Konservative: Virksomheder med 'gul' overenskomst skal fredes fra konflikt
Fagforeningers mulighed for at strejke mod virksomheder med 'gul' overenskomst skal begrænses.
Det mener Det Konservative Folkeparti, der lægger op til at begrænse konfliktretten, hvis virksomheden eksempelvis allerede er dækket af en aftale mellem Arbejdsgiverforeningen KA og Det Faglige Hus.
"Når en overenskomst er anerkendt af Arbejdsretten, så er det jo helt vildt, at den røde del af fagbevægelsen ikke respekterer det, men griber til konfliktvåbnet. Det burde ikke være muligt," siger partiets beskæftigelsesordfører Niels Flemming Hansen (K) til A4 Aktuelt.
Bør fredes fra konflikt
Den konservative beskæftigelsesordfører luftede først tankerne over for Arbejdsgiverforeningen KA, der på deres Facebook-side bringer spørgsmål-svar med en række ordførere i forbindelse med valget.
Her kaldte Niels Flemming Hansen det for "helt vanvittigt", at den klassiske fagbevægelse konflikter mod en "anerkendt" overenskomst.
Arbejdsgiverforeningen KA (tidligere Kristelig Arbejdsgiverforening) og Det Faglige Hus regnes normalt for 'gule' organisationer, da de er tværfaglige og står uden for det traditionelle arbejdsmarkedsmarkedssystem med hovedorganisationerne Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).
Hvis man begynder at frede særskilte overenskomster ved lov, begynder man at pille ved kernen i den danske model, som arbejdsmarkedets parter selv regulerer
Laust Høgedahl, lektor, Aalborg Universitet
Overfor A4 Aktuelt uddyber Niels Flemming Hansen, hvad han mener med "anerkendte" overenskomster, der skal undtages fra blokade.
Han henviser til, at Arbejdsretten i 2003 kom frem til, at KA's overenskomst i retlig forstand er en kollektiv overenskomst, selvom de ansatte ikke kan konflikte. Han fremhæver også, at KA/Det Faglige Hus-overenskomsten tæller som gyldig overenskomst i Taxiloven og Godsloven.
"Når overenskomsten indeholder, hvad der svarer til det, der er sædvanligt at medtage i kollektive overenskomster i forhold til løn- og arbejdsforhold, mener jeg at den bør respekteres på lige fod med andre overenskomster. Og virksomheder med en anerkendt overenskomst burde fredes fra konflikt," siger Niels Flemming Hansen til A4 Aktuelt.
Arbejdsmarkedsforsker: Vil kræve lovindgreb
Retten til at etablere konflikt og blokade mod virksomheder, der har tegnet overenskomst med alternative organisationer, er flere gange fastslået af Arbejdsretten.
Blandt andet i den ophedede sag om Restaurant Vejlegården, hvor Arbejdsretten kom frem til, at 3F's konflikt mod netop KA's overenskomst var lovlig.
"3F fik medhold i, at de var den legitime aftalepart. Så længe man er den organisation med flest medlemmer og overenskomster inden for et område, har man også den naturlige ret til at bruge konfliktvåbnet i forsøget på at tegne en overenskomst," siger Laust Høgedahl, arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet.
"Konfliktretten er et grundvilkår i den danske model. Ellers kunne du og jeg jo bare opfinde en fagforening, skrive en overenskomst på en serviet og så have sat fagforeningerne skakmat," fortsætter han.
LÆS OGSÅ: Konservative vil "drøfte" forhandlingsret til gule fagforeninger
Det er principielt muligt, at de gule fagforeninger som Krifa og Det Faglige Hus og gule arbejdsgiverorganisationer som KA kunne blive anerkendt som de legitime aftalepartnere og derfor have retten til at have overenskomsten på et bestemt område, siger arbejdsmarkedsforskeren:
"Men det er meget, meget hypotetisk. Det ville kræve, at organisationen havde størstedelen af overenskomsterne og medlemmerne indenfor et område, eksempelvis hotel- og restauration. Men Krifa og Det Faglige Hus har få eller ingen overenskomster, og det ligger jo i det tværfaglige, at deres medlemmer er spredt ud over det hele."
Derfor ville det konservative forslag kræve, at politikerne greb ind med lovgivning.
"Alt kan teoretisk lade sig gøre. Der er ingen over eller ved siden af Folketinget. Men hvis man begynder at frede særskilte overenskomster ved lov, begynder man at pille ved kernen i den danske model, som arbejdsmarkedets parter selv regulerer. Det her er traditionelt ikke noget, der hører til på Christiansborg," fortæller Laust Høgedahl.
DF er med, LA afviser
I kølvandet på Vejlegårdssagen stillede Venstre og Dansk Folkeparti det meget omstridte beslutningsforslag B92, der netop ville fjerne tradtionelle fagforeningers konfliktret mod virksomheder, der allerede har en overenskomst med en alternativ organisation.
Forslaget blev dog trukket tilbage, inden det kom til afstemning i Folketinget.
Dansk Folkeparti erklærer sig overfor Fagbladet 3F enige i, at det ikke bør være en mulighed at konflikte, hvis virksomheden allerede har en overenskomst med en alternativ organisation.
"Det kan jo faktisk godt være, at medarbejderne er mere tilfredse med den overenskomst, der er forhandlet," skriver beskæftigelsesordfører René Christensen (DF) i en mail til Fagbladet 3F.
Liberal Alliance afviser til gengæld klart at sætte restriktioner på konfliktretten "bare fordi en virksomhed har indgået en overenskomst."
Partiformand Alex Vanopslagh (LA) mener derimod, at man bør overveje at begrænse konfliktretten mod virksomheder, hvor fagforeningerne har få eller ingen medlemmer, fortæller han ifølge Arbejdsgiverforeningen KA.
Til Arbejdsgiverforeningen KA svarer Venstre hverken 'ja' eller 'nej' til spørgsmålet.
"Spillereglerne skal overholdes", mener beskæftigelsesordfører Hans Andersen (V) på KA's Facebook-side, der samtidig finder det "helt uforståeligt, at fagforeninger ønsker at lave konflikt i forhold til virksomheder, som har overenskomst, når der er mange andre virksomheder, som ingen overenskomst har".