Kim Simonsen advarer de røde partier: Sig ikke ja til dagpenge-fristelse

Kim_Simonsen_pressefoto_HK_Danmark__2_
Foto: Pressefoto HK
6. sep. 2021 13.54
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
Formanden for HK er meget imod en sænkning af dimittendsatsen, og han advarer de røde partier mod at gå på kompromis på området.

DEN BORGERLIGE OPPOSITION med Venstre i spidsen har for nylig foreslået, at ledige dimittender – altså, unge der lige har færdiggjort deres uddannelse – skal have skåret i deres dagpenge.

LÆS OGSÅ: Ellemann vil skære i dagpenge til nyuddannede: Disse vil blive ramt

Som sædvanlig er visse medier dygtige til at finde eksempler på unge, der ikke ønsker at tage et ledigt job, fordi det ikke ligger inden for det fag, de har uddannet sig i.

Det er nemt at lade sig forarge over den slags historier, og tankerne vandrer hurtigt tilbage på debatten om Dovne Robert, der sandt for dyden ikke har gjort meget godt for sine ledige ”kollegaer”. Men vi må ikke lade os narre til at forringe sikkerhedsnettet på arbejdsmarkedet igen.

Hvis ikke vi har et system, der giver alle værdi og tryghed, vil folk langsomt forlade dagpengesystemet, og arbejdsgiverne vil blive mødt af endnu mere ufleksible krav til gengæld. Den situation er jeg overbevist om, at ingen ønsker at havne i
Kim Simonsen, formand, HK

Dagpengesystemet er løbende forringet de seneste 20 år, så mon ikke en forbedring kunne findes og finansieres på anden vis? Og når virksomhederne pt. mangler arbejdskraft, kunne vi så ikke sørge for, at dimittender fik arbejde hos dem, i stedet for at forringe deres forsørgelsesgrundlag?

JEG SER EN ENORMT STOR RISIKO for, at en beskæring af dimittendsatsen vil være endnu et fatalt anslag mod vores stærke flexicuritysystem. De fleste tænker sikkert aldrig på flexicurity og den danske model som andet end teoretiske størrelser, som vi i fagbevægelsen og politikerne engang imellem diskuterer.

Men for de unge, der for fremtiden risikerer at blive straffet, bare fordi de ikke har et job på hånden dag 1 efter endt uddannelse, er flexicuritymodellen helt håndgribelig. Hvis ikke vi har et system, der giver alle værdi og tryghed, vil folk langsomt forlade dagpengesystemet, og arbejdsgiverne vil blive mødt af endnu mere ufleksible krav til gengæld. Den situation er jeg overbevist om, at ingen ønsker at havne i.

LÆS OGSÅ: Akademikere kræver store ændringer af dagpengesystemet: - Vi er til grin for egne penge

Endelig vil jeg advare de røde partier om at gå med på oppositionens forslag. Selvom de sikkert vil friste med forbedringer andre steder i dagpengesystemet, er det ikke en politisk handel man bør gå ind i.

For fagbevægelsen vil sådan et politisk kryds – at flytte midler fra nyuddannede til fx at hæve dagpengene de første måneder for resten – ikke være udtryk for andet end, at man fodrer hunden med sin egen hale. Det fører ikke andet end sult med sig. Lad os nu i stedet investere i vores samfundsmodel i stedet for at rokke ved dens fundament.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].