
Denne artikel er oprindeligt bragt på NB Beskæftigelse.dk og bliver publiceret på A4 som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4.
Efter voldsom kritik vil Sundhedsstyrelsen ikke længere anbefale, at jobcentre og bosteder skal opspore og fortælle svært overvægtige, hvor de kan søge hjælp for deres overvægt. Det fortæller chefkonsulent Tatjana Hejgaard fra Sundhedsstyrelsen til Aarhus Stiftstidende, skriver NB Beskæftigelse.
Sundhedsstyrelsen anbefalede i juni sidste år, at svært overvægtige både ved lægebesøg og møder i jobcentret og på bosteder skulle gøres opmærksom på behandlingsmuligheder. Men den anbefaling er altså nu trukket tilbage.
LÆS OGSÅ: Skal jobcenter-ansatte opspore tykke borgere? Nu svarer minister
I stedet er det udelukkende sundhedsfagligt uddannede medarbejdere på sygehuse, i almen praksis, på plejehjem og i sundhedscentre, der skal gøre svært overvægtige opmærksom på, hvor de kan søge hjælp, hvis de vil tabe sig.
Både læger, psykologer og politikere har kritiseret Sundhedsstyrelsens plan for at stigmatisere overvægtige og foreslå dem at gå i behandling.
– Anbefalingerne er velmenende, men umiddelbart er det yderst tvivlsomt, om de vil have nogen som helst effekt, siger Christoffer Clemmensen, fedmeforsker på Københavns Universitet, til avisen.
LÆS OGSÅ: Advarer om 'tåbelige' besparelser på jobcentre: Kan gå ud over de svageste ledige
De er fortsat kritiske over for hele ideen om, at mennesker skal konfronteres med deres overvægt uden at have bedt om de.
I stedet ønsker nogle af forskerne, at der skal være fokus på en sund livsstil.
Svært overvægtige er i Sundhedsstyrelsens anbefalinger defineret som personer med et BMI over 30. Det svarer eksempelvis til, at du er 180 centimeter høj og vejer mindst 98 kilo, eller du er 165 centimer høj og vejer mindst 82 kilo. Ifølge Sundhedsstyrelsen er 17 procent af danskere over 16 år svært overvægtige.