, at hun ikke har tiltro til, at Ellemann-Jensen kan blive statsminister. Og at partiets udlændingepolitik ikke er stram nok.
Sidstnævnte kommentar kommer, dagen efter at Venstre præsenterede partiets nye udlændingeudspil.
- Vi står ved begyndelsen til en indvandringsbølge. Og den erkendelse mangler Venstres ledelse. Hvis Venstre igen skal være et stort parti og igen have statsministerposten, så kræver det en stram og troværdig udlændingepolitik.
- Jeg tror ikke længere, at vi kommer dertil med Jakob Ellemann-Jensen som formand. Jeg tror ikke, han bliver statsminister, siger Støjberg.
Med udmeldelsen har Venstre mistet partiets to største stemmeslugere fra folketingsvalget i 2019. 1. Januar annoncerede tidligere V-formand og eksstatsminister Lars Løkke Rasmussen sit farvel til Venstre.
Støjberg har siddet i Folketinget for Venstre siden 2001. Hun har haft en række ministerposter, men er nok mest kendt for sin tid som udlændinge- og integrationsminister i den seneste valgperiode.
Efter 2019-valget blev hun valgt som næstformand i Venstre, men den post havde hun altså ikke længe. Derudover har hun været politisk ordfører i Venstre. Så det er en yderst markant profil, der forlader partiet.
Ved 2019-valget fik Støjberg 28.420 personlige stemmer. På landsplan blev det kun overgået af Mette Frederiksen (S), Lars Løkke og Enhedslistens Pernille Skipper.
De seneste uger, hvor Støjberg har været i tænkeboks, er hun kommet med en række stikpiller mod Venstre-ledelsen og især Ellemann-Jensen.
Den stil fortsætter i forbindelse med udmeldelsen. Eksempelvis mener Støjberg, at "det borgerlige samarbejde ikke været så dårligt som nu".
Det er velkendt, at både Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige bejler til Støjberg. De frierier bliver næppe mindre nu. Men til at begynde med fortsætter Støjberg altså som løsgænger.
/ritzau/