Debat: Kør budgetloven ud på historiens losseplads
DET ER NÆRMEST SURREALISTISK, at spørgsmålet om budgetloven, serviceloftet og anlægsloftet ikke spillede nogen som helst rolle op til kommunal- og regionsvalget den 16. november 2021.
Det er faktisk en præstation udover det sædvanlige, at politikerne fik sig driblet udenom årsagen til, at hovedparten af deres løfter, drømme og ambitioner ikke har en jordisk chance for at blive realiseret.
Hele 27,7 mia.kr. har kommunerne underforbrugt fra 2011-2020. Man skulle tro, det ville udløse et ramaskrig
Jan Hoby, næstformand LFS
Det er ikke, fordi konsekvenserne af budgetloven er usynlige, ukendte eller svære at forklare. Det er tværtimod rimeligt enkelt. Dokumentationen er overbevisende. Men alligevel er der radiotavshed fra landets kommunal- og regionspolitikere på tiende år i streg.
LÆS OGSÅ: Regeringen må se langt efter flertal for velfærdslov
Det kommunale selvstyre er de facto sat ud af kraft, for med budgetloven blev der indført dummebøder som økonomisk straf, der har gjort, at kommunerne systematisk har underforbrugt i mere end et årti. Resultatet er, at de kommunale kistebunde bugner med uforbrugte milliarder, der kunne være gået til borgernær velfærd, og at vi dermed havde undgået velfærdsnedskæringer. Hele 27,7 mia.kr. har kommunerne underforbrugt fra 2011-2020. Man skulle tro, det ville udløse et ramaskrig.
BUDGETLOVEN KVÆLER de politiske ambitioner om at skabe den mest mulige velfærd til gavn for borgerne i kommuner og regioner, og budgetloven er en politisk umyndiggørelse uden sidestykke, men værst af alt er den et udtryk for, at folketinget ikke har tillid til de kommunale og regionale politikeres politiske og økonomiske dømmekraft.
Kør budgetloven ud på historiens losseplads, og lad os få genoprettet velfærdstabet fra finanskrisen i 2008
Jan Hoby, næstformand LFS
I 2016 formåede kommunalpolitikerne for en kort stund at stå sammen med offentligt ansatte, borgere og fagforeninger. Det kommunale Danmark stod skulder ved skulder på tværs af partifarve, landsdel, faggruppe og snævre interesser og krævede, at den daværende regering og folketinget fik afskaffet omprioriteringsbidraget. Med demonstrationer i 74 kommuner viste det kommunale landskab sig at stå sammen og kræve en løsning for alle.
LÆS OGSÅ: HK Stat i opgør med omstridt besparelse: 'Har kostet afskedigelser'
Hvis ikke kommunal- og regionsdirektørerne skal fortsætte med at holde pengene i banken i stedet for at bruge dem på at rekruttere nyt personale, fastholde nuværende personale, sikre efteruddannelse, skabe bæredygtige arbejdsfællesskaber og et arbejdsmiljø i verdensklasse - så kræver det, at kommunal- og regionspolitikerne stempler ind i kampen mod budgetloven, serviceloftet og anlægsloftet.
VI KAN IKKE VENTE på en velfærdslov. Og en velfærdslov, der ikke afskaffer budgetloven, serviceloftet og anlægsloftet, og lader kommunerne bruge deres opsparede penge, løser ikke velfærdssamfundets strukturelle krise. Lad os få stoppet den destruktive situation, som i øjeblikket udspiller sig mellem kommunerne, som internt slås om at fordele krummerne fra en alt for lille økonomisk ramme, som den nuværende regering har dikteret indenfor budgetlovens snævre økonomiske rammer. Del og hersk strategien virker måske for finansminister Nikolaj Wammen. Men ikke for den kommunale og regionale velfærd. Landets 98 kommuner og fem regioner bliver nødt til at slå pjalterne sammen og kræve budgetloven afskaffet, justeret eller moderniseret forud for de årlige økonomiforhandlinger om kommunernes og regionernes økonomi, som finder sted ultimo maj og primo juni.
Klokken er fem minutter i tolv for den kommunale og regionale velfærd. Lad os gentage succesen fra den 12. maj 2016 med demonstrationer i 74 kommuner - denne gang blot torsdag den 19. maj 2022
Jan Hoby, næstformand LFS
Den helt rigtige start på den kamp er på KL’s topmøde den 17. og 18. marts i Aalborg. Som tilfældet var i 2016, hvor en samlet kommunalbestyrelse i Frederikshavn vedtog en udtalelse om omprioriteringsbidraget, som blev startskuddet på det kommunale oprør på KL’s topmøde i marts 2016 mod det forhadte omprioriteringsbedrag – som Martin Dam døbte det.
LÆS OGSÅ: Lizette Risgaard: Forventet underforbrug i 2020 understreger behov for mere fleksibel budgetlov
Klokken er fem minutter i tolv for den kommunale og regionale velfærd. Lad os gentage succesen fra den 12. maj 2016 med demonstrationer i 74 kommuner - denne gang blot torsdag den 19. maj 2022. Historien viser, at fællesskabets styrke og kollektiv handling altid skaber forvandling. Og det er kun den måde, at jeres politiske ambitioner i kommuner og regioner kan realiseres. Kør budgetloven ud på historiens losseplads, og lad os få genoprettet velfærdstabet fra finanskrisen i 2008.