Jobcenterledere: Kritikken af jobcentre er for unuanceret

Når der diskuteres jobcentre i den offentlige debat, er det billede, der bliver tegnet, for unuanceret og ensidigt.
Sådan lyder det fra en stribe jobcenterchefer i en undersøgelse, A4 Beskæftigelse har foretaget. Af de 30 jobcenterledere, der har deltaget i surveyundersøgelsen, svarer hele 29 nemlig nej til, at der bliver tegnet et fair billede af jobcentrene i den offentlige debat.
LÆS OGSÅ: Jobcenterledere tvivler på positive effekter af nyttejobs
En af dem, der ikke mener, den offentlige debat tegner et fair og nuanceret billede af jobcentrene, er Flemming Sommer. Han er jobcenterchef i Furesø Kommune.
- Jobcentrene laver ikke reglerne, og ofte handler det om situationer, hvor borgere kommer i klemme i systemet.
Han får opbaking fra sin kollega i Skanderborg Kommune, Anja Nørby Sørensen:
- Der burde tegnes et bredere billede af jobcentrene og deres rolle i den offentlige debat. Der er en unfair retorik, og det er en vild måde at omtale en hel branche på.
Don't shoot the messenger
En pointe, der går igen fra jobcentercheferne, er, at man skyder på de forkerte, når skytset rettes mod dem. Er man utilfreds, bør man i stedet rette sigtekornet mod politikerne.
- Vi udmønter nogle regler, vi ikke selv har lavet. Derfor opponerer jeg imod, at det er os, der får al kritikken. Don't shoot the messenger, fortæller Flemming Sommer.
Samme argumentaion finder man hos Anja Nørby Sørensen i Skanderborg.
- Det bliver simpelthen alt for ofte glemt, at jobcentrene ikke laver lovene, men forvalter dem. Kritik kan være fair nok, men det handler ofte om lovgivningen, og så er det altså ikke os, der skal have på puklen.
Den slags ansvarsfralæggelse imponerer dog langtfra politisk kommentator, Hans Engell, der i stedet mener, jobcentrene burde stå op for den utilfredshed, der er.
- De svar overbeviser mig overhovedet ikke. Jobcentrene har et troværdighedsproblem på størrelse med Roskilde Domkirke, og så kan man altså ikke bare slå det hen med bortforklaringer og dårlige undskyldninger.
- Jocentrene bliver nødt til at se i øjenene, at det negative image, de har, kommer et sted fra. Det er ikke bare opstået af sig selv. Så er det muligt, de er på en svær opgave, men det er altså jobcentrene, der har et problem, når der er så udpræget en utilfredshed med dem. Det burde de tage at forholde sig til, for der er ingen, der gider høre på det andet klynk.
Behov for at nuancere debatten
For de to jobcenterchefer i Furesø og Skanderborg handler det ikke om, at man ikke må kritisere hverken dem eller jobcentrene, så længe debatten bare er nuanceret og balanceret. Og de aspekter mangler i den offentlige diskurs, hvis man spørger dem.
Fra Furesø Kommune fortæller Flemming Sommer til A4 Beskæftigelse:
- Selvfølgelig laver vi fejl, men jeg køber ikke den med, at det er jobcentrene, den er gal med. Det er systemet, man i så fald skal kigge på. Vi er budbringeren, og det er der et stort behov for at nuancere i offentligheden. Vi har et ministermål om, at alle borgere skal opleve at få en værdig sagsbehandling. Hvis alle ikke gør det, fordi regler og krav kan være rigide, så skyldes det altså andet og mere end jobcentrenes egen fortolkning.
Hos Anja Nørby Sørensen i Skanderborg er der opbakning til chefkollegaen i Furesø:
- Man bliver nødt til at kigge på det fulde billede. Det er altså en skrøne, at jobcentrene ikke hjælper nogen eller noget. Og så er det kommet til et sted, hvor det er blevet helt acceptabelt bare at hagle jobcentrene ned uden at tænke på de mennesker, der sidder bagved og bliver gjort til syndebukke. Det er ikke fair.
LÆS OGSÅ: Jobcenterchefer vil ikke af med dagpengemodtagere
Spørger man Hans Engell, har jobcentrene dog selv et ansvar for, at den offentlige debat er blevet, som den er.
- Når jeg taler med folk, møder jeg ikke nogen, der er tilfredse, og det synes jeg ærlig talt er meget illustrativt. Det burde jobcentrene tage at kigge på i stedet for at føle sig uretfærdigt behandlet.